Identyfikacja róż
Re: Identyfikacja róż
Leszku - moim skromnym zdaniem, to Twoja róża wygląda mi na Gertrude Jekyll.

- AniaDS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Gabi,to może by Gaujard, u mnie w tym roku wygląda tak samo
zarówno ona jak i Nostalgia przynajmniej w moim ogródku mają tendencję do sporej utraty bieli na rzecz drugiej barwy w trakcie deszczowej i chłodnej pogody.

zarówno ona jak i Nostalgia przynajmniej w moim ogródku mają tendencję do sporej utraty bieli na rzecz drugiej barwy w trakcie deszczowej i chłodnej pogody.
- Gabriela
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ona na początku miała bardziej białe płatki... ale poczekam na następne kwiaty...
Deirde pisze:Tess - ta róża jest pomarańczowa - czy Ty przypadkiem nie miałaś Charlsa Austina, Alchymist ma bardzo mały kwiat i jest taka różowo-pomarańczowa.
Małgosiu
już sama nie wiem

- leosta
- 500p
- Od: 29 sty 2008, o 08:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam. Dzięki Katty za rozpoznanie mojej poprzedniej róży.
Mam do rozpoznania następną róże bohaterkę.

Posadzona na jesieni. Po zimie długo nie dawała oznak życia. Gdy wreszcie puściła pierwsze listki kret wywalił ją na wierzch. Myślałem że już po niej a ona bidulka tak pięknie zakwitła. Jest to róża o wielkiej woli przetrwania i warta uwagi.
Pozdrawiam Leszek.
Mam do rozpoznania następną róże bohaterkę.

Posadzona na jesieni. Po zimie długo nie dawała oznak życia. Gdy wreszcie puściła pierwsze listki kret wywalił ją na wierzch. Myślałem że już po niej a ona bidulka tak pięknie zakwitła. Jest to róża o wielkiej woli przetrwania i warta uwagi.
Pozdrawiam Leszek.
-
- 50p
- Od: 25 wrz 2008, o 09:27
Witam
ja dopiero zaczynam swoją przygodę z różami,więc raczej Was nie zdziwi moja prośba w identyfikacji moich róż:

Ta jest niska może 25cm,prawie bez zapachu,kwitła jeszcze pod śniegiem,a najbardziej mnie zdziwiło to,że cały czas miała liście,które przetrwały do dziś.

Drugiej wysokość to około 40cm,lekko pachnie,dość szybko opadają jej kwiaty.Trzecia natomiast miała napisaną na etykiecie wysokość 4m więc posadziłam ją przy płocie(oczywiście nie wiem czy dobrze zrobiłam,to będzie pnąca?)Ta niesamowicie pachnie
,ale miała już Sluzownicę różaną i mszycę

Czy mogę ponowić swoją prośbę o identyfikację?

Ta jest niska może 25cm,prawie bez zapachu,kwitła jeszcze pod śniegiem,a najbardziej mnie zdziwiło to,że cały czas miała liście,które przetrwały do dziś.

Drugiej wysokość to około 40cm,lekko pachnie,dość szybko opadają jej kwiaty.Trzecia natomiast miała napisaną na etykiecie wysokość 4m więc posadziłam ją przy płocie(oczywiście nie wiem czy dobrze zrobiłam,to będzie pnąca?)Ta niesamowicie pachnie

Czy mogę ponowić swoją prośbę o identyfikację?
Ewka
no dobrze, bardziej się otworzyła...czy to rzeczywiście aquarell??

To pofalowanie płatków jest bardzo mocne u Aquarell ,zwłaszcza w pełni rozwiniętych kwiatów,a sam kwiat taki bardzo luźny i otwarty. Zdjęcia mojej Aquarell
Pozdrawiam,Piotr
Pozdrawiam,Piotr
do ewka0207 - Ta pierwsza to najprawdopodobniej Merkury 2000 ,polska okrywowa róża ,bardzo żywotna i pod śniegiem potrafi zachować liście.Jako jedna z nielicznych okrywowych nie pokłada pędów,co doskonale widać na tym zdjęciu. Nie mam,ale bardzo czesto widzę na skwerach .Co do drugiej to wygląda na Europeana ,ale czy kwiaty tej Twojej blakną z czasem ? Na zdjęciu wyglądają jakby się różniły kolorem i gdyby było zdjęcie pojedyńczego kwiatu byłoby też łatwiej porównać.
Pozdrawiam,Piotr
Pozdrawiam,Piotr
-
- 50p
- Od: 25 wrz 2008, o 09:27
Dziękuję bardzo
u drugiej róży nie zauważyłam,żeby zmieniała kolor,ale ta trzecia,tak właśnie ma.

Ewka
- empuza
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
Proszę o pomoc mądre głowy w identyfikacji moich pachnideł.
Z góry dziękuję
1. Pastela???

2. NN żółta
Pachnie bardzo intensywnie.

3.NN rózowa

Z góry dziękuję

1. Pastela???

2. NN żółta
Pachnie bardzo intensywnie.

3.NN rózowa

"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Empuzo, na pierwszych zdjęciach to na pewno nie jest Pastella. Przypomina mi ona raczej Tourbillon - kwitnie tak samo, kwiaty ma bukiecikowe. Jaka wysoka jest Twoja?
- empuza
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
Nie jest wysoka, sięga mi do kolan (a ja wielkolud-156cm)
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
- JSZFRED
- Od: 1 lut 2008, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piotr
to ta moja aquarell na pewno nie jest....

to ta moja aquarell na pewno nie jest....