Moje rośliny - filip11

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
filip11
200p
200p
Od: 9 mar 2007, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

wirtual24 pisze:Piękna cytrynka i kwiatki! Gratulacje :D
U mojej cytrynki skierniewickiej (podobnych rozmiarów) wczoraj zaobserwowałem "małe, zielone coś" na końcu gałązki, dzisiaj jest już większe :D Jeśli wszystko pójdzie dobrze to powinny się z tego rozwinąć liście, a, kto wie, może i kwiaty...

Aha, i co z nawożeniem?? Do tej pory nie nawoziłem kwiatków, ale chyba pora zacząć :roll: Tylko, że słyszałem, że od października do marca nie nawozimy cytrusów... A co w sytuacji, kiedy się obudzą?? Chyba trzeba je jakoś wspomagać, tym bardziej, że teraz jest tak mało światła... I czy roślinka zdąży jeszcze wejść w stan spoczynku przed zimą??
Ja swoich cytrusów w okresie spoczynku nie nawożę, ewentualnie można co miesiąc wspomóc 2-krotnie zmniejszoną dawką nawozu :wink:.

a propos owocków kalamondyny, to jednego już skonsumowałem prosto z drzewka razem z rodzeństwem :grin:. Aby sprawdzić czy już są dojrzałe, i były :mrgreen:. Pychotka, polecam ze skórką prosto z drzewka :!: Kwaśne, ale tym razem smakowały jeszcze lepiej niż poprzednio. Teraz mogę potwierdzić, że nie ma nic lepszego niż owoc z własnego cytrusowego drzewka :wink:. Przy następnej degustacji, która będzie już niedługo bo dojrzałych owocków jest sporo będą zdjęcia z uczty.

Pozdrawiam !!
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Piękna cytryna,czy jej kwiaty pachną? :D
filip11
200p
200p
Kontakt:

Post »

I to jak :!:. Pachną bardzo wyraziście i aromatycznie. Podobno suszone pąki kwiatowe nadają się do herbaty :D.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ale Ci zazdroszczę :!: :D
Awatar użytkownika
wirtual24
200p
200p
Od: 17 sie 2007, o 08:37

Post »

filip11 pisze:Ja swoich cytrusów w okresie spoczynku nie nawożę, ewentualnie można co miesiąc wspomóc 2-krotnie zmniejszoną dawką nawozu :wink:.
Ok, dzięki, postaram się do tego zastosować :wink:
Pozdrawiam, Marcin ;)
Awatar użytkownika
camillo1718
100p
100p
Od: 27 maja 2007, o 23:37

Post »

Filipie a czy byłbyś w stanie otrzymać szczepki (sadzonki) swojego granata? ? ?
Pozdrowienia dla WSZYSTKICH!!!! :)
filip11
200p
200p
Kontakt:

Post »

Tak ale na wiosnę :wink:. Aktualnie granat zimuje i zżuca liście. Za to łatwo się ukorzenia, nawet w wodzie.

Pozdrawiam !!
Awatar użytkownika
camillo1718
100p
100p

Post »

Rozumiem i dlatego też pytam czy byłbyś w stanie. To jak?
mógłbyś wysłac mnie na wiosne?> :)
filip11
200p
200p
Kontakt:

Post »

Myślę, że tak :wink:, ale na wiosnę mi jeszcze o tym przypomnij :D.
Awatar użytkownika
camillo1718
100p
100p

Post »

ok !!! JA ZA TO MOGĘ ZAOFEROWAĆ CI COŚ INNEGO! MOZE DO WIOSNY BĘDĘ MIAŁ SZCZEPKĘ CHILLI AVOCADO LICZI DAKTYLA :)
filip11
200p
200p
Kontakt:

Post »

Oto zdjęcia z uczty, zerwałem wszystkie owoce od strony okna, ponieważ ma sporo młodych zielonych owoców to zerwałem stare, już dojrzałe.Tym sposobem drzewko będzie miało więcej energi na młode owocki .
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Filip gratuluję tak udanej kolekcji cytrusów. Osobiście też kiedyś miałam cytrynę skierniewicką, ale coś ją wzięło, brakło cierpliwości żeby ją kurować, ale owoce miały ponad 30 dkg każdy, ale za to jakie smaczne i soczyste. Pozdrawiam i powodzenia w tym co robisz :)
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
filip11
200p
200p
Kontakt:

Post »

Wygrałem kawę w konkursie na przepis na naszecytrusy.pl :!:. Zrobiłem moim kawowcą mini-klimę którą widać na fotce :wink:, ponieważ na mojej kawie ostro zaczęły brązowieć liście. Jest to po to aby zwiększyć wilgotność w otoczeniu roślinek. Przedstawiam wam również mojego storczyka, a właściwie do połowy mojej mamy. Bo mama zapominała o jego podlewaniu, więc go zaadoptowałem. Nie kwitł ok. przez rok. Teraz zaczął wypuszczać kijek mam nadzieje, że będą na nim piękne kwiaty. Oprócz tego świeże, dzisiejsze fotki ananasków. Trochę przez ten czas zdążyły podrosnąć. Z tyłu jak widać próbuję ukorzenić kolejnego ananasa. Tylko jak go suszyłem zaczął trochę gnić więc może nic z tego nie być.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

1 Kawa.
2 Kawa (wygrana).
3 Storczyk (pęd kwiatowy).
4 Storczyk.
5 Ananasy.
6 Ananasy.

Pozdrawiam !!
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59

Post »

jak wychodowałeś kawe? z nasionka? ja kiedyś kupiłam i kawe i bananowca ale żadne nie wykiełkowało
filip11
200p
200p
Kontakt:

Post »

Kawę wychodowałem z sadzonki kupionej w netto :lol:. Tą drugą jak wcześniej pisałem wygrałem w konkursie. Bananowca dostałem od dobrej znajomej mamy :wink:. Z nasionkami nie miałem jeszcze doświadczenia. Z nasionek udało mi się wychodować (z tropikalnych roślin) tylko marakuję (passiflore) ale za to jest piękna, nie mogę się doczekać momentu kiedy zakwitnie.

Pozdrawiam !!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”