Ogród z Krzywą Jabłonią cz. 3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród z Krzywą Jabłonią cz. 3
no Beniu gratulacje ,moja jukka w paski przetrwała zimę a niestety nie przetrwała wiosny i ulew ,po prostu zgniła
ogrod u stop klasztoru
ogrod u stop klasztoru
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Buziak wielki dla właścicielki ogrodu z krzywą jabłonią
Dziś tak ładnie od rana ,że poprzekładałam inne zajęcia i zaraz idę porządkować mój busz i kosić trawkę , która rośnie w sprinterskim tempie...
A u Ciebie krzewuszka i berberys - piękne ! Ogrodowe zakątki aż buchają świeżą , intensywną zielenią, kojąc oczy.
Bardzo podoba mi się ta żwirowa rabatka z jałowcami . Masz też piękne kolory orlików - mogę się uśmiechnąć o nasionka (troszkę z każdego koloru) ?

Dziś tak ładnie od rana ,że poprzekładałam inne zajęcia i zaraz idę porządkować mój busz i kosić trawkę , która rośnie w sprinterskim tempie...
A u Ciebie krzewuszka i berberys - piękne ! Ogrodowe zakątki aż buchają świeżą , intensywną zielenią, kojąc oczy.
Bardzo podoba mi się ta żwirowa rabatka z jałowcami . Masz też piękne kolory orlików - mogę się uśmiechnąć o nasionka (troszkę z każdego koloru) ?
- maria5
- 1000p
- Od: 18 wrz 2008, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bernadko mamy podobne problemy moja wierzba mandzurska teraz straciła listki i zaczyna zamierać a babilońska idzie w jej ślady nie mam pojęcia co się z nimi dzieje wyglądają okropnie
Te dzwoneczki są podobne do cebulicy hiszpańskiej

Piękny widok

Te dzwoneczki są podobne do cebulicy hiszpańskiej

Piękny widok

- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Bernadko, piękne widoczki! Rabatka super ci wyszła.
Oj, to prawda, ta kamyczkowa rabatka bardzo ładna!
Jeszcze jakieś iglaczki z Krzywaczki takie bardziej rosnące w górę by się może przydały... Bo te płożące to zaraz zasłonią kamyczki... A ostatnie orliki śliczne!

- anulka
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 mar 2007, o 21:26
ślicznie wygląda ta rabata i rosliny.Fajnie ułozyłas te płaskie kamienie-chyba zgapię 

- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ty mi tu lepiej pisz jak budleja się ma.....
Mam nadzieję że wypuszcza?
Mam nadzieję że wypuszcza?
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Wszystkiego Najlepszego!
Niech Ci kwiatki pięknie rosną i kwitną, i niech ich przybędzie
Niech Twój ogród pięknieje

Niech Ci kwiatki pięknie rosną i kwitną, i niech ich przybędzie

Niech Twój ogród pięknieje

-
- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Kontakt:
Piękności3124. Po raz pierwszy zakwitną mi wszystkie tawułki![]()

No i ta rabata kamienna z płożącymi jałowcami

- jollla500
- Od: 26 cze 2008, o 23:49
Bernadetko ale masz dużo pięknych roślin i wspaniałe zrobiłaś zakupy...śliczna ta Wiązówka wariegata
Berberys solo również cudny
a ślimaków szczerze współczuję, ja tak miałam przez trzy lata w tym roku jest ich bardzo mało i na szczęście
Dobranoc

Berberys solo również cudny

Dobranoc

- Miiriam
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
alinaK pisze:oj Beniu coś mi się widzi ze będę cie musiała pocieszyć jukką bo z tej niewiele zostało ale będę wredna ....wymienię na młodzika dyptama na wiosnę bo wyobraź sobie że moje dwa okazy biały i różowy zostały pożarte w zimie przez nornice ...po 5 latach .pomyśl jakie były już wielkie .powiem ci że z ślimakami też walczę ale snakolem z brros zauważyłam że skuteczniejszy ,u mnie to samo co u ciebie nawet trytomy zeżarły .a u ciebie jak trytomy są ,żyją ,ja myślałam że nie zakwitną ale widzę kwiaty będą ale później
ogrod u stop klasztoru
Alinko- jukę popryskałam Asahi i bujneła .. nie zakwitnie teraz. ale jest

Dyptama mam pierwszy rok i nie bardzo wiem jak się go dzieli .. a bardzo chciałabym się z Tobą podzielić. Podpowiesz - dostaniesz.. albo jeszcze lepiej - przyjedziesz - weźmiesz sobie

Twoje musiały być cudne - skoro mój maluch wypuścił 3 pędy kwiatowe .. to Twoje 5 - latki dopiero ...
Rozejrzę się za snakolem.. bo sił mi brak i widok tych ślimaków napawa mnie obrzydzeniem.
Trytomy rosną .. nie wiem czy zakwitną, sprawdzę dzisisja - jak przestaniae padać.
I juz sobie przypomniałam dlaczego nie dałas mi juki - bo ja mówiłam Ci, że szukam takiej o kwiatach "patrzących prosto " a nie zwisających ( bo takie mam ) - pamiętasz ?
Alinko - juki w paski widziałam w Śledziejowicach ostatnio - po 18 złotych. Dwie odmiany

- Miiriam
Izuniu - dziękuję za rozpoznanie moich NN.tu.ja pisze:Zastanawiam się dlaczego ja wciąż nie mam żadnego berberysu na działce...Muszę koniecznie to zmienić. Jest tyle fajnych odmian. Twój pięknie kwitnie!
Mała podpowiedź o NN. Na zdj. 1127 jest lak, a na 3122 przetacznik, ale nie pamiętam jaki
Berberysy są fajne - mnie marzy się żywopłot z czerwonego berberysu - przetykanego od czasu do czasu żółtą czy zieloną plamą. Widziałam takie w Bieszczadach - bardzo mi się podobały

- Miiriam
EwelinkoEwelina pisze:Buziak wielki dla właścicielki ogrodu z krzywą jabłonią![]()

Dziękuję za tyyyle miłych slów.
A u mnie dziś pada i chyba nic nie zrobię w ogrodzie .. ale tyle mam rzeczy przed końcem roku do zrobienia .. że nawet się nie martwię bardzo.
Zwirową rabatkę zobie wymysliłam .. i jakoś tak powstała w zeszłym roku - teraz planuje dosadzic tylko jednego płozącego jałowca i wymienić kosodrzewinę, która się nie przyjęła.
No i żeby jakoś tworzył całośc moj ogród planuje taką podobna w z przodu domu, przed tarasem. Maz doprowadził tam prąd i planujemy płaczący kamień tam zrobic, żeby szumiało cos przy tarasie ... może juz w przyszłym roku

Ewelinko - co do orlików. Rosły wokół hostowiska i przysłaniały je trochę ... pozwoliłam im zakwitnąć - i teraz powoli wymianiałam na żurawki ... nie wszystkie już rosną u mnie. Ale część jeszcze została ( bo nie miałam tyle żurawek .. w takim razie nie wyrwę nic więcej i pozbieram dla Ciebie nasionka

- Miiriam
Mario
Dziękuję za odwiedziny
Część mojej wierzby zaczęła odrastać...ale część musieliśmy wyciąć. To te październikowe śniegi tak mi poniszyszczyły drzewa - wiśnię, katalpę i wierzby w szczególności.
Czyli może mam cebulicę. Fajnie
Dorotko - cieszę się, że Ci się podoba .. a ja lubię w niej to, że jest bezobsługowa prawie
Marto - planuję tam jeszcze 1 płozącego i wymiane kosodrzewiny ... Ihlaczki wysokie są bardziej z tyłu i sa tam też azalie - .. ta rabatka widoczna jest z tarasu i dlatego z przodu dałam niskie , podem azalie i mam kilka rosnących wysoko.. ale nie za dużo . Bo tam mamy coś na kształt altany - po ktorej pnie sie winogrono i z jednej strony róże .. więc one maja być widoczne najbardziej. Ale masz rację, pomyslę o czymś średniej wysokości jeszcze
A Krzywaczkę to - oczywiście planuję odwiedzić ..
Anulka Witaj
Takimi kamieniami mam oddzielony skalniak - więc żeby mi sie jakoś ten ogród łaczył w całość - to zrobiłam podobnie .. miedzy mimi posadziłam rojniki - fajnie wygladają
I chyba im tam dobrze
Odgapiaj ile chcesz - cieszę się, że podoba się komuś.
aha - to są oryginalne kamienie z mojej działki
Agnieszko Budleja - wg instrukcji jeszcze w doniczce - w cieniu. Dbam o nią jak o największy skarb- bo u nas jest nie do zdobycia
Dziękuję Ci więc za nią .. i nie tylko za nią
Dawidku - serdecznie
dziękuję za życzenia i za pamięć - naprawdę się nie spodziewałam - więc - tym większa radość 
Izuniu - Dziękuję za tyyle miłych słów. Kosmita dziś śpi - bo pada i zmoczyło mu skrzydełka
Joluś - wyobraź sobie , że ta wiązówka mi zakwitnie - tak się cieszę
Ślimaków nienawidzę .. nawet nie wiedziałam że moga byc taka plagą ogrodu ... wstretne - normalnie - wczoraj jeden był na progu domu .. brrrrrrrr
Dziękuję za odwiedziny

Część mojej wierzby zaczęła odrastać...ale część musieliśmy wyciąć. To te październikowe śniegi tak mi poniszyszczyły drzewa - wiśnię, katalpę i wierzby w szczególności.
Czyli może mam cebulicę. Fajnie

Dorotko - cieszę się, że Ci się podoba .. a ja lubię w niej to, że jest bezobsługowa prawie

Marto - planuję tam jeszcze 1 płozącego i wymiane kosodrzewiny ... Ihlaczki wysokie są bardziej z tyłu i sa tam też azalie - .. ta rabatka widoczna jest z tarasu i dlatego z przodu dałam niskie , podem azalie i mam kilka rosnących wysoko.. ale nie za dużo . Bo tam mamy coś na kształt altany - po ktorej pnie sie winogrono i z jednej strony róże .. więc one maja być widoczne najbardziej. Ale masz rację, pomyslę o czymś średniej wysokości jeszcze

A Krzywaczkę to - oczywiście planuję odwiedzić ..

Anulka Witaj

Odgapiaj ile chcesz - cieszę się, że podoba się komuś.
aha - to są oryginalne kamienie z mojej działki

Agnieszko Budleja - wg instrukcji jeszcze w doniczce - w cieniu. Dbam o nią jak o największy skarb- bo u nas jest nie do zdobycia

Dawidku - serdecznie

Izuniu - Dziękuję za tyyle miłych słów. Kosmita dziś śpi - bo pada i zmoczyło mu skrzydełka

Joluś - wyobraź sobie , że ta wiązówka mi zakwitnie - tak się cieszę

Ślimaków nienawidzę .. nawet nie wiedziałam że moga byc taka plagą ogrodu ... wstretne - normalnie - wczoraj jeden był na progu domu .. brrrrrrrr
-
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
Beniu myślę ze te szkody , to wszystko nadgoni w kwiatach trzeba tylko czasu i słońca.zobaczysz pod koniec lata wszystko wróci do normy .ten pełnik też nabyłam w Jaworniku ,żałuje że nie kupiłam białej trzykrotki .zresztą wracałam się trzy razy bo w sumie miałam wyrzuty sumienia że tyle kwiatków kupiłam a tu jeszcze jakieś chciejstwa zostały niezrealizowane moje oko już lepsze ale nie było żartów poparzenie ostre ,dzisiaj wszystko jeszcze za mgłą dobrze że byłam świadoma że to trucizna.Beniu jak będziesz w kalwarii to zapraszam na kawkę
ogród u stop klasztoru
ogród u stop klasztoru