Moje storczyki - Anna cz.2
- trzynastka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje storczyki - Anna cz.2
Aniu Twoje rady zawsze bardzo cenne 

- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wszystkim zaglądającym dedykuję kilka zdjęć
Phal. cornu-cervi i jego powoli rozwijające się pączki

Phal. eqestris ilocus alba

I mój ciapatek

Phal. cornu-cervi i jego powoli rozwijające się pączki

Phal. eqestris ilocus alba

I mój ciapatek

Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 100p
- Od: 17 cze 2010, o 18:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przepiękny twój ciapek!! Cudo! 

- kasiunieczka_32
- 1000p
- Od: 19 maja 2010, o 08:31
Same cuda pokazujesz
Ciapek obłędny ale cornu-cervi ...

Ciapek obłędny ale cornu-cervi ...

-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
Aniu, co do sphagnum, mogę jedynie potwierdzić Twoje wywody i doświadczenia. Jest ono u mnie niezawadne.
Twoje kwitnienia cudowne.
Bardzo cnię sobie Twoje rady.
Twoje kwitnienia cudowne.
Bardzo cnię sobie Twoje rady.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Aniu - świetny przepis. Ja reanimuje ostatniego falka od Pauli w spagnum, stoi w orchidarium i wypuścil listka i korzonki rosną ;) Moam jeszcze jedno pytanie, Masz może listę botaników trzymanych w samym spagnum? Przydałaby się. Gdybys Miała taką, to poproszę. Wiedziałabym, że te botaniki, ktorych nie będzie na liście,, można wsadzić do mieszanki <pół na pół> kora i spagnum
Kwiatuchy cudne
A Ciapek coraz bardziej mi się podoba 

Kwiatuchy cudne

- AnnaL
Dziękuję Wam Kochani za odwiedziny i miłe słowa. Duże
Justynko fajnie, że reanimowany phal. ruszył , to dobry znak
Jeśli zaś chodzi o listę botaników w spagnum to mogę jedynie napisać jakie ja trzymam w samym spagnum lub w mieszance 1/2 na 1/2 . Znalazłam jakiś czas temu wskazówki, które botaniki lubią bardziej wilgotno i do tego się zastosowałam. Ale nie chciałabym też, by była to żelazna lista, bo każdy ma jakieś swoje sposoby na dobry wzrost i kwitnienie rośliny. A jak sama wiesz hodowla w spagnum wymaga troche więcej uwagi i kontroli storczyka. Ale jak znajdę w ten weekend troszkę czasu to napiszę.
Miłego weekendu wszystkim życzę. U mnie dziś rano było pochmurno ale od jakiegoś czasu wygląda
więc dzionek się wypogadza. 

Justynko fajnie, że reanimowany phal. ruszył , to dobry znak

Jeśli zaś chodzi o listę botaników w spagnum to mogę jedynie napisać jakie ja trzymam w samym spagnum lub w mieszance 1/2 na 1/2 . Znalazłam jakiś czas temu wskazówki, które botaniki lubią bardziej wilgotno i do tego się zastosowałam. Ale nie chciałabym też, by była to żelazna lista, bo każdy ma jakieś swoje sposoby na dobry wzrost i kwitnienie rośliny. A jak sama wiesz hodowla w spagnum wymaga troche więcej uwagi i kontroli storczyka. Ale jak znajdę w ten weekend troszkę czasu to napiszę.

Miłego weekendu wszystkim życzę. U mnie dziś rano było pochmurno ale od jakiegoś czasu wygląda

Początek mojej przygody.
))

- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Nie wiem dlaczego u mnie w zeszłym roku pięknie rośliny się reanimowały w sphagnum, a teraz gniją. Sphagnum oczywiście nie jest mokre, a jedynie wilgotne. Dziś rozstałam się np. z sadzonką mariae.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- orange30
- Od: 27 paź 2007, o 22:59
Odnośnie sphagnum Justynko mam pytanie, z jakiego korzystasz? tzn. mam na myśli sprasowane, czy takie w kawałkach? ja mam takie w kawałkach i jest o wiele lepsze moim zdaniem. Te maluchy co miałam w tym sprasowanym sphagnum, musiałam przesadzać ponownie.
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
A ja właśnie miałam pierwsze sphagnum sprasowane i ono się sprawdzało lepiej. teraz ma luźne i jakoś nie takie.
Pozdrawiam, Justyna
- AnnaL
Ja obserwuję swoje rośliny, bo mam i w jednym i drugim. Zauważyłam, że te spagnum, które było luzem ( nie sprasowane) szybciej pojawia się pleść na wierzchu. Więc trzeba uważać i pilnować no i w razie potrzeby natychmiast reagować.
Dziś część moich podopiecznych dostała nowe podłoże i mam nadzieję, że im to posłuży. 

Początek mojej przygody.
))

- AnnaL
Od jakiegoś czasu zainteresowałam się uprawą storczyków w spagnum.
Poczytywałam sobie na różnych stronkach i w różnych książkach o ich wymaganiach i dostałam zawrotów głowy. Na stronkach wiadomości różne i w książkach też tak samo.
Więc odłożyłam książki na półkę wysoko co bym nie sięgnęła i sama metodą prób i błędów postanowiłam spróbować. Oczywiście umieszczając storczyki w spagnum należy wziąć pod uwagę kilka bardzo ważnych aspektów :
1. temperaturę jaka panuje w mieszkaniu w ciągu roku i czy pod miejscem gdzie stoją storczyki znajduje się kaloryfer ( zimą ogrzewanie). W moim mieszkaniu takowy zimą grzeje.
2. okno na którym umieszczamy swoje pupile, np. okno południowe powinno być latem cieniowane by storczyki nie stały w pełnym słońcu. Tak jest w moim przypadku.
3. wilgotność jaką możemy zafundować roślinkom. U mnie na parapecie stoi podstawka pod skrzynkę balkonową , na niej kratka i woda w podstawce, więc storczyki stoją nad poziomem wody.
Tak w wielkim skrócie wyglądają warunki w jakich trzymam swoje storczyki ( botaniki i hybrydy) na parapecie.
We wcześniejszych swoich postach pokazałam różnicę na liściach phal. amboinensis przy słabej wilgotności podłoża ( kora sosnowa) i przy zastosowaniu spagnum - liść jest jędrny i duży niepokarbowany , po zmianie podłoża storczyk wypuścił też pędzik do kwitnienia.
Storczyki które trzymam w samym spagnum - phal. amboinensis, phal. wiolacea/bellina, phal. hieroglyphica, phal. modesta, phal. schilleriana ( zdolna do kwitnienia w tym roku), phal. eqestris blue lip ( siedzi w akwarium), Coelogyne fimbriata, phal. stuartiana var. nobilis( sadzonka średniej wielkości), phal. pulchra ( sadzonka średniej wielkości), phal. eqestris ilocus alba . Poza tym w spagnum trzymam wszystkie maluchy , które są w akwarium. O uprawie w akwarium nie będę pisać, bo wiele osób je ma i dobrze sobie radzi.
W podłożu 1/2 spagnum + 1/2 kora sosnowa trzymam : phal. lueddemanniana ( bardzo ładnie rośnie, gdy zmieniłam z samej kory na taki skład), phal. cornu-cervi.
Wczoraj zrobiłam małe -wielkie przesadzanie niektórym moim storczykom ale o efektach za jakiś czas. Mam nadzieję, że to co napisałam nie odbierzecie jako chwalenie się i próżność z mojej strony a chęć podpowiedzi jak można polepszyć warunki swoim kochanym podopiecznym.
Pozdrawiam

1. temperaturę jaka panuje w mieszkaniu w ciągu roku i czy pod miejscem gdzie stoją storczyki znajduje się kaloryfer ( zimą ogrzewanie). W moim mieszkaniu takowy zimą grzeje.
2. okno na którym umieszczamy swoje pupile, np. okno południowe powinno być latem cieniowane by storczyki nie stały w pełnym słońcu. Tak jest w moim przypadku.
3. wilgotność jaką możemy zafundować roślinkom. U mnie na parapecie stoi podstawka pod skrzynkę balkonową , na niej kratka i woda w podstawce, więc storczyki stoją nad poziomem wody.
Tak w wielkim skrócie wyglądają warunki w jakich trzymam swoje storczyki ( botaniki i hybrydy) na parapecie.
We wcześniejszych swoich postach pokazałam różnicę na liściach phal. amboinensis przy słabej wilgotności podłoża ( kora sosnowa) i przy zastosowaniu spagnum - liść jest jędrny i duży niepokarbowany , po zmianie podłoża storczyk wypuścił też pędzik do kwitnienia.
Storczyki które trzymam w samym spagnum - phal. amboinensis, phal. wiolacea/bellina, phal. hieroglyphica, phal. modesta, phal. schilleriana ( zdolna do kwitnienia w tym roku), phal. eqestris blue lip ( siedzi w akwarium), Coelogyne fimbriata, phal. stuartiana var. nobilis( sadzonka średniej wielkości), phal. pulchra ( sadzonka średniej wielkości), phal. eqestris ilocus alba . Poza tym w spagnum trzymam wszystkie maluchy , które są w akwarium. O uprawie w akwarium nie będę pisać, bo wiele osób je ma i dobrze sobie radzi.
W podłożu 1/2 spagnum + 1/2 kora sosnowa trzymam : phal. lueddemanniana ( bardzo ładnie rośnie, gdy zmieniłam z samej kory na taki skład), phal. cornu-cervi.
Wczoraj zrobiłam małe -wielkie przesadzanie niektórym moim storczykom ale o efektach za jakiś czas. Mam nadzieję, że to co napisałam nie odbierzecie jako chwalenie się i próżność z mojej strony a chęć podpowiedzi jak można polepszyć warunki swoim kochanym podopiecznym.
Pozdrawiam

Początek mojej przygody.
))

a ja wcale nie uważam, byś się przechwalała 
dobrze jest gdy ktoś bogatszy ode mnie w storczykowe doświadczenia może mi coś konkretnego podpowiedzieć zwłaszcza gdy jest podparte jego własnymi obserwacjami...

dobrze jest gdy ktoś bogatszy ode mnie w storczykowe doświadczenia może mi coś konkretnego podpowiedzieć zwłaszcza gdy jest podparte jego własnymi obserwacjami...
Patrysia