Berberys - dyskusja i komentarze do bazy

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Berberys - dyskusja i komentarze do bazy

Post »

alinaK pisze:Aniu pomożesz mi z tym berberysem aurea,chce go rozmnożyć a wiem ze on jest dość trudny ,no i nie ma siewek jak w bordowym .jak i o jakiej porze najlepiej go rozmnażać

ogrod u stop klasztoru
Ukorzeniałam z powodzeniem berberysa aurea przez odkłady. Korę gałązek lekko zadrapałam w kilku miejscach, przyprószyłam troszkę ukorzeniaczem i przysypałam ziemią. Wiosną następnego roku miałam ukorzenione sadzonki.
Ukorzeniałam późną wiosną, więc możesz zrobić to teraz.

Sorry Aniu, że się wcięłam :oops:
Pozdrawiam, Jagoda
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Justynko - nie znam tego berberysu :( Może Janusz61 nam podpowie, bo zna wiele berberysów.

Jagódko - nie "wcięłaś" się - odpowiedziałam alinie w jej wątku :D Poza tym to nie jest mój prywatny wątek - każdy może się dowolnie wypowiadać :D
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

alinaK napisałaś ;
" ten berberys daje dużo siewek ale nie wiem czy jak go radykalnie przytnę ,to czy to nie spowoduje że siewek będzie mniej. dużo ich później wykorzystuje i nie chciałabym ograniczać owocowania" - jak się nazywa "ten" berberys ,ile ma lat ? i co to znaczy że daje dużo siewek ?_ może głupie pytania ale kompletnie jestem zieloną ogrodniczką :cry:
duduś
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

ten berberys to Atropurpurea dorasta do 2m. i szer,2m.mam go 5 lat i co roku jest przycinany, jednak staram się zostawiać gałązki z owocami ,żeby uzyskać nowe siewki,tzn.że owoce wysiewają się na korę i wschodzą na wiosnę .jest tego dużo ,ale też mam sporo koleżanek a mój ogród ma 30 ar.
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

to świetnie bo mój niestety ( albo stety ) też ma 30 ar i sprubuję tak postępować
duduś
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 19:22

Post »

Niestety o takiej odmianie nie słyszałem, chociaż ta na zdjęciu wyglada mi jak Kelleris lub Kórnik (lub jakaś inna).
Czasami szkółki czy centra ogrodnicze , przepisują etykiety bez sprawdzania jaka jest na niej umieszczona informacja (mam tu na myśli np. nazwa firmy kupującej lub sprzedającej czy też jakaś inny obcojęzyczny wyraz) i tak powstają "nowe odmiany"
Pozdrawiam Janusz
Awatar użytkownika
7koliberek9
200p
200p
Od: 17 mar 2008, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wydaje mi się że szkółka w której kupuję jest profesjonalna ale nigdy nic nie wiadomo :wink: Bardzo podobny do niego był berberys Starburst jednak nie identyczny i różnica cenowa była spora. Kellerisa też widziałam ale tu już różnica była bardzo widoczna więc to raczej nie ten a Kórnika nie znam :roll:
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Zrobię zdjęcie 'Kórnika' to porównasz :D Mam akurat w doniczkach, więc nawet wielkość z Twoim zgadzałaby się :lol:
Poza tym może zapytaj owego sprzedawcę o tą nazwę? Z pewnością nie zdradzi Ci gdzie nabył, ale może sam podpyta o poprawność nazwy?

(Nie cytuj proszę tekstu jeśli odpisujesz bezpośrednio)
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

'Kórnik' - liście mają białe i różowe plamki.

Obrazek

Obrazek
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 19:22

Post »

Oprócz wcześniej wymienionych trzech odmian, podobny do tego na fotografii jest Berberys thum. Silver Beauty
Pozdrawiam Janusz
Awatar użytkownika
7koliberek9
200p
200p
Od: 17 mar 2008, o 12:37

Post »

Niestety mój berberys różni się od Kórnika wyglądem :roll: Młode pędy u mojego nie idą w górę tylko są takie przewieszające i wydaje mi się że ma trochę inne liście.

Obrazek

Na tym zdjęciu trochę słabo widać te liście :?
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Musiałabyś zrobić zdjęcie, gdy berberys będzie suchy. Poza tym nie na wszystkich krzaczkach młode przyrosty idą w górę, niektóre od razu przewieszają się.
jaki124
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lip 2010, o 20:24

Post »

Witam.
Mam problem, mój Berberys ottawsk ma dużo suchy liści. Przysycha on od dołu i stopniowo objawy te pojawiają się w górnej części rośliny. Objawy te występują na dwóch krzakach a w sumie rośną one w grupie sześciu tych krzewów. Pozostałe krzewy wyglądają na zdrowe. Nie wiem czy są to objawy choroby, a jeżeli tak to jakiej) czy też po prostu braku wody, która obecnie ze względu na panujące upały nie występuje w nadmiarze w glebie. Roślinki te mam od dwóch lat i o chwili obecnej było wszystko ok. Proszę o pomoc. Artur
Awatar użytkownika
Pani Szlązkiewicz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2006, o 18:51
Kontakt:

Post »

7koliberek9 pisze:Mam u siebie berberysa którego kupiłam pod nazwą "Booum". Pani która mnie obsługiwała nie potrafiła określić jakie może osiągać rozmiary i tak na dobrą sprawę nie wiem co mówić swoim klientom. W sieci nic nie znalazłam. Może ktoś z was ma taką odmianę i mógłby mi coś doradzić?
Obrazek
Młode pędy mają bardzo ładne czerwone przyrosty i biało-zielone liście.
Jest odmiana berberysu 'Boum' pochodząca z Francji, rośnie dośc powoli osiągając rozmiary 'Kelleris'a' , może bardziej przypomina kulę. Uznany podobno za najlepszy przebarwiający się jesienią berberys o srebrnych "ciapkach" gdyż po pierwszych chłodach przyjmuje intensywne, czerwone zabarwienie.
Odmiana dosyć trudna u nas do zdobycia, czasem można ją trafić przypadkiem z holenderskiego importu:)
Myślę że można go uznać za rarytasik :)
jaki124
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lip 2010, o 20:24

Post »

Witam. Ponawiam swoją prośbę :)
Mam problem, mój Berberys ottawski ma dużo suchy liści. Przysycha on od dołu i stopniowo objawy te pojawiają się w górnej części rośliny. Objawy te występują na dwóch krzakach a w sumie rośną one w grupie sześciu tych krzewów. Pozostałe krzewy wyglądają na zdrowe. Nie wiem czy są to objawy choroby, a jeżeli tak to jakiej) czy też po prostu braku wody, która obecnie ze względu na panujące upały nie występuje w nadmiarze w glebie. Roślinki te mam od dwóch lat i o chwili obecnej było wszystko ok. Proszę o pomoc. Artur ;:110
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”