Thuje szmaragd zółkną od środka- i inne problemy w uprawie
Re: Tuja Szmaragd już nie Szmaragd
Też myślałam o mikoryzie pod moje tuje. Na razie zaaplikowałam rododendronom.Zobaczymy czy to w ogóle działa.Ale z tego co piszesz to bardzo dziwne zjawisko.Może jakieś fotki wrzucisz?
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
.U mnie stało się to samo i to też ze smaragdem.
Rośnie pięć lat.Nie dbałem o niego prawie wcale.W tamtym roku susza była(podlewany był czasem nawozem ale bez fosforu i potasu).W tym roku mokro poszedł do góry znacząco z zółtymi przyrostami.
Przypadek połączony z anomaliami pogodowymi, i braki co niektórych składników powodują takie,,cuda'',że coś tam się poprzestawia roślinie i rośnie inaczej. i większość ,,dziwaków'' czy to świerki czy tuje powstały przez przypadek.I mikroryza jest raczej zbędna.Takie moje zdanie może się mylę.
W tym sezonie widzę u ludzi różne modyfikacje na roślinach czy to liściaste czy iglaste.Wszędzie ciapki czy kropki ,żołte,białe, różowe.Dziwaki.Ale fajne.
Tylko ciekawe co na to zima. 
Rośnie pięć lat.Nie dbałem o niego prawie wcale.W tamtym roku susza była(podlewany był czasem nawozem ale bez fosforu i potasu).W tym roku mokro poszedł do góry znacząco z zółtymi przyrostami.
Przypadek połączony z anomaliami pogodowymi, i braki co niektórych składników powodują takie,,cuda'',że coś tam się poprzestawia roślinie i rośnie inaczej. i większość ,,dziwaków'' czy to świerki czy tuje powstały przez przypadek.I mikroryza jest raczej zbędna.Takie moje zdanie może się mylę.
W tym sezonie widzę u ludzi różne modyfikacje na roślinach czy to liściaste czy iglaste.Wszędzie ciapki czy kropki ,żołte,białe, różowe.Dziwaki.Ale fajne.

Ciekawostka w tym, że tylko te mikoryzowane zdziwaczały - w żywopłocie teraz mam 2/3 "normalnych" szmaragdów i 1/3 tych mikoryzowanych które dostały jaśniejszych przyrostów. W wolnej chwili dodam zdjęcia
Pozdrawiam
Sneer
Pozdrawiam
Sneer
Tia.... ładne.
Te z żółtymi końcówkami to 'Witbont' ('Smaragd Witbont')
Przyjdzie pora, że zzielenieje.
Te z żółtymi końcówkami to 'Witbont' ('Smaragd Witbont')
Przyjdzie pora, że zzielenieje.
Dzięki za zdjęcia
.Ale zjawisko
. Chyba muszę poczekać z tą mikoryzą trochę.Czy one rzeczywiście zzielenieją tak jak mówi Mirek?
Jeżeli to sprawka mikoryzy to widać że się przyjęła w 100%.Będę śledziła ten wątek bo naprawdę jestem ciekawa jak dalej będą się thuje rozwijać.Jeśli zmienią kolor napisz koniecznie.Nie chciałabym mieć melanżu wśród moich drzewek.Jedne rosną bardzo ładnie i myślę że tu mikoryza nie jest konieczna a pozostałym coś by się przydało
.

Jeżeli to sprawka mikoryzy to widać że się przyjęła w 100%.Będę śledziła ten wątek bo naprawdę jestem ciekawa jak dalej będą się thuje rozwijać.Jeśli zmienią kolor napisz koniecznie.Nie chciałabym mieć melanżu wśród moich drzewek.Jedne rosną bardzo ładnie i myślę że tu mikoryza nie jest konieczna a pozostałym coś by się przydało

Jakiej znów mikoryzy?
To po prostu inna odmiana.
To po prostu inna odmiana.
A przypadek jaki przedstawił Sneer?
Czy on po prostu kupił inną odmianę?
Czy on po prostu kupił inną odmianę?
Oczywiście.
Co kupił, to rośnie
Co kupił, to rośnie

Gdybym kupił różne tuje - nie zaczynałbym wątku
Tuje kupiłem zresztą poprzez firmę ogrodniczą według projektu - jako seria żywopłotu tej samej odmiany - gdy były jeszcze małe - oto zdjęcia tych samych krzaków dwa lata temu - jak widać najzwyczajniejsze szmaragdy.
Do momentu zaszczepienia rosły tak samo

Tuje kupiłem zresztą poprzez firmę ogrodniczą według projektu - jako seria żywopłotu tej samej odmiany - gdy były jeszcze małe - oto zdjęcia tych samych krzaków dwa lata temu - jak widać najzwyczajniejsze szmaragdy.
Do momentu zaszczepienia rosły tak samo

Cuda ponoć kiedyś się zdarzały...
Powtarzam- masz dwie odmiany- 'Smaragd' i 'Smaragd Witbont'.
A co to jest, cyt.:seria żywopłotu tej samej odmiany?
Mikoryza ( a w przypadku tui to akurat mocno wątpię) może wpłynąć na lepszy wzrost- cech genetycznych ani fenotypowych rośliny nie zmieni.
I tyle na temat...

Powtarzam- masz dwie odmiany- 'Smaragd' i 'Smaragd Witbont'.
A co to jest, cyt.:seria żywopłotu tej samej odmiany?

Mikoryza ( a w przypadku tui to akurat mocno wątpię) może wpłynąć na lepszy wzrost- cech genetycznych ani fenotypowych rośliny nie zmieni.
I tyle na temat...
- Pogrod
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 cze 2010, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
IMHO te rośliny to dwie różne odmiany.Powtarzam- masz dwie odmiany

Piotr
No to pozostaje jedno wyjście, o ile jest jeszcze trochę szczepionki- zaszczepienie jeszcze jednej thui. I obserwacja, czy też zmieni soją przynależność odmianową 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 sty 2011, o 17:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Thuje szmaragd zółkną od środka- prośba o pomoc
ja przylacze sie do tematu i dadam ze w moim regionie w tym roku byla jakas zaraza bo w promieniu 20 km prawie wszystkie tuje brazaowilay od srodka ...
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Thuje szmaragd zółkną od środka- prośba o pomoc
Witaj djmazzi18! Bardzo proszę Cię o poprawną polszczyznę - Twój post jest niezrozumiały.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;