Dziewanna ( Verbascum ) i jej hybrydy
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Co to za piękny chwast? (dziewanna)
O kurcze, nie wiedziałam, że jej przesadzać nie wolno ... Dziękuję za te informacje 

- nikka55
- 100p
- Od: 21 sie 2007, o 13:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiosną przesadziłam kilka i się udało, bo kwitną. W tym roku wyjątkowy urodzaj na dziewanny. Uważam, że są piękne. Równie piękne jak malwyJózef pisze:Niestety nie można jej przesadzić bo ginie.

Pozdrawiam - nikka
- monapuola
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 22 lip 2010, o 10:42
Widzialam ostatnio dziewanne na jakims poboczu i zastanawialam sie, czy nie przeniesc do ogrodka... Czasem polne kwiatki sa bardziej interesujace, niz "ogrodowe" 

- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziewanna - przepiekne hybrydy.
Przeglądałam właśnie stronę int. z pewnej firmy, która sprzedaje sadzonki bylin. Wpadły mi w oko 4 odmiany dziewanny zupełnie mi dotąd nieznane
. Jak rozumiem z nazwy, to hybrydy. Czy ktoś z Was hodował u siebie takie? Czy mają jakieś specjalne wymagania?
http://i286.photobucket.com/albums/ll11 ... ICEUM1.jpg

http://i286.photobucket.com/albums/ll11 ... ICEUM1.jpg
Re: Dziewanna - przepiekne hybrydy.
Kwiat wygląda mi na dziewannę fioletową (Verbascum phoeniceum), która wbrew nazwie oprócz fioletowej ma też inne kolory kwiatów w tym jak na zdjęciu- łososiowe. Jest sporo informacji o niej.
U mnie króluje żółta, pospolita. Sama się wysiewa, cudownie zdobi ogród, nadaje mu obok malw bardzo sielskiego klimatu, pszczoły je uwielbiają, długo kwitnie i cieszy oczy 

- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ta żółta i u mnie się pojawiła od paru lat. Jednak te kolorowe są dość oryginalne. Chciała bym się nauczyć nad nimi panować, bo wysiewają się gdzie chcą a ja chcę mieć ogród raczej pod kontrolą
Zachwyciły mnie właśnie te, ale sadzonki są dość drogie na necie...

Oj to prawda wysiewa się sama i to baaaardzo obficie, ja część wyrywam albo przesadzam w miejsce dla nich przeznaczone. Innego sposobu na ich ekspansję nie widzę. A te Dziewanny w innych kolorach rzeczywiście wyglądają bardzo ciekawie...tylko skąd wziąć nasionka 

Te dziewanny fioletowe /kolorowe / posiałam tylko raz, kolory -różowy liliowy i biały też wysiewają się same i pięknie kwitną .Nasiona są w ogrodniczych .
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
A ja zachrowałam na pomarańczową z fioletowym oczkiem i mam nadzieję kupić sadzonkę wiosną
Jeśli ma coś wspólnego z taką z łąk to powinna byc bezproblemowa
. A to dla moich zdolności hodowlanych bardzo istotna sprawa 

Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
Ja przyznam się, że trochę jestem nią zdegustowana.W zeszłym roku kupiłam dwie sadzonki w dwóch odcieniach łososiowego i w początkowej fazie kwitnienia ładnie pionowo rosła, a potem kwiatostan w miarę przekwitania wydłużał się, robił 'wężykowaty' i pokładał.Może to wina zeszłorocznych deszczy w tym czasie gdy kwitła? Poza tym z kolei na słońcu kwiaty w dzień wyglądały nieszczególnie, takie przywiędłe.Po przycięciu zakwitła powtórnie, ale dość skąpo.
Kiedyś dawniej też ją miałam( w różnych kolorach) i zachowywała się w ogrodzie jak chwast.Ciągle wyrastała mi na skalniaku i nie wiem już czy odrastała z pozostawionego głębiej korzenia ( ma palowy), czy wysiewała z nasion.
Kiedyś dawniej też ją miałam( w różnych kolorach) i zachowywała się w ogrodzie jak chwast.Ciągle wyrastała mi na skalniaku i nie wiem już czy odrastała z pozostawionego głębiej korzenia ( ma palowy), czy wysiewała z nasion.
Re: kto wie co to?????
Patrzy na dziewannę 

-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: kto wie co to?????
To jest oczywiście chwast, ale ładnie wygląda, i ja bym zostawił.
Oczywiście najlepiej prezentuje się w wiejskich ogrodach..
Oczywiście najlepiej prezentuje się w wiejskich ogrodach..