Ogródkowe rozmaitości cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.3

Post »

Ogórecznika tez sobie wysiałam i ślicznie się prezentuje i nawet pachnie na ogórki . Podobno jest dodawana jako przyprawa do surówek . Ostróżka to jakiś mutant taka wielgachna . Moje niestety aż tak nie porosły . Zestawienie RU z powojnikiem the best
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

To prawda, tłumaczenie brzmi znacznie lepiej. To może uzywać nazwy spolszczonej? W tym wypadku chyba Powitanie Dnia? ;:109 Zaraz lepiej i róża jeszcze ładniejsza się wydaje ;) :D
Cudne zdjęcia, Neli! ;:138
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03

Post »

Witaj Nelu
No to dałaś popis-piękny popis swoich róż.Jakże one duże i zdrowe.Muszą Ci zimą nie przemarzać i dlatego dochowałaś się cudowności.U mnie mikroklimat syberyjski i tylko te co rosną w zaciszu jako tako zimują a i te muszę ciąć,może nie przy ziemi to jednak
Cudności pokazałaś ;:196
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Neluś, ;:196
popisowe ostrózki ! ;:138 trzeba zbierać nasiona w tym roku z takich okazów! ;) mnie też już przerosły :lol:
a ogórecznik juz wyrywam, jest wszędzie tylko skąd się wziął ? :roll:
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Och Nelu, jak w raju :D Nie wiem, jak panujesz nad takim gąszczem. Ogród bujny, ale cywilizowany - twarda musi być ręka ogrodnika :;230
Zgłoszę się na doszkalanie w zakresie łączenia clematisów z różami. Nie potrafię sobie poukładać jak poradzić sobie z doborem terminu cięcia, kwitnienia, pokroju... Clematisy to dla mnie ciągle ziemia nieznana. Na mapie się nie znam, potrzebuję pilota :D
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Wiesiu te zestawy kolorystyczne nierzadko wychodzą przypadkowo... :wink: miejsce się znajduje ,więc sadzę rozrastające się byliny ,bo wyrzucić nie potrafię,a potem sie okazuje ,że wkomponowuje sie jak trzeba
Wydawałoby sie ,że róż i czerwień gryzie się wzajemnie,a niedawno kupiłam purpurowego krwawnika i wcisnęłam go do róży Bonicy i wygląda całkiem ,całkiem ... :D

Obrazek

Marysiu jesteś kochana... ;:196 ,ale czy sadzonka przetrzyma taką podróż... :roll: Same róże na rabatkach są takie osamotnione,a poza tym kwitnienie kończą ,albo przerwę sobie tworzą...a byliny godnie je zastępują... :wink:

Anka zbyt późno spojrzałam w wpis ale jednodniowe opóźnienie w podziwianiu Cafe przy cafe nie spowodowało żadnych strat... :wink:
Aniu DS ciesze się ,że sie podoba... ;:196 wydaje mi się ,że róże bez bylin ,czy jednorocznych nie mogą dobrze rosnąć... :D
Jadziu ostróżka ma już z 3,4 lata więc pokazała co potrafi,trzeba ją na wiosnę podkarmić pachnącym...obornikiem i rośnie jak szalona ,przekonałam się o tym ,gdy po raz pierwszy użyłam tego specyfiku pod wszystkie rośliny...funkia osiągnęła rozmiary niebotyczne,róże mniej chorowały,w ogóle prawie wszystkie kwiaty osiągały rozmiary gigantów...niektóre wzwyż ,ale poszczególnym chciało się rosnąć w szerz...,to już było nie za dobre... :?

Dzięki Izka
wypadałoby wg nazwy pierwsze kroki skierować do tej właśnie róży...ale za daleko... :;230 pierwsze do których zaglądam to stare pachnidła...,ale po drodze zahaczę o dwie pnące... :lol:

Hanuś ,dzięki wielkie za te pochwały...róże to moja miłość,a zaraz po nich ...powojniki
Staram sie dobierać takie odmiany,które nie wymagają zbytnich zachodów ,a i chorować zbytnio nie lubią,i zgodnie z tą myślą wykopałam wszystkie wielkokwiatowe ,które powodowały ,że miałam dość przygody z różami,ale po odpowiednich lekturach już wiem ,że warto je mieć...oko cieszy i w sercu raj... :wink:

Ewka dzisiaj o nasionach już wspomniała Grażka -gagawi... :lol: i co ja mam zrobić...będę musiała jeden pęd zostawić ,będzie mniej kwitła ,ale może dochowa się dzieciaczków równie dorodnych... :lol:
Ogórecznik to się chyba rozsiewa z wiatrem ... ,ja nie siałam ,a też go mam pełno...

Izka mój zmysł orientacji też pozostawia wiele do życzenia,ale od czasu do czasu drogę udaje mi się znaleźć...Przerabiałam trasy wzdłuż i wszerz i rozumek w końcu skumał... :;230 Co to za raj...pełno ,pstrokato i ciasno...ale wciąż doskonalę... :D

Grislaine de Feligonde tuż przed otwarciem...potem już nie taka kontrastowa

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Śliczny ogródek, profesjonalnie zaprojektowany aby kwiaty kwitły przez cały sezon. Gratuluję pomysłowości zapewniam - nie mogę wyjść z podziwu, pozdrawiam serdecznie
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Ci taruś ;:196 ,nie ma to jak dobre słowo ...od razu chce się dalej doskonalić swe dzieło... :D
A na dobra nockę wciąż zachwycająca mnie Morgengruss

Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Nelu, zaciekawiła mnie wiązówka... ona ma takie różyczki ? :shock:
To błotna, czy jakaś inna ?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Nela zdjęcie RU powinnaś umieścić na HMFie bo to cudo!

I wiesz co.. Grislaine zaczyna mi się widzieć..
fajnie wygląda w towarzystwie.. no właśnie .. czyim?
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Neluś a jak tam Twój mekonops?
Żyje?
Kupiłam w końcu też malutką sadzonkę, słońce ma o zachodzie (ma mieć ponoć o wschodzie ale u mnie nie ma szans) i zastanawiam się jak długo się cieszyć tymi czterema listkami ;:224
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gabrysiu wiązówka to tzw. bulwkowa Plena,te różyczki są maleńkie ,ale w grupie wyglądają bardzo delikatnie,z bliska są widoczne jej piękne poszczególne kwiatuszki,muśnięta jest odrobiną różu...
Izka dzięki za taki komplement ;:196 pomyślę o HMF...,niech wiedzą ,że w Polsce również mamy dostęp do różnorakich odmian róż,muszę tylko zgłębić tajniki wpisu... :wink:
Grislaine jest ciekawa w momencie nierozwiniętych całkowicie pączków,potem już jest tylko kremowa,ale wciąż rozwijają się nowe pąki ,różnorakość barw jest wciąż obecna Przy niej rośnie mi biały floks i niedawno posadziłam clematis integrifolia Hendersonii,zobaczymy jak będą razem wyglądać :D
Aniu mój mekonops okazał sie wielką pomyłką,w jednej kuwecie posiałam ostróżki hiacyntowe,a pomiędzy nimi mekonops,wydawało mi się ,że to co wzeszło pomiędzy to właśnie on...ale okazał się również ostróżką :roll:
Trzeba będzie pomyśleć o nowych nasionkach ,ale nie sprawdzałam na razie czy są u nas dostępne.
Nasionka ,aby wzeszły muszą być dosyć świeże ,inaczej nic z tego... :?
Życzę Ci powodzenia i ujrzenia lazurowego kwiatka,możesz też podsypać kwaśnej ziemi,ponoć to lubi... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Piękna jest... ja mam błotną, i jest taka "roztrzepana"...ta jest o wiele ładniejsza.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzeba ją posadzić w bardziej eksponowanym stanowisku,wtedy można ją podziwiać nie szukając pod różą pnącą jak u mnie... :roll: Ale jednak ona lubi zacienione i wilgotne stanowisko :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Grislaine de Feligonde wygląda urocz :D
ale ujęcie Bonicy i jej świty powaliło mnie na kolana :shock: