Mój ogródek - chatte, cz. 9, r.2010/2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogródek - chatte, cz. 9, r.2010/2

Post »

Bożenko, strasznie uparty Twój M ... A pokazywałaś mu oczka na forum? Może powinien trochę pooglądać, zeby mu się żal zrobiło, ze ma tyle miejsca, a oczka nie ma ;)
Przecież jak raz się zrobi, to potem nie ma z nim wiele kłopotu :D
Oczywiście jak się zrobi dobrze :lol:
Liliowce dopiero otwierają pierwsze pojedyncze kwiaty, więc u Ciebieteż mają prawo jeszcze trochę się wstrzymywać ;) :D

Izulku, oczywiście, że wąchałam. Słaby zapach i taki jakis ... dziwny :roll: Nie byłam specjalnie oczarowana :? Ale to pierwszy kwiat był. Czasem pierwsze kwiaty w ogóle nie pachną. Papa Meilland nie pachniał w pierwszym roku. Teraz juz pachnie :D
Właśnie z powodu niskiej półki zastanawiam się, czy nie zrobić tak: kamienie umieścić na brzegu półki, , resztę półki zasypać. Za kamieniami sadzić wszystkie rosliny w ziemi (oprócz sita, tataraku i irysów), przekładając kamieniami. Chodzi za mna ta wizja i ... myslę. Bo na razie jest tak: półka jast odpowiednia dla roslin, ale widać dokładnie "podłoże", poza tym grunt jest miękki, więc kamienie go ugniatają i za chwilę znów może się okazać, że woda sobie wypływa. Czyli sytuacja niepewna, a to mnie strasznie irytuje.
Lepnicę z dzwonkiem? A proszę bardzo, odgapiaj :D ;:196
Awatar użytkownika
fiołek-7
200p
200p
Od: 10 lip 2009, o 15:01
Kontakt:

Post »

Dziękuję Chatte :)
Ale "lepnica jednoroczna"? Czy to znaczy , że to jednoroczna roślinka ?
Ja takiej nazwy nie znam i nie siałam takowej.. :| Wydawało mi się, że to bylina i sama się rozrosła...
Czy to możliwe ?
Pozdrawiam serdecznie :) - Alexandra
Róże Alexandry
"..Nie wolno zgadzać się na pełzanie, gdy czujemy potrzebę latania..."Helen Keller
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Możliwe, Olu :D czasem pojawiają się w ogrodzie rosliny, których się nie spodziewamy. Ja tez nie siałam tej lepnicy, sama "przyszła" :lol: To jest roslina jednoroczna, chociaż bardzo podobna do lepnicy - byliny. Porównywałam je i stwierdziłam, że bylina ma bardziej skupione, kuliste kwiatostany i pachnie, czego nie można powiedzieć o jednorocznej. Za to jednoroczna ma ciemniejszy, mocniejszy kolor :D Ponieważ sama się wysiewa, a siewki, które znajdą się w nieodpowiednim miesjcu łatwo usunąć, nie ma z nią żadnego problemu :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Igor, rośliny mają to do siebie, że czasem lubią zmieniać trochę wygląd ;)
Moja chyba jest identyczna, jak u Przemka. Zobaczymy jaka będzie Twoja :D
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja tą lilię dzieliłem a nie siałem z nasionek, powinna być taka sama, chociaż czasem i u mnie zmienia kolor np jesienią i pierwsze kwiaty wiosną są znacząco jaśniejsze niż te z pełni sezonu :D Izo a jeśli chodzi o te róze to sadzonki w sierpniu ale jak to dokładnie robić :?: , jakiej dłudości mają być, czy obcinać liście, na jaką głębokość wsadzić, do doniczki czy w ogrodzie w cienistym miejscu,przykryć czymś czy nie, jeszcze nigdy się za rozmnażanie róż nie brałem i zielony jestem :wink:
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Przemku, ja robię to tak: przycinam pędy na taką długość, żeby miały 4-5 oczek, z czego 2 oczka idą pod ziemię, a dwa lub 3 są na wierzchu. (Czasem odwrotnie :lol: )
Liście obrywam. Sadzonki wtykam bezpośrednio do ziemi, albo do doniczek. jeśli są w doniczkach, to na zimę trzeba je zadołować. Można przykryć butelkami, ale bez butelek tez się przyjmują. Gdyby miały liście, to butelka zmniejsza transpirację wody, ale jak są bez liści, to myślę, ze nie ma to dużego znaczenia. Aha! Mozna użyć ukorzeniacza do roślin półzdrewniałych :D
No i koniecznie trzymać w cieniu! Na zimę można okryć gałązkami iglaków, a w razie większych mrozów - agrowłókniną :D
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03

Post »

chatte pisze:Haniu, rdzawe też są ładne
A mnie nie leżą.Będę mieć na wydanie
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Izuś, Astrid piękna ;:108
Dla mnie jest jedną z piękniejszych róż, zwłaszcza kolor pąka ;:108 , który potem pozostaje na obrzeżu :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

chatte pisze:
Aguś, nie pamiętam, czy Ty masz oczko? ...
Liliowce już prawie wszystkie w poąkach. Bedzie pięknie :heja
Izuniu niestety nie mam oczka i miejsca na nie też nie :cry: Więc oglądam, podziwiam i marzę i zazdraszam 8-) :lol: Może kiedyś , gdzieś na rabacie zrobię małe kamienne ciurkadełko, żeby coś mi szemrało :roll:
Awatar użytkownika
fiołek-7
200p
200p
Od: 10 lip 2009, o 15:01
Kontakt:

Post »

Izo - masz piękne oczko, marzę o takim .. ;:167
Kilka kwiatków z Twojego ogródka już jest na mojej liście "chciejstw" ( co za super określenie :;230 ) - z różą Astrid Grafinna czele, która jest prze-cu-dna !! ;:77

Jako "ogrodowy" laik chcę zapytać o jeszcze jedną rzecz - co to za krzew multiflora ?
Pierwszy raz widzę coś takiego na oczy... ;:111
Śliczny jest ! Gdzie coś takiego można dostać ? Jakie lubi warunki ?
Przepraszam Izo ,że tak zasypuję Cię pytaniami, ale jestem początkująca i niewiele jeszcze wiem na temat roślin ogrodowych... :?
Będę zaglądać do Twojego ogródka, gdyż widzę tu same piękności :wit
Pozdrawiam serdecznie :) - Alexandra
Róże Alexandry
"..Nie wolno zgadzać się na pełzanie, gdy czujemy potrzebę latania..."Helen Keller
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Mateczko wreszcie znalazłam fanki Astrid Lindgren,mam ją od grudnia i jest tak śliczna i pachnąca,że dech zapiera.
Kwiaty trzyma wyjątkowo długo.Aniu Ds,aleb-azi-jak się cieszę

Izulka i musiałam dopiero w Twoim wątku poznać fanki Astrid :D

Proszę,napisz mi jak długo u Ciebie były kwiaty Indigoletty?Oczywiście dałam jej szansę i nie wyrzuciłam na zbity pysk.
jeśli bedzie za 2-3 lata taka jak na fotkach no to bedzie to zapłata za cierpliwość.
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Witaj Izuś :wit :wit
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Haniu, jak je upchasz przy tujach, to może jeszcze Ci się spodobaja ;)
A w międzyczasie pomyslimy jak Cie zaliliowcować ;) :lol:

Aniu, w pełni się z Tobą zgadzam. Pąk jest bezkonkurencyjny! :D

Aguś, nie trzeba miec miejsca ;) Widziałaś oczko Hanki 55? Maciupcie, ale urocze! :D

Olu, bardzo dziękuję za uznanie dla mojego oczka. Ja wciąż nie jestem z niego zadowolona, ale jako twórczyni mam prawo, prawda? ;)
Nie krępuj się pytać! Kto pyta nie błądzi a ja bardzo chętnie odpowiem na wszystkie pytania, o ile tylko bedę potrafiła :D
Multiflora to róża wielokwiatowa (Rosa multiflora). Gdzie można dostać? Pewnie w jakiejś szkółce ... Ja swije niestety wytępiłam, ale został jeden odrost i jedna siewka. Jedno z nich jest zarezerwowane, ale drugie na razie nie znalazło chętnego, więc może trafić do Ciebie ;) :D
Zaglądaj Olu, będzie mi miło Cię gościć :D

Igor, zakwitł, ale kwiat się nie rozwinął? :shock: :;230
Dobra, zobaczę u Ciebie :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aniu, pisałam u Ciebie, ze Indogoletta chyba 3 dni kwiat miała. Tzn. ma nadal, ale inne :;230 Tylko nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie, bo w tym roku jakoś wszystkie kwiaty szybko mi przekwitają. Chopin zakwitł tak pięknie, a dziś już ma wszystkie kwiaty jakby przywiędłe :roll:
Moze za mało wody dostarczyłam? ...
Aniu, my rozmawiamy nie o Astrid Lindgren, tylko o Astrid Grafin von Hardenberg :?
Ale Astrid Lindgren tez piękna :D

Cześć Halinko! ;:196 Cieszę się, że zaglądasz do mnie :D
Zgodnie z tym co u Ciebie wyczytałam, zakopałam po skorupce z jajka pod każdym powojnikiem, wcześniej sypnąwszy dolomitu. Zobaczymy, jak mi podziękują ;) :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nie szkodzi Igor, byłam u Ciebie i wszystko jasne :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”