Pal pod "gołębnik" na piaszczystym gruncie- jak głęboko wbić
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pal pod "gołębnik" na piaszczystym gruncie- jak głęboko wbić
Chciałabym postawić w ogródku coś ala starego typu gołębnik na palu, podejrzewam że gotowy będzie ważył kilkadziesiąt kilogramów, jak głęboko powinnam wbić ten pal, żeby nie był wywrotny, i jakiej średnicy powinien być.. Najpierw myślałam o drewnianym, ale może metalowa ocynkowana rurka byłaby lepsza, z przyspawaną podstawą konstrukcji? Jednak w tym wypadku też nie wiem jak głęboko ją wbić, i jaką powinna mieć minimalną szerokość - zależy mi żeby to było możliwie cienkie. Poradźcie coś..
Ziemia jest piaszczysta.
Ziemia jest piaszczysta.
Re: Pal pod "gołębnik" na piaszczystym gruncie- jak głęboko wbić
Wkop drewniany słup na ok. metr głęboko, przy zasypywaniu ubijaj ziemię, a tuż pod poziomem gruntu słupek obłóż ciasno cegłami/kamieniami.
-
Dzięki za radę! tak zrobię
Zapomniałem zapytać - jak wysoka będzie ta konstrukcja ? Może nie doceniłem Twojego rozmachu 
Ps. Na słup załatw akację, tylko NIE sosnę

Ps. Na słup załatw akację, tylko NIE sosnę

-
Dno domku zacznie sie na wysokości około 1,5m, chyba nieduzo.. Akacji na szczescie mam pod dostatniem:) W zeszłym roku konary były przycinane to akurat podeschło.
1,5 m to niedużo. Także dla kotaloeb pisze:Dno domku zacznie sie na wysokości około 1,5m, chyba niedużo..

-
Kot tam się raczej nie będzie pchał o ile mu futro miłe;) Kuny w dzień raczej nie powinny, na noc chce żeby to było zamykane. Jak nie będzie innego wyjścia to po prostu kawałek wokoło zasiatkuję.