Być może w przyszłości nowa odmiana
Re: Być może w przyszłości nowa odmiana
No niestety Pawle u P.abies Push często to się spotyka.
Pozdrawiam Janusz
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W razie pytań i wątpliwości - służę pomocąloeb pisze:... Jeśli mogę spytać, jakie w ogóle jest postępowanie przy rejestrowaniu nowej odmiany, jak to się robi? Póki co niewiele mogę znaleźć na ten temat a jedyne skojarzenie jakie mam to amerykańskie patenty..:/
Pozdrawiam serdecznie

Co do procedury rejestracyjnej odmian w Polsce , to informacje znajdziesz na http://www.coboru.pl
Pozdrawiam Janusz
Mirek - powiem tak: 'zastrzeliłeś" mnie zdjęciami tego co przytargałeś z lasu

Czasem nawet coś z tego urasta
Całkiem małe:

Czasem trochę jakby większe:

Czasem sporawe:

No i można w ogródku posadzić

A czasem coś urasta we własnym ogrodzie i nie trzeba sie włóczyc po chaszczach...
Rewersja, na 'Laurin'. Tylko ciekawe do czego- do gatunku chyba nie, za marne przyrosty... do 'Conica'???

Całkiem małe:
Czasem trochę jakby większe:
Czasem sporawe:
No i można w ogródku posadzić
A czasem coś urasta we własnym ogrodzie i nie trzeba sie włóczyc po chaszczach...
Rewersja, na 'Laurin'. Tylko ciekawe do czego- do gatunku chyba nie, za marne przyrosty... do 'Conica'???
Mirek, no i jeszcze takimi kadrami ludzi tu zaczepiasz
pięknie w tej Twoje tajemniczej nico i pilnie strzeżonej enklawie
że tez u mnie tak samo z siebie nic się nie chce pojawic w ogrodzie, ale wczoraj się ubawiłem, bo w domu rzyciłem hasło "Kochanie, w tym roku wakacje spędzamy pod chmurką gdzieś w lesie w poszukiwaniu czarcich mioteł" - nie omal oberwałem miotłą
a tak serio to baczne oko w lesie miałem zawsze, różne rzeczy wynajdowałem, ale takich okazów i szczęścia to ja w życiu nie trafiłem, może i kwestia regionu, albo ja wiem czego ....

Zimą się łazi
Teraz guzik zobaczysz- liściaki przesłaniają, za zielono...

Mirek, wiem, a wczoraj chciałem tylko sprawdzisz reakcję w domu na ten pomysł

A cóż niby złego w wakacjach w lesie? Toć nawet mrówki, jak wieszcz pisał, przydatne być mogą. 

-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
pomolog pisze:W razie pytań i wątpliwości - służę pomocąloeb pisze:... Jeśli mogę spytać, jakie w ogóle jest postępowanie przy rejestrowaniu nowej odmiany, jak to się robi? Póki co niewiele mogę znaleźć na ten temat a jedyne skojarzenie jakie mam to amerykańskie patenty..:/
Właśnie o zasady rejestracji chodzi - gdyby ktoś miał dodatkowe pytania to mogę pomócJanusz 61 pisze:Co do procedury rejestracyjnej odmian w Polsce , to informacje znajdziesz na http://www.coboru.pl

Pozdrawiam

-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To ja za jakiś czas pewnie się zgłoszę, co prawda nie mam co rejestrować, ale dobrze wiedzieć na przyszłość
Może kiedyś coś się uda:)) Swoją drogą, czy jest zapotrzebowanie na jabłoń rosnąca z powodzeniem na gruncie okresowo podmokłym, o stałym bardzo wysokim poziomie wód gruntowych? ;)

Pozdrawiam Janusz
A jak na słoneczko reaguje?
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja sie jakoś do tych pstrokatków przekonać nie moge.. ale ciekawe, nie powiem. Ciekawe jak by wyglądało z daleka całe dorosłe drzewo.
Jak na razie całkiem dobrze sobie radzi, ale w tym roku jest bardzo mało słońca. A tak nawiasem mutacja pojawiła się na podkładce na której rośnie Aesculus x mutabilis Harbisonii (dwa w jednym) 

Pozdrawiam Janusz