modrzew-problem

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
annnac
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 maja 2010, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

modrzew-problem

Post »

Witam mam problemz modrzewiem karłowatym ktory w tym roku zaczyna schnac
prosze o rade co mam zrobic drzewko schnie z dnia na dzien:( Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Re: modrzew-problem

Post »

Po zdjęciu uschniętego drzewa trudno ustalić pierwotną przyczynę.

Jakie były pierwsze objawy ?

I brakuje foty igieł w dużym zbliżeniu - nie tych rudych, ale zdrowych, prawie zdrowych, chorych...
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26

Post »

Za mało informacji podajesz. Piszesz, że karłowy usycha. Na zdjęciu nie widać dokładnie, ale wydaje mi się, że on nie jest wcale karłowy i szczepiony (jak się mylę to popraw). Wygląda na gatunek w ten sposób przycięty. Modrzew można ciąć ale przy zachowaniu pewnych zasad (m.in.: minimalna wysokość cięcia przewodnika głównego, proporcjonalne przycinanie od dołu, proporcjonalne zachowanie korony). Obawiam się, że te zasady nie zostały tu zachowane i może (choć nie musi) oznaczać początek jego końca. To zaledwie pierwsze spostrzeżenie. Innych przyczyn może być wiele ale konieczne są dodatkowe info. Pozdrawiam. Jarko
annnac
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 maja 2010, o 12:06

Post »

mój modrezw ma ok 7-8 lat i od poczatku byl w takisposób formowany w tym roku zacza usychac a dziwne to ze mam inne modrzewie takie w ogrodzie i nie sa przycinane lecz wszystkie zaczynaja schnac adzisiaj zauwazylam na igiełkach pełno poprzyklejanych małych muszek
a objawy pierwsze to po prostu schniecie drzewka i opadanie igiel
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26

Post »

Zdjęcia mało wyrażne. Pewnie w pobliżu rosną sosny i inne iglaste (poobserwuj je również). Masz typowego szkodnika, jeżeli rzeczywiście występuje masowo konieczny będzie oprysk. Temat wyjątkowo dobrze i obszernie opisany przez Janusza z PO. Poczytaj
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”