Choroby i szkodniki kalafiora
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: wiedniecie kalafiorow
Fioletowe liście to brak jakiegoś składnika.Też takie mialam.Dałam saletry wapniowej i to dosyć dużo i podlewałam Ekolistem- tam jest bor który jest niezbędny kalafiorowi.
Też mi więdły kalafiory.Wzrusz ziemię aby korzenie dostały powietrza.Jak przyszła lepsza pogoda, u mnie te zabiegi wystarczyły.
Też mi więdły kalafiory.Wzrusz ziemię aby korzenie dostały powietrza.Jak przyszła lepsza pogoda, u mnie te zabiegi wystarczyły.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 cze 2010, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Suzana, dziekuje za odpowiedz.
swoje kalafiorki zawsze podsypuje i bardzo czesto spulchniam ziemie wokol nich, (i nie tylko wokol nich bo w calym warzywniku)wiec tego im nie brakuje. Saletra tez ich poczestowalam i to nawet dwa razy w odstepach ok 10cio dniowych, wiec nie wiem czego im brak;( Moze za czesto je podlewam? Albo wrecz przeciwnie maja za sucho? A moze to wina gnojowki z pokrzyw ?

swoje kalafiorki zawsze podsypuje i bardzo czesto spulchniam ziemie wokol nich, (i nie tylko wokol nich bo w calym warzywniku)wiec tego im nie brakuje. Saletra tez ich poczestowalam i to nawet dwa razy w odstepach ok 10cio dniowych, wiec nie wiem czego im brak;( Moze za czesto je podlewam? Albo wrecz przeciwnie maja za sucho? A moze to wina gnojowki z pokrzyw ?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
kalafior jest wrażliwy na brak molibdenu i przy braku róże są biczykowate,a lubi wapno (pH do 7), azot i resztę składników też w wyższej normie.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
To jest brak fosforu . najlepiej jakims dolistnym z formułom P - 77
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
nie należy opóżniać sadzenia rozsady ,lepiej szybciej niż za póżno ,bo wówczas wystąpi jarowizacja i zacznie za szybko kwitnąć.
pozdrawiam Ludwik
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
O właśnie, już mi urosły róże-małe (małe kalafiorki) i już pierwszą ścięłam bo widzę, że więcej nie urośnie.Flance kupiłam nie pierwszej młodości ale dorodne, myślałam że kalafiory urosną ładne.
Zastanawiałam się co było przyczyną że tak szybko wypuściły róże.Teraz już wiem.
Zastanawiałam się co było przyczyną że tak szybko wypuściły róże.Teraz już wiem.

Kazda roslina ma swój okres wegetacji , jak on przejdzie to roslina musi zawinac róże . Kalafior najpierw nie zakwitnie , tylko wypusci róze bo to jest jego kwiatostan .
- Karolina-Kalina
- Od: 14 mar 2012, o 08:40
Kalafiory choroby, szkodniki
jak zabezpieczyć przed ,kapustnikami?jakie opryski?
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
Re: kapusty,kalafiory itd
Witaj. Kalafiorów nie uprawiam, ale kapusty tak i chronię je przed bielinkiem kapustnikiem selerem. Obsadzam wokoło grządkę selerem kilka też w środku i motylki "gubią adres". Zapach selera jest dla nich niemiły gdyż omijają grządkę z daleka. Pozdr, Francik.
Francik
- Karolina-Kalina
o tego nie wiedziałam i pięknie dziękuje. na pewno skorzystam z propozycji.pozdrawiam

- Karolina-Kalina
dziękuje więc w dobrym miejscu posiałam koperek.lubię to Forum

-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
Witam. Przed bielinkiem kapustnikiem chronią wymienione już koper , seler, ale też rozmaryn, tymianek, szałwia, mięta pieprzowa, a także pomidory, o których chyba mało kto wie. Od kilku lat dla kapust /wczesnej i póżnej/ daję takie zestawienia: kapusta z pomidorami /uprawiam ich b. dużo/ z selerem , i z silnie aromatycznymi ziołami na obrzeżach i muszę przyznać, że te zestawienia zdają egzamin. Kapusta u mnie nie zna oprysków insektycydami. Pozdr, Francik.
Francik
- Karolina-Kalina
fajna koncepcja,pewnie to zastosuję,dziękuję ślicznie