Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Post »

Trzecia paczuszka to 3 katlejki.
Brassiocatl. ma bordowe listki, nie jest chora, bo puszcza korzonki. Myślę, że listki są takie, bo była przesadzona z korka do doniczki i to odchorowuje:

Obrazek

Oraz dwie katlejki z OG. Większa, ładnie jej urosły nowe psb:

Obrazek

Oraz druga, mniejsza. Nadal rosną jej nowe, maleńkie przyrosty:

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joane- oby. Poczekam jeszcze ze 2,3 tygodnie. Jeśli nie ruszy, przywiozę do domku, zmienię górną warstwę kory na spagnum i włożę go do "szpitala"-pojemnika. ;)

I ostatnie 3 orchidee: dwie cambrie i cymbidium. Moja C. Nelly Isler po kwitnieniu, odżyła na wkacjach. Rosną jej dwa, nowe przyrosty, mniejsza z nich wygląda tak:

Obrazek

Druga cambria, z wymiany od Joane, już się zaaklimatyzowała na działce i też ładnie rośnie:

Obrazek

Oraz moje cymbidium. Rosną mu dwie, nowe psb:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dusiu- każdy LM inny. Ja raz byłam po dostawie jeden dzień i były falki kiepskiej jakości. Wg mnie, w Krakowie, centra handlowe, w których są najladniejsze storczyki to wg kolejności: Castorama <obie, mam stamtąd ok.10 hybryd>, Obi na drugim miejscu, potem Praktiker <byłam tylko raz, ale mieli śliczne falki i cena niewygórowana>. LM-Bonarka- stanowczo najgorszej jakości falki. LM - Zabierzów - już były ładniejsze i przecenione calkiem, całkiem
W każdym pewnie uprawiają trochę inaczej... Ja mam tylko jedno LM w pobliżu, rośliny ze świeżych dostaw sa dość dobrej jakości, przecenione są dośc zabiedzone, a przecenione Vandy są na wykończeniu. Ładne storczyki są jeszcze w praktikerze, obi (ale tam bywam bardzo rzadko, bo jest daleko), w castoramie jeszcze nigdy nic ładnego nie spotkałam.
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Justynko,widać,że wczasy pod gruszą im służą.

W jaki sposób je cieniujesz?Domyślam się,że trzymasz je w plastikowych pojemnikach,czy stoją na wilgotnym keramzycie?
Jak często podlewasz?
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko wczasy służą Twoim podopiecznym, wyglądają ślicznie i rosną ;:138 ;:138 ;:138 :heja Zmartwiłam się tym, że cattleyka straciła korzonki i nie rozumiem co się mogło stać. Ale mam nadzieję, że urosną i będzie ok. :(
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
patrysia
500p
500p
Od: 26 mar 2009, o 15:31

Post »

każdy musi mieć wakacje, nawet rośliny :heja :heja :heja
Patrysia
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu- dlatego Każdy z nas wybiera te markety, gdzie jest duży wybór storczyków i gdzie się dba o nie ;)

Henryku- stoją osłonięte z czterech stron: z jednej mur, z drugej drewno ułożone na zimę, a z dwóch pozostałych są rośliny bylinowe. I to pomiędzy listkami wysokich roślin przebłyskują promienie ;:3 Są w plastikowych paczkach bez dziurek, gdzie na dnie jest ok4,5cm wilgotnego keramzytu. Do tej pory raz w tygodniu podlewałam, ale było zimno i padał deszcz. Dziś takie dwie ulewy przeszły, że nawet zraszać wierzchniej warstwy spagnum nie musiałam :)

Aniu- widziałam zaczątek korzonka, jakieś 3mm, będzie większe, to sfotografuję ;) Widocznie zmiana zamieszkania się katlejce nie spodobała, ale jest światełko w tunelu...korzonek...Musi się udać ;:108

Patrysia- u mnie nawet psiak ma wakacje...tylko ludzie nie mają, bo czasu brak ;:224

W podziękowaniu za odwiedzinki parę słoneczno-wakacyjnych fotek :D Dziś bez opisów, tylko do oglądania...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

"Dziwadło" na Wiśni:

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ale masz piękne kwitnienia... Zwłaszcza ta Miltonia... Podobają mi się Miltnie, szkoda tylko, że są takie kapryśne.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale słodziutki ten Mini Mark ;:77 Justynko możesz pokazać całą roślinkę :?:
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu- może kiedyś Trafisz na mniej wybredną ;) Ja uwielbiam jej kwiaty i zapach :wink:

Aniu- specjalnie dla Ciebie, fotka MM w całości, niezbyt udana, bo na tle białej doniczki dendr. phal :)

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko WIELKI ;:79 i pytanie - czy Twoje doniczki stoją w większych osłonkach i na dole masz keramzyt z wodą :?: Czy ja żle widzę :?:
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, stoją w większych, szklanych doniczkach. Nie ma w nich dziurek, na dnie kilka cm keramzytu, a wody tyle, co obcieknie po moczeniu storczyków ;)
parapetowce
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

:wit
Wakacyjne storczyki to dopiero mają dobrze ;) Tu słoneczko, tam wiaterek w liściach , więc rosną jak szalone ;)
Cattleyka dojdzie do siebie zobaczysz;)
Podobnie jak Asia zaczynam przygodę z nimi i będę obserwować co u Ciebie się dzieje z nimi ;:108
Napisałaś, że "(...)ale było zimno i padał deszcz. Dziś takie dwie ulewy przeszły, że nawet zraszać wierzchniej warstwy spagnum nie musiałam".. nie boisz się tego, że pogniją??
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zabko_Monis- nie boję się. Stoją pod dachem ok.2 m szerokości...Zreszta przetrwały powodziowe deszcze < chyba ok.10 dni non stop padało>, to teraz im nic nie zaszkodzi. A spagnum było wilgotne, nie mokre z przelania deszczem... :)
parapetowce
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Widocznie ja jestem jakaś panikara, bo jak zaczął padać deszcz u mnie to szybciutko z balkonu wyniosłam wszystkie Dendrobia.. a na drugi dzień znowu je wyniosłam.. :oops:
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”