co uprawiać w szklarni ?

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Pawel199
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 lip 2010, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

co uprawiać w szklarni ?

Post »

Witam
Może zacznę od początku:) w 1978 mój ojciec postawił szklarnie, na początku nieźle prosperowała jednak czasy się zmieniają... I od około 10 lat szklarnia stoi nieużywana, ma sporo wybitych szyb(około 1/5) oraz jest bardzo duża ( tak jakby są 3 obok siebie ). No i teraz pytanie do Was czy opłaciło by się coś w niej zacząć uprawiać? i oczywiście co ? Bo zaczęła mnie bardzo interesować a taka bezużyteczna szkoda żeby stała. Mógł bym się starać o jakąś dopłatę od państwa na początek ? prosił bym o jak najwięcej informacji. Z góry dzięki pozdrawiam.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Re: co uprawiać w szklarni ?

Post »

O ogrzaniu zapomnij... nie te czasy.
A najpierw to by to 1/5 trzeba oszklić. Łatwo nie będzie, stary kit pewno jak skała...
Szkło drogie jak... no nie napiszę, bo zbanują.
A co?
A nie wiem. Pomijając najważniejsze, czyli ekonomię trzeba to na czym się znasz. To nie zagonek pietruszki w ogródku. I jak uprawa padnie, to można spore pieniążki wtopić.
Pawel199
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Też tak myślałem żeby tylko coś na wiosnę. Chodzi mi głównie o wykorzystanie (na początek) może 1/3 szklarni, tylko że jeśli oszklić to trzeba by było całość bo jest to jakby jedno, ale z tym jakoś bym już sobie poradził jakiś domowym sposobem typu folia... Hmm na czym się znam mój ojciec kiedyś to przede wszystkim pomidory. Czekam na Wasze propozycje, może przedstawienie jakiś kosztów zakupu nasion no i przede wszystkim czy jest to opłacalne w tych a nie innych czasach ? Później postaram się podać ile jest metrów kw jeśli było by przydatne.
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Od: 4 maja 2008, o 11:20

Post »

Hmm.... zupełnie się na tym nie znam, ale u mnie na końcu miejscowości stoją szklarnie (2) i tunele (2). Pani, która je ma handluje tym co wyhodowała na naszym pobliskim targowisku.
Często od niej kupuję. Z tego co na pewno ma to rozsady: petunie, pelargonie pomidory, ogórki, zioła (bazylia, oregano, rozmaryn, cząber, bazylia),. Będzie tego jeszcze więcej na pewno. Tak więc ma wszystkiego po trochu.
Jeżeli nie sprzeda wszystkich rozsad pomidorów czy ogórków, sadzi je i potem sprzedaje latem warzywa także straty nie ma.
Jest to naprawdę niewielkie gospodarstwo.
Na sprawach ekonomicznych nie znam się zupełnie. :wink:
Pozdrawiam.
Pawel199
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Szklarnia ma około 1000 m\kw. Proszę o opinie ludzi którzy się tym zajmują, jaki nakład finansowy należało by przeznaczyć na sadzonki głównie myślałem ogórek, pomidor. Jaką ilość sadzonek bym potrzebował oraz czy ta ziemia która jest należało by wymienić dodam ze jest to ziemia torfowa. Posiadam jeszcze 3 tunele całkiem spore o powierzchni 500 m\kw tyle ze jeszcze rosną tam pokrzywy i pytanie w związku z tym co z tą ziemia ?
pozdrawiam i proszę o opinie na ten temat.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Ja, jak bym miała taką darmową szklarnię to posadziłabym winorośl na owoce deserowe.Ale wiesz, każdy ma innego hopla :lol: :P
A w drugiej szklarni posadziłabym bardzo wczesne truskawki albo truskawki frigo, albo bardzo póżne. :lol: Mogłyby być na stołach.
Pawel199
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ja to w sumie mam trochę tej szklarni także to bym tez zmieścił, a dokladniej o jaką roślinkę Ci chodzi ? Oraz jakie koszty tego by były? a jakie przychody? Teraz to muszę wyczyścić szklarnie i połatać te szyby, ale za rok to już myślę coś posadzić
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pawel199 pisze:Ja to w sumie mam trochę tej szklarni także to bym też zmieścił, a dokladniej o jaką roślinkę Ci chodzi ? Oraz jakie koszty tego by były? a jakie przychody? Teraz to muszę wyczyścić szklarnie i połatać te szyby, ale za rok to już myślę coś posadzić
Żeby w przyszłym roku posadzić to już teraz należy przygotowywać,podaj z jakiego regionu Polski jesteś i jak daleko masz do rynku i czy masz transport do wywiezienia.To wówczas można coś poradzić
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

na początek szyby można prawie bezpłatnie odzyskać przy wymianie okien.
x-suzana

Post »

Pewnie, szkoły wymieniają okna i za darmo je dostaniesz bo oni muszą to utylizować.Jeszcze Ci podziękują,że to wziąłeś.
Pawel199
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Więc jestem z okolicy Jarosławia podkarpackie do najbliższej giełdy mam jakieś 60 km Rzeszów http://www.agrohurtsa.pl Ja myślałem o folii na początek żeby te wybite szyby połatać no ale być może by się udało dostać szyby.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

suzana pisze:Ja, jak bym miała taką darmową szklarnię to posadziłabym winorośl na owoce deserowe.Ale wiesz, każdy ma innego hopla :lol: :P
A w drugiej szklarni posadziłabym bardzo wczesne truskawki albo truskawki frigo, albo bardzo póżne. :lol: Mogłyby być na stołach.
TAK , to jest słuszna koncepcja , bardzo słuszna ! A najlepiej polączyć równolegle winorośl z truskawką wczesną . Zanim winorośl zawładnie przestrzenią , to truskwa już sie skończy ( kon. maja -pocz. czerwca ) . W ogóle to roztropnie z Twojej strony , że chcesz wykorzystać istniejącą już baze , ale musisz też wiedzieć ,że wydatków jest znacznie więcej : ogrzewanie ( lub chociaż dogrzewanie w razie przymrozku ) , nawadnianie ( linie , ale i woda ..), opryskiwacze , nawozy , środki ochrony roślin , skrzynki , doniczki + 1000 innych drobiazgów ... a to sie nazbiera naprawde kwota niebagatelna .Musisz mieć swiadomość ,że jeśli w ten biznes wdepniesz to nie na rok lub dwa ... Na pewno nie ma w tej branży kokosów , a mówiąc szczerze to takie szklarenki i male tunele to przeżytek , relikt minionej epoki ... Kase to sie robi na obiektach wielohektarowych , wydajność tam jest dużo większa a koszty ( np. ogrzewania ) znacznie niższe . Maly producent nie ma szans na dluższą mete z takimi potentatami , niestety . Dzisiejsza cena pomidora: 7,-, to ewenement , brać trzeba pod uwage średnie ceny i regularne zalamania lip-sierp-wrz , kiedy na rynkach hurtowych pomidor spada poniżej 1PLN . Ale ... Ważne żeby robić to co sie lubi , a wiele też można nadrobić zapałem i wytrwalością . A do uprawy winorośli w zasadzie nie potrzebujesz naprawiać szyb wybitych ( o ile nie zagraża to bezpieczeństwu ! ) . Ziemia torfowa jest OK , tym bardziej ,ze po tylu latach torf wysoki z pewnością już znacznie zmineralizował .. Pokrzywy w tunelach , żaden problem - 10L Roundapu/ h .
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

suzana pisze:
ekopom pisze:na początek szyby można prawie bezpłatnie odzyskać przy wymianie okien.
Pewnie, szkoły wymieniają okna i za darmo je dostaniesz bo oni muszą to utylizować.Jeszcze Ci podziękują,że to wziąłeś.
A ja bym za darmo nawet nie chciał. I co z tym zrobi? To jest szklarnia, szprosy co ileś tam cm. Jak te szyby wyjmie z ram? I jak przytnie? To szkło, ktore diabli wiedzą ile na słońcu było juz do cięcia się nie nadaje.
1000 m2- niektorzy takiej działki nie mają!
To nie ta skala problemu. Tu trzeba kasy (duuuuużo... ) i dobrego, albo i lepszego od dobrego pomysła. Do tego fachowej wiedzy. Bez urazy, ale nie z forum, nawet najlepszego.
x-suzana

Post »

Pawel199 pisze:Ja to w sumie mam trochę tej szklarni także to bym też zmieścił, a dokladniej o jaką roślinkę Ci chodzi ? Oraz jakie koszty tego by były? a jakie przychody? Teraz to muszę wyczyścić szklarnie i połatać te szyby, ale za rok to już myślę coś posadzić
Nie wiem czy to do mnie pytanie ale np. truskawki teraz mają cenę 9 zł. za kg.Z wiosny ceny też chodziły wysokie, po 10zł. za kg.Truskawka to łatwa uprawa, myślę, że w tunelach nie powinny łapać tak chorób grzybowych bo to największa bolączka w uprawie.
Na uprawie winorośli trzeba się znać, tu potrzeba trochę znajomości fizjologii rośliny.Pisano na forum winoroślarskim, że aby była opłacalna to cena za 1kg winogron powinna wynieść 10zł.To możesz porównać z obecnymi cenami w hipermarkecie.

Sadzą również maliny w tunelach.Ale nic mi nie wiadomo jak to bliżej wygląda.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

a może nawet rzodkiewka była by opłacalna na samym początku i nasiona nie drogie , a po miesiącu już gotówka.I tak kilka razy w roku na przemian z sałatą
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”