Zasychanie nowych przyrostów drzewek iglastych

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
ROM59
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 cze 2010, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Zasychanie nowych przyrostów drzewek iglastych

Post »

Witam .Wygląda to właśnie tak . Z zaschniętych igieł sypie się szary pył tak jak na 3 zdięciu. Co to jest i co z tym draństwem ;:223 zrobić ???

http://img717.imageshack.us/i/16062010390.jpg/
http://img692.imageshack.us/i/16062010392.jpg/
http://img692.imageshack.us/i/16062010392.jpg/

Bardzo prosze o pomoc

ROM59
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Re: Zasychanie nowych przyrostów drzewek iglastych

Post »

Pędy porażone grzybem, więc profilaktycznie fungicyd...

Napisz coś więcej o drzewkach ( gatunek, odmiana) i o warunkach, w jakich rosną ( gleba, jak są nawadniane)
ROM59
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki za szybką odpowiedź.
A więc tak.Problem dotyczy prawie wszystkich iglastych w moim ogrodzie i sąsiadów .
Najbardziej jest to widoczne na jodłach kalifornijskich i szlachetnych (glauca) ale i na świerkach kłujących (hoopsii , koster) .Zdrowe są oczywiście omoriki i choina kanadyjska.
Gleba - odczyn obojętny zakwaszona , na głębokości około 2,5 może być kwaśna (torf po baaardzo starym stawie)
Nawadnianie - w tym roku wcale . Gdy są upały włączam linie kroplującą
Jaki to grzyb (szara pleśń , osutka ???)
Jaki systemiczny fungicyd zastosować

ROM59
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Post »

ROM59 pisze:Gdy są upały włączam linię kroplującą
A to OK.
Ostatnio dedukowałem, czemu wypadają fragmenty żywopłotu w bardzo starannie prowadzonym ogrodzie. Przyczyną było automatyczne nawadnianie - w zasięgu zraszaczy ligustr wypadł, za dużo jak na gliniastą glebę dostawał wody.
Stąd moje pytanie o nawadnianie :wink:
ROM59 pisze:Jaki to grzyb (szara pleśń , osutka ???)
To już trudniejsze pytanie, bo szara pleśń często występuje jako zakażenie wtórne, a prawdziwym sprawcą są grzyby z rodzaju Phytophthora.

Cytat o fytoftorozie:

"Grzyby z wymienionego rodzaju infekują korzenie włośnikowe, skąd następnie przerastają na część lub cały system korzeniowy i często na pęd. Plamy występujące na poszczególnych korzeniach rozszerzają się, co prowadzi do stopniowego zamierania korzeni. Na częściach nadziemnych pierwsze symptomy porażenia korzeni mogą ujawniać się zahamowaniem wzrostu, co na ogół nie jest zauważalne lub często przypisywane innym czynnikom. Dalszym etapem rozwoju choroby jest zmiana zabarwienia pędów.(...) Na sosnach i jodle jest to żółknięcie wierzchołków igieł stopniowo się rozszerzające. Końcowym etapem jest więdnięcie roślin i brązowienie pędów. Bardzo charakterystycznym objawem dla fytoftoroz jest cynamonowe zabarwienie porażonych tkanek, widoczne na przekroju podłużnym pędu, rozpoczynające się od nasady i rozszerzające w kierunku wierzchołka. Można je stwierdzić, gdy na roślinie występują pierwsze symptomy choroby. Praktycznie, bez niszczenia rośliny, opisany objaw można stwierdzić odrywając paznokciem fragment tkanki pędu aż do drewna."

Uschnięte i martwe rośliny wyglądają podobnie - bardzo istotne do diagnostyki są pierwsze objawy: przebarwienia, plamki itp.

Ps. Ryzyko wystąpienia fytoftorozy bardzo maleje, gdy ziemię, w której sadzimy rośliny wymieszano z przekompostowaną korą sosnową. Sporo osób ściółkuje, ale o tym pierwszym zaleceniu już nie wiedzą.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Teraz to sobie można pryskać...
Nie fytoftora.
Już pisałem wiele razy- pierwotna przyczyna to grzyb (ponoć już oznaczony, poznana biologia itepe, itede... ino zwalczanie nie opracowane) :roll: Szkoda się stała już w maju, w tym roku masowo.
A sypie się- szara pleśń, która wtórnie wlazła na martwe pędy. I tu by warto bodaj Topsinem opryskać, bo to pasożyt fakultatywny- żyje na zdechłym, ale w sprzyjających warunkach i na żywe przełazi.
ROM59
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Właśnie przeleciałem cały ogród Previcurem i Confidorem i zobaczymy co będzie.Mszyc w tym roku od cholery we wszystkich możliwych odmianach i kolorach (na iglastych też)Wysłałem te obrazki do akademii rolniczej ,zobaczymy czy coś odpowiedzą
Dzięki za podpowiedzi

-- 29 cze 2010, o 22:10 --

Właśnie przeleciałem cały ogród Previcurem i Confidorem i zobaczymy co będzie.Mszyc w tym roku od cholery we wszystkich możliwych odmianach i kolorach (na iglastych też)Wysłałem te obrazki do akademii rolniczej ,zobaczymy czy coś odpowiedzą
Dzięki za podpowiedzi
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”