Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Zablokowany
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Post »

Piękny cytrynek :D i niech kwitnie Ci jak najdłużej ;:63
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękny limonek ;:108 Zresztą który Phal nie jest piekny no nie? ;)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Haim- wiem właśnie o tej wyżeszj wilgotnosci powietrza. Tyle, że na poczatku "zabawy" ze storczykami, miałam za małą wiedzę o ich pielęgnacji, żeby ze spagnum eksperymentować. Teraz wiem więcej, poza tym mam pojemnik, gdzie można łatwiej dłużej utrzymać wilgotne spagnum, bez codziennego zraszania czy namaczania doniczki ;:108 Mlodszemu MM chyba się spodobało nowe lokum, bo wypuścił <od soboty minęlo tylko 4dni> nowego korzonka :D A Limonek...hmm...chyba się obudziło na drugim pędziku kolejne oczko..

Edyta- dziękuję w jego imieniu. Pewnie za 2,3 dni, jak kwiat się rozwinie w pełni, zacznie wydzielać delikatny zapach ;)

Zabka_Monis- poluję jeszcze na drugiego limonka całego limonkowego, łącznie z warżką ;) Może kiedyś się uda... ;:224

A dziś, byłam dużo wcześniej, niż zwykle w firemce. Zobaczcie, jak ok.8 rano są "podgrzewane" przez słoneczko, moje wakacjujące się orchidee. Fotka na tle naparstnic i wiciokrzewu, wśród których stoją:

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Tylko żeby się one za bardzo nie opaliły ;) Bo murzynki się zrobię , a tego byśmy nie chcieli ;)
Awatar użytkownika
sylwiat26
50p
50p
Od: 5 sty 2010, o 16:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczny ten limonek ;:108.Ja mam takiego na którego Ty" polujesz" całego limonkowego.Storczyki na działce super wyglądają.
Pozdrawiam Sylwia;)
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Pięknie się hartują na ogródku i korzystają w pełni ze świeżego powietrza i naturalnego światła. Tylko patrzeć jak za kilka miesięcy rozkwitną. :tan :tan :tan
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

poluję jeszcze na drugiego limonka całego limonkowego, łącznie z warżką Może kiedyś się uda...
Pełno takich limonków było ostatnio w LM, miały dużo kwiatów średniej wielkości i były bardzo ładne. Gdyby nie brak miejsca, pewnie bym któregoś kupiła. Nie pamiętam dokładnie, jaką miały warżkę. Ja mam w kolekcji 2 limonki o warżkach lekko pomarańczowawych.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Justynko, poranne słoneczko i nieco wilgoci wokół siebie to to, co storczyki lubią bardzo :)
Takie warunki im zapewniłaś, co widać na zdjęciu :)

Co do Mini Marka, myślę, że wykonałaś dobry ruch z tym sphagnum. Liście pokazują, że miały za mało wody.
Jednak w przyszłości, jak storczyk porządnie dojdzie do siebie, dałabym go z powrotem do kory.
Pokaż nam proszę za jakiś czas, czy liście zrobiły się jędrne.

Chętnie powąchałabym Twojego "Limonka" :)
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

No, no, Justynko, ale super wakacje urządziłaś swoim storczykom ;:138
Co do wilgotności powietrza, to moje storczyki mają tylko podstawki z keramzytem, akwarium zlikwidowałam, bo zrobiło sie za ciasno.
Stwierdziłam, że botaniki muszą przywyknąć do nowych warunków, bo lepszych na pewno im nie zapewnię,
nie mam niestety jak :?
Ale póki co im służy ;)
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Justynko,ta Twoja firemka to chyba już storczykarnia,a jeżeli nie to prędzej czy później nią będzie ;:112.
Milutko pracować w takim otoczeniu ;:83 ;:108
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zabka_Monisia- one w półcieniu stoją. Taki widok tylko o poranku mam. Potem słonrczko przechodzi na drugą stronę budynku. Bo to wschodnia strona jest... ;)

Sylwiat- A Widzisz, jedni mają to, na co Inni polują :)

Joane- zakwitną? Hmm..marząa mi się katlejkowate kwiaty.. ;:224

Dusiu- hmm...w krakowskim LM na Bonarce już nie kupię storczyka. Są tam ususzone na "pył". Nawet nie wiem, jak można do takiego stanu doprowadzić falki, ale to pewnie wina obsługi... ;:224

Art- mam nadzieję, że MM odżyje w pojemniku. Skoro już puścił nowy korzonek, to chyba dobrze świadczy o warunkach i wilgotności. Ale żeby liście "naciągnęły" wody, to troszku musi potrwać. Hmm...ja jeszcze w firemce, mam parę pojemników i może jeszcze jeden dowiozę, bo on bardzo dobrze się sprawdza jako szpital ;:108

Haim-u mnie, mimo podstawek <dlugich na 80cm i 60cm- w sumie 6szt> z keramzytem nie mam nic innego. A pojemnik jest tylko przejściowym lokum do ratowania bidulek ;)

Henryku- prawie Zgadłeś...tylko firemka jest związana ze zwierzakami. Ale może kiedyś kwiaciarnię też założę, kto wie ;:224 Ale super sie pracuje, gdy za oknem pełno kwiatów i zapachów, ptaków, jelenii....czyli przyroda i praca "żyją" w harmonii ;:224

Dziękuję za odwiedzinki i przesyłam ;:3 ...Mimo 10 stopni na zewnątrz :)
parapetowce
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Dusiu- hmm...w krakowskim LM na Bonarce już nie kupię storczyka. Są tam ususzone na "pył". Nawet nie wiem, jak można do takiego stanu doprowadzić falki, ale to pewnie wina obsługi...
W każdym LM pewnie jest inaczej. Ale jak są z nowej dostawy, to pewnie nie zdążą ich przesuszyć. Te żółte co widziałam były ładne, zdrowiutkie. Oprócz Phal. byly też Dendrobia (nobile i phalaenopsis), jakieś Cambrie, Miltonie...
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu- każdy LM inny. Ja raz byłam po dostawie jeden dzień i były falki kiepskiej jakości. Wg mnie, w Krakowie, centra handlowe, w których są najladniejsze storczyki to wg kolejności: Castorama <obie, mam stamtąd ok.10 hybryd>, Obi na drugim miejscu, potem Praktiker <byłam tylko raz, ale mieli śliczne falki i cena niewygórowana>. LM-Bonarka- stanowczo najgorszej jakości falki. LM - Zabierzów - już były ładniejsze i przecenione calkiem, całkiem ;)

A dziś miałam chwilę czasu i w ramach odpoczynku postanowiłam przyglądnąć się storczykom na działce. Mam 12szt. orchidei na wakacjach ;:108
Zatem, po kolei:
W jednej paczce stojąod lewej: katlejka marketowa, keiiki den.kingianum, katlejka od AniL. :). Moja katlejka ładnie rośnie i keiki ma coraz dłuższegoa korzonka:

Obrazek

Obrazek

U dendr. kingianum, niestety jeden z keiki ugniło. Drugie stoi w miejscu:
Obrazek

Katlejka od AniL straciła korzonki, ale rosną jej 3 małe psb i puszcza młody korzonek. Przymocowałam ją do palików bambusowych. Myślę, że będzie żyć:

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Druga paczka, rosną obok siebie, od lewej: Cambris od Gogi, kremowe oncidium i 2xkeiki dend.nobile. Cambrii od Gosii ładnie ruszył młody przyrost:

Obrazek

Moje oncidium nadal szaleje, jeśli chodzi o nowe przyrosty. I Kto by pomyślał, że z tej roślinki uzyskałam już 4 młode szczepki. Nadal doniczka całkiem zarosła ;)

Obrazek

Oraz moje 2 keiki dendr. nobile. Od AniL - keiki wypuścił drugi przyrost :tan

Obrazek

Drugie dendr.n. wypuściło keiki:
Obrazek
parapetowce
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Pięknie się wzieły Twoje Cattlaye. Szczególine im się przyglądam, bo sama uczę się ich uprawy.
Szkoda tego kawałka Dendrobium ale myślę, że to co zostało tosię weźmnie. ;:63 ;:63 ;:63
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”