Kiedy opryski ?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
kamis
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 maja 2007, o 18:36

Kiedy opryski ?

Post »

Witam
Jestem młodym działkowiczem. Nabyłem działkę, która nie była uprawiana przez 5 lat. Najpierw została zaorana, później posadziłem na wiekszej części ziemniaki i kapustę. Troche innych warzyw na pozostałej części. Jest już po zbiorach i ponownym zaoraniu. Ponieważ wiele czasu i wysiłku kosztowała mnie pielęgnacja upraw, to chciałbym się dowiedzieć, kiedy mógłbym popryskać preparatem na perz. Jakim najlepiej. Dodam, że 3/4 działki chciałem przeznaczyć na zasianie trawy, a pozostała częśc na uprawę warzyw. Gdzieniegdzie chciałym posadzić krzewy i drzewa owocowe. Proszę o podpowiedz, co i kiedy powinienem zrobić po kolei. Kiedy oprysk, kiedy obornik i wszystkie inne zabiegi pielęgnacyjne. dziękuję i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

jak chcesz dobrze uprawić i odchwaścić działkę to musisz mieć trochę cierpliowści, na to potrzeba minimum rok czasu:
1. kiedy perz będzie mieć 3 liscie właściwe (wiosna 2008 r) zrób oprysk preparatem układowym na bazie glifostau (np.: Rofostat 360SL), po upływie 3 tygodni dobij ponownym opryskiem to co przeżyło
2. po opryskach zbadaj jakie masz pH gleby i w razie konieczności wykonaj odkwaszaie gleby (dolomit na gleby lekkie i organiczne, wapno nawozowe na gleby cięzkie) zabieg wykonaj w miarę w wcześnie
3. jeżeli nie będzie zachodziła potrzeba wymieniona w pkt 2 to posiej coś na nawóz zielony do poprawy struktury gleby, przekop nawoz zielony
4. we wrześniu/październiku obornik
kamis
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 maja 2007, o 18:36

Post »

Witam
Dziękuję za odpowiedź. Teraz chwila oddechu i przygotowania do nowego sezonu. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”