Jak wszędzie  tak i u mnie  główną  role odgrywają  aktualnie  róże
 Rotkäppchen
Rotkäppchen
 Pastella
Pastella
 Othello
Othello

To jest  wprowadzona przez Tantau Roses w 2006 r. jako " ogród Biedermeier " rośnie   zdecydowanie   silniej
od typowej  'Biedermeier' również Tantau  ale  z  2002 r. którą  mam  również ale  jeszcze   w powijakach  

Jest  tak  gorąco,upalnie  wręcz,że   wyjście  do ogrodu  to  sprawa   wczesnego ranka  ,potem  basta....
 bo  duchota   a  jeszcze  potem komary nie  dają żyć....
Moniko  derenia  radykalnie  przycinam  wiosną a potem  w  sezonie  jeszcze   ze  2-3 razy   wykonuje  podstrzyżyny  by utrzymać ten jego kulisty  kształt
 i by nie  zarósł mi  ścieżki,która  jest  dość  wąska  w tym miejscu...
Ścieżek dziewczyny  mam trochę   w moim ogródku 

tak  starałam  się  budować   rabaty by  były  zakątki i  alejki ...
bym mogła   spacerując oglądać rabaty i poszczególne  rośliny  z  różnych  stron  

Z miejsca  widocznego na poniższym   zdjęciu  można pójść  w lewo ale także  w prawo  
a także na  wprost  oraz na wprost trochę  w lewo  i  w  lewo  i dalej ... 

Poszerzanie  rabat  kosztem trawnika   

... Edyto chyba  większość  z nas  musi przejść okres  buntu M .
Mam już  to  za   sobą choć  nadal  każde  moje nowe  nasadzenia   rodzą  głośny  sprzeciw   mojego M,
nawet jeśli  oczywistym jest,że miejsce nie może  leżeć odłogiem,że  musi  zostać  zagospodarowane.
Po  kolejnych  'wykopkach'   zagospodarowałam   miejsce pod  świerkami ,dziś  wygląda nieciekawie  jeszcze  ale  będzie  będzie  fajnie   już może  jesienią....
M musiał  zaakceptować  moje poczynania   :P 

Oliwko  ta  szałwia  rośnie  bardzo  szybko,otrzymałam  sadzonki  późnym latem ubiegłego  roku   a
  już wiosną  wyrosły  z nich  duże  rośliny. 
Jest   cudna  to fakt  i pachnie  i  ja bardzo liczę  na jej  siewki.