Nie posiadam zdjęć oczka i ogrodu zanim cokolwiek na nim powstało a także zdjęć w trakcie prac ale można sobie wyobrazić wcześniej była tam łąka i kilka drzew które wycięliśmy wiosną tego roku.
Ogólny widok ogrodu od góry jest taki:

ujecie na oczko:

To tak w skrócie oczko jest wykonane z foli co widać, z powodu dużej różnicy poziomów dolne część oczka jest wzniesiona ponad poziom gruntu jakieś

Jak widać na oczku jest kładka, która powstała w tamtym roku ale w ty roku zostanie zmodernizowana na razie wygląda tak:

Skalniak powstał z ziemi z wykopu z oczka, i został obłożony kamieniami wokół w tamtym roku, początkowo był wysypany wyłącznie kora ale niedawno uznałam ponuro wygląda i postanowiłam dodać kamyczki aby go rozjaśnić. Co jakiś czas pojawiają się na nim nowe rośliny, więc na pewno niebawem pojawią się kolejne. W mojej głowie jest już plan modernizacji skalniaka od strony świerków(mam zamiar poszerzyć go wciągając w jego powierzchnię świerki ponieważ ciężko jest wykosić trawę miedzy świerkami a skalniakiem, dlatego też trzeba to poprawić.
Kilka zdjęć skalniaka z rożnych stron:

Jakiś miesiąc temu postanowiłam zrobić coś w rodzaju skalniaka poniżej oczka, pomysł ten jest powiązany z tym że mam 3 letniego synka i żeby go troszkę odsunąć od oczka(żeby nie miał bezpośredniego dojścia do niego) postanowiła zrobić obwódkę wokół oczka wysypana kamykami i korą, co zresztą widać na zięciach. za tym pomysłem powstał skalniak niżej oczka, ponieważ miałam posadzone róże które mój synuś łamał skacząc przez nich. teraz róże są bezpieczne,ogród ciekawszy a brnąc dalej w zagospodarowanie w ciekawy spokój powierzchni ogrodu posadziłam w rogu róże pnącą, której na razie nie widać na zdjęciach gdyż jest malutka. Na razie jeszcze nie wiem co do formy czy to będzie przejście w kształcie łuku czy ogromny parasol wy spawany z druta. Przejście będzie prowadziło z kładki do altanki która niebawem ma powstać.
Na skalniaku znalazła się też stara balia z poziomkami która na razie nie jest zbyt ładna ale gdy poziomki się rozrosną będzie wyglądało lepiej.
Kilka zdjęć:

Zanim powstało to co napisałam i pokazałam, jedyna ozdobą domu był ogródeczek wokół którego 7 lat temu posadzono kilka drzewek teraz ogródeczka od zewnątrz nie widać bo zasłaniają je drzewka a wygląda to tak:

Tego roku zrobiliśmy z mężem huśtawkę. huśtawka ta jest zapuszczona pokostem lnianym, teraz muszę ja tylko przeczyścić i pomalować lakierem bezbarwnym, i będzie wyglądało jak kładka;

W tamtym roku zrobiliśmy piaskownice dla synusia, można powiedzieć że od tej piaskownicy się zaczęło, ponieważ syn nie maiła się gdzie bawić a była łąka za domem, więc się zaczęło...

Jeszcze tamtego roku narodził się pomysł zrobienia domku dla synka, miał to być domek do zabawy, ale żeby szybko z niego nie wyrósł i żeby w przyszłości mógł mu służyć np za namiot, postanowiliśmy że będzie większy od standardowych domków dla dzieci. tamtego roku zakupiliśmy drzewo na konstrukcje, które zostało wyczyszczone i zaimpregnowane, oraz wymalowane bezbarwnym lakierem przed zima, oraz późna jesienią okrajki na obicie domku a wiosna tego roku okrajki na dach. Obecnie stan prac jest taki jak widać:

obecnie trwają prace tylko i wyłącznie nad domkiem, będzie on miał 2 okna drzwi i balkon.
Każde postępy przy budowie będą rejestrowane i wklejane na forum.