Kolejna Storczykomaniaczka:)

Awatar użytkownika
sari
1000p
1000p
Od: 18 maja 2010, o 19:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolejna Storczykomaniaczka:)

Post »

Ja również dołączam z gratulacjami ;:114 Teraz zasłużony odpoczynek ;:3
Pozostaje jeszcze wybór nagrody :heja
Pozdrawiam Beata

Moje doniczkowce Zapraszam Cz. 1, Cz. 2
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to miłego odpoczynku i wracaj do nas z tymi dwoma wybranymi botanikami ;:113 .Czekamy ;:65
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
patrysia
500p
500p
Od: 26 mar 2009, o 15:31

Post »

Basiu gratulacje z obrony:)
no i na wyrost gratulacje z botaników, które się z pewnością u Ciebie pojawią ;:138
Patrysia
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

GRATULUJĘ Pani Magister ;:138 ;:138 ;:138
Zdaj nam chociaż relacje jakie botaniki chcesz kupić w nagrodę ;)
Pewnie z pięć sztuk będzie ;)
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Jeszcze raz dziękuję Wam wszystkim za życzenia powodzenia, trzymanie kciuków i za wszystkie gratulacje ;:196 Jakby ktoś miał ochotę dać mi nagrodę to ie krępujcie się :;230

Co do nagród :;230 Tak się składa że i Ty Henryku i Ty Monis macie racje :D Czyli: docelowo nagród będzie pięć ale nie wszystkie od razu i dwie botaniczne :D
Moja lista chciejstw jest długa, ale parapety krótkie :lol: więc wolę sobie dawkować przyjemności.
Chcecie wiedzieć jakie co sobie sprawię?
Jak dotąd nie udało mi się nakłonić do kwitnienia żadnej hybrydy poza Phal (no w sumie jeszcze nie kwitną, ale pędy idą, hurrra!!!), więc zdecydowałam, że na pierwsze botaniki też wybiorę Falki. Jak mi się z nimi uda to może pojawią się następne :tan
Nie zdecydowałam sie jeszcze na konkretne gatunki i tu liczę na Waszą pomoc ;:180 Co wybrać żeby:
1. Było łatwe w uprawie (z oczywistych względów)
2. Nie miało wymagań dużo większych niż hybrydy (bo nie mam odpowiednich warunków)
3. Nie było różowe ani fioletowe ani białe?? (bo chciałabym coś w innych kolorach np. żółto-czerwonego)
Może Cornu-Cervi albo Marinae?
Co do drugiego botanicznego to marzy mi się Equestris (to by było na tyle jeśli chodzi o punkt 3 :;230 )
Pozostałe nagrody to (na tą chwilę oczywiście :) ) marzą mi się: woskowy Falek, żółty w bordowe łaty (taki jak u Ani L) i będę go szukać aż do skutku.
Ponadto marzy mi się drugi Sabotek, tym razem woskowy (mimo, że ten którego mam właśnie zrzucił jednak tego ślicznie rosnącego pączka :cry: :cry: )
O trzecie miejsce walczą: bardzo ciemno-bordowa Miltosia, Cambria i Zygopetalum :D
AAA i jeszcze chciałam Cattleyke :lol: Chyba powinnam się zatroszczyć o nowe okazje do nagród :;230

Oczywiście jak przyjdzie co do czego to nie zdziwcie się jeśli kupię zupełnie cos innego ;:170
Pozdrawiam, Basia:)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Z botanicznych mogłabym polecić tetraspis i equestris, z hybryd drugorzędowych bardzo ciekawy jest zapachowy Phalaenopsis Liodoro. Są to storczyki dość łatwe w uprawie, Liodoro jest wręcz bezproblemowe, jego jedyną wadą są ogromne jak na Phal. rozmiary. Mam 2 doniczki Liodoro, w każdej po 2 rośliny, ale sa to dość duże storczyki. Equestris jest maleńki i też raczej bezproblemowy, łatwo go spotkać. Tetraspis jest piękny i też niezbyt trudny w uprawie, ale bardzo ciężko go gdzieś spotkać. Botanicznych Phal. jest ogromny wybór, na pewno sa jeszcze inne odmiany łatwe w uprawie, ale jak któregoś nie miałam, to nie wiem. Jak chces poszukać jakis wymarzonych, to obejrz sobie zdjęcia na stronie storczyki.pl , tam jest dużo zdjęć botanicznych, może akurat coś ci się spodoba.
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja ze swej strony do listy Dusi bezwzględnie dorzuciłbym Mini Mark'a.

Oczywiście wiedziałem,że będzie 5 storczyków.
Jeszcze raz miłego odpoczynku i udanych storczykowych łowów.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Zabka_Monis
1000p
1000p

Post »

A ja proponuję:
Phalaenopsis amboinensis
Phalaenopsis cornu-cervi
http://www.phals.net/cornu-cervi/index_e.html <-- zobacz jakie piękne kolorki mają ;:167
http://www.phals.net/amboinensis/index.html <-- cudne ;:108 ;:167
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Z własnego doświadczenia polecam cornu-cervi najlepiej takiego który ma już pęd kwiatowy, bo tak szybko nie przekwitnie, jak zgubi jeden kwiat to puszcza następny i może tak rosną wiele miesięcy. Poza tym mini-mark jest łatwy ale to chyba hybryda nie botanik, equestris też jest łatwy i często ma dzidziusie. Tetraspis to słyszałam ze bywa kapryśny- mój to młoda roślinka więc nie podpowiem czy chętnie kwitnie na razie puszcza listki a na kwitnienie to przyjdzie mi jeszcze poczekać
pozdrawiam
Kasia.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co do tetraspisa, tez czytałam, że bywa kapryśny. ja swojego mam może ze 2,5 miesiąca, ale rośnie pięknie, puszcza pędzik... Jak na razie to rośnie chyba najlepiej ze wszystkich moich botanicznych, i equestris też. Ale i tak najbardziej bym polecała Liodoro (jeśli podoba ci się to ubarwienie), bo jest łatwy w uprawie i pięknie pachnie, zawsze cięzko mi się oderwac od jego kwiatów, dlatego mam 2 doniczki tych roślin, może będą kwitły na zmianę...
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Dziękuję Wam za rady ;:180

Dusiu Liodoro bardzo mi się podoba kolorystycznie, gorzej z rozmiarem-piszesz że jest duży, a ja mam dość mało miejsca. No ale skoro taki jest bezproblemowy to może go sobie sprawię :)

Henryku przecież wiem że we mnie wierzyłeś :;230 Szczerze mówiąc nie podzielam forumowego zachwytu nad MM :oops: wolałabym coś bardziej kolorowego.

Moniś to fak, śliczne kolorki ;:63 ;:63

Kasiu dzięki za radę a propos cornu-cervi z pędem-miałam zamiar zamówić zdolnego do kwitnienia z OG, ale po przeczytaniu Twojego wpisu zmieniłam zdanie i zamówię kwitnącego, a lbo zaczekam na wystawę ;:108

Co do tetaspisa to może zaczekam, aż poradzę sobie z mniej kapryśnymi botanikami.

Teraz trochę wiadomości ode mnie. Znowu długo mnie nie było. To dlatego, że stanęłam przed bardzo poważną decyzją, a gdy juz ją podjęłam musiałam natychmiast zająć się wprowadzaniem jej w życie. Skutek tego wszystkiego jest taki, że Ktoś, kto dał mi pierwsze dwa storczyki (spełniając tym samym moje wielkie marzenie) już nigdy nie da mi więcej ani storczyka anie w ogóle nic innego.

Dobra strona jest taka, że wracam z wakacji o miesiąc wcześniej niż planowałam, czyli już 8 sierpnia, a to tak na prawdę oznacza dwie dobre wiadomości: załapię się na moje Pierwsze Kwitnienie (pierwszy pączek na Keikowcowym odgałęzieniu już jest!!) No i moje urodziny są zaledwie 5 dni wcześniej czyli do własnych nagród dyplomowych możliwe że dojdzie jakiś prezent urodzinowy ;:138 ;:138 ;:138 a może i DWA ;:3

Przepraszam, że tak Was zaniedbuję, sami rozumiecie, że nie bardzo miałam głowę do forum i do cykania fotek. Postaram sie to naprawić i zrobić zdjęcia wszystkim badylom zanim wyjadę ;:108
Pozdrawiam, Basia:)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu Liodoro bardzo mi się podoba kolorystycznie, gorzej z rozmiarem-piszesz że jest duży, a ja mam dość mało miejsca. No ale skoro taki jest bezproblemowy to może go sobie sprawię
To też zalezy, na jakiego trafisz, bo to, które sobie kupiłam w tym roku, jest mniejsze od tego sprzed 2 lat. Ale to pierwsze Liodoro jest teraz naprawdę duże. To roślina mateczna bez stożka i gigantycznych rozmiarów keiki, było zdolne do kwitnienia już niecały rok po wyrośnięciu. To drugie to też 2 rośliny, średniej wielkości, ale pewnie urosną. Ale kolor i zapach ma przecudny, do tego jest łatwy w uprawie, więc warto go mieć w kolekcji. niestety jest dość trudny do spotkania, widziałam go tylko na jednej stronie, ale prawie zawsze są na wystawach.
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniu,trzymaj się cieplutko a na osłodę po trudnej decyzji najlepsze jest co?,oczywiście nowy storczyk ;:333
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
empe88
200p
200p
Od: 18 mar 2010, o 14:32

Post »

Basiu, trzymaj się cieplutko.
Będzie dobrze. Na pewno podjęłaś dobrą decyzję, boś mądra dziewczyna :)

A plany storczykowe super... JA mam nadzieję na choć jednego po obronie. ;-)
Magda
Zabka_Monis
1000p
1000p

Post »

Basiu trzymaj się cieplutko. Wiem jak ciężkie są takie decyzje. Ja jedną taką przeszłam i powiem Ci , że nie żałuję. Teraz jest cudnie i już tak zostanie ;:167 U Ciebie też wszystko się ułoży i za to trzymam kciuki :) ;:159 ;:159

A teraz czekamy za fotkami i za nowymi okazami :) Będzie co oglądać ;:138 ;:138 ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”