Hortensje zaczynają już się wybarwiać, jeszcze chwilka i pojawią się piękne ogromne bukiety wśród zieleni
Gęstniejący ogród Zuzi55
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Gęstniejący ogród Zuzi55
Zuziu lilie bajeczne, wspaniale prezentują się w takich dużych kępach, obsypanych kwiatami
Hortensje zaczynają już się wybarwiać, jeszcze chwilka i pojawią się piękne ogromne bukiety wśród zieleni
-
Ann-ka72
- 1000p

- Od: 1 paź 2009, o 18:56
Zajrzałam i mam kilka pytań
Kolorowo,kwitnąco u Ciebie ,wszystko z dużym wyprzedzeniem kwitnie- jak to możliwe ?Hortensja, trytoma, lilie- tak wcześnie zakwitły
Mieszkamy w sumie niedaleko od siebie - ja niedaleko Białej Podl.
1. Co to za roślina z niebieskimi kwiatkami-jakiś przetacznik?
2. Róża Abraham Derby- mam taką, jest piękna, ale od 2 lat ma tylko 2 pędy (pewnie przemarzłą zimą) z czego jeden tylko mocniejszy i na nim kwitnie... jak ją zagęścić,żeby była taka śliczna jak Twoja? W którym miejscu ciąć i kiedy?
Pozdrawiam.Anna
1. Co to za roślina z niebieskimi kwiatkami-jakiś przetacznik?
2. Róża Abraham Derby- mam taką, jest piękna, ale od 2 lat ma tylko 2 pędy (pewnie przemarzłą zimą) z czego jeden tylko mocniejszy i na nim kwitnie... jak ją zagęścić,żeby była taka śliczna jak Twoja? W którym miejscu ciąć i kiedy?
Pozdrawiam.Anna
Anna
Mój ogród...
Mój ogród...
- zuzia55

- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
TAJKO-tak to Hoja,która wysiliła się i po 10 latach zakwitła 1 kwiatem.
Pachnie niesamowicie.
GRAZKO- ja jeszcze wstrzymam się z opryskiem,chyba nic złego obecnie się nie dzieje.Na pierwszej fotce jakaś różowa hortensja.
AGNIESZKO-nie wiem czemu,ale tylko białe odmiany lilii tak szybko rozrastają sie u mnie,a hortensje już zaczynają pokazywac ,na co je stac.
ANIU-faktycznie mieszkamy niedaleko a roślinę z niebieskimi kwiatami dostałam z wymiany z forumka i nie zapisałam,ale też myślę,że to przetacznik.Moja Abrahamka zagęściła się sama,gdyż zmarzło jej kilka pędów i je nisko wycięłam a ona tak odbiła.To jest młody krzew sadziłam w ubiegłym roku wiosną.Myślę,że wiosną należy przyciąc i będzie ładnie się krzewiła.
Jeszcze kilka zdjęc.Rozkwitają malwy,które miały byc pełne i pózniejsze wiciokrzewy.

GRAZKO- ja jeszcze wstrzymam się z opryskiem,chyba nic złego obecnie się nie dzieje.Na pierwszej fotce jakaś różowa hortensja.
AGNIESZKO-nie wiem czemu,ale tylko białe odmiany lilii tak szybko rozrastają sie u mnie,a hortensje już zaczynają pokazywac ,na co je stac.
ANIU-faktycznie mieszkamy niedaleko a roślinę z niebieskimi kwiatami dostałam z wymiany z forumka i nie zapisałam,ale też myślę,że to przetacznik.Moja Abrahamka zagęściła się sama,gdyż zmarzło jej kilka pędów i je nisko wycięłam a ona tak odbiła.To jest młody krzew sadziłam w ubiegłym roku wiosną.Myślę,że wiosną należy przyciąc i będzie ładnie się krzewiła.
Jeszcze kilka zdjęc.Rozkwitają malwy,które miały byc pełne i pózniejsze wiciokrzewy.

-
Ann-ka72
- 1000p

- Od: 1 paź 2009, o 18:56
Zuziu, ja swoją A.Darby przycinałam wiosną nisko(zawsze wszystkie wiosną przycinam oprócz pnących i okrywowych
), bo przymarzła , mimo to ma znowu tylko 2 pędy.Trochę pomyliłam się, bo miała jednak 2 kwiatki a nie jeden....ale łodyżki były tak wiotkie, że wyginały się pod ciężarem kwiatów. Zastanawiam sie, skoro przekwitła już- może teraz znowu ciachnąć nisko- skoro nabrała rozpędu to może teraz się zagęści... Co o tym sądzisz?
Anna
Mój ogród...
Mój ogród...
- zuzia55

ANIU-nigdy nie przycinałam róż latem,ale skoro tnie się na kwiaty,to może nie zaszkodzi?U mnie podobnie zachowuje się Polstarn,tylko ma sztywną łodygę,też go chyba ciachnę.
Rozkwitają następne lilie.

Trzech panów razem Chopin,Casanova i Gracham Thomas.
Posadzona w ubiegłym roku wiosną Papagena też sobie radzi.
Rozkwitają następne lilie.

Trzech panów razem Chopin,Casanova i Gracham Thomas.

Posadzona w ubiegłym roku wiosną Papagena też sobie radzi.

- JSZFRED

- Od: 1 lut 2008, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zuziu,
Przpiekne róże i lilie widoczki ogrodu również
Przpiekne róże i lilie widoczki ogrodu również
- hal1959

- Od: 13 mar 2008, o 19:52
Zuziu nawet bardzo dobrze sobie radzi Papageno,moja kruszyna,ale zakwitnie 2 kwiatkami
Już lilie kwitną
,moje ani rusz 
Już lilie kwitną
- zuzia55

ASIU-róże,które ocalały po zimie jakoś dają sobie radę.Lilie dopiero zaczynają kwitnąc.
HALINKO-z Papageno nie jest żle, natomiast Nostalgia zasługuje na nazwę,bo jest maleńkim krzaczkiem.
Dziś skusiła mnie maleńka Dagenhorn,przynajmniej miała kwiat i to jest plus z zakupów w pojemnikach.
takie cosik wyrosło od korzenia innej róży,ale podoba mi się i jak się uda ,to wykopię ją jesienią i posadzę oddzielnie.
HALINKO-z Papageno nie jest żle, natomiast Nostalgia zasługuje na nazwę,bo jest maleńkim krzaczkiem.
Dziś skusiła mnie maleńka Dagenhorn,przynajmniej miała kwiat i to jest plus z zakupów w pojemnikach.
takie cosik wyrosło od korzenia innej róży,ale podoba mi się i jak się uda ,to wykopię ją jesienią i posadzę oddzielnie.- majka300
- 1000p

- Od: 21 sty 2010, o 21:15
śliczne masz lilie
a moje jeszcze w pąkach 
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat
cz.1, cz. 2
Zapraszam
Mój mały świat
Zapraszam
Zuziu funkie pięknie Ci się utrzymały od plagi ślimaków (nie to co u mnie ) zdrowe i lśniące aż
miło popatrzeć . Róże i skalniaczki ślicznie kwitną .
miło popatrzeć . Róże i skalniaczki ślicznie kwitną .
- zuzia55

MAJU-Twoje lilie będziesz dłużej oglądała jak póżniej zakwitną.
ADAMIE-ślimaki u mnie nie atakują host natomiast pozżerały liście lilii.
Zakwitła wielkokwiatowa,wg etykiety a w rzeczywistości okrywowa,gdybym wiedziała ,że to taki typ ,to miałabym dla niej inne miejsce.
też okrywowa
i nowa Tescowa
trochę patriotycznie
rumba potrafi kwitnąc kilka miesięcy,ciągle ma nowe pąki.

ADAMIE-ślimaki u mnie nie atakują host natomiast pozżerały liście lilii.
Zakwitła wielkokwiatowa,wg etykiety a w rzeczywistości okrywowa,gdybym wiedziała ,że to taki typ ,to miałabym dla niej inne miejsce.

też okrywowa

i nowa Tescowa

trochę patriotycznie

rumba potrafi kwitnąc kilka miesięcy,ciągle ma nowe pąki.

- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zuziumnustwo lili Ci już zakwitło, a tej białej całe łany, tak dużo cebul posadziłaś, czy Ci się rozrosła?
Pysznogłówka kwitnie, u mojej dopiero małe pąki, co prawda moja to zabiedzona, rośnie w jednym miejscu od 10- ciu lat bez przesadzania, w dodatku w ubiegłym roku dostała mączniaka.
Pysznogłówka kwitnie, u mojej dopiero małe pąki, co prawda moja to zabiedzona, rośnie w jednym miejscu od 10- ciu lat bez przesadzania, w dodatku w ubiegłym roku dostała mączniaka.