oczko w majej głowie czyli nasz ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
maniurka0
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 cze 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

oczko w majej głowie czyli nasz ogród

Post »

Witam wszystkich, dotychczas oglądałam wsze oczka wodne w waszych cudnych ogrodach, dziś postanowiłam pokazać swój ogród z oczkiem wodnym w roli głównej. Ogród jak i oczko zaczęło powstawać wiosną 2009 roku, i nadal prace nad nim trwają.
Nie posiadam zdjęć oczka i ogrodu zanim cokolwiek na nim powstało a także zdjęć w trakcie prac ale można sobie wyobrazić wcześniej była tam łąka i kilka drzew które wycięliśmy wiosną tego roku.

Ogólny widok ogrodu od góry jest taki:
Obrazek

ujecie na oczko:
Obrazek

To tak w skrócie oczko jest wykonane z foli co widać, z powodu dużej różnicy poziomów dolne część oczka jest wzniesiona ponad poziom gruntu jakieś :roll: 40 cm. W oczko nie ma jeszcze roślin ani ryb ale to jest tylko kwestia czasu żeby wszystko nadrobić...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak widać na oczku jest kładka, która powstała w tamtym roku ale w ty roku zostanie zmodernizowana na razie wygląda tak:
Obrazek
Obrazek

Skalniak powstał z ziemi z wykopu z oczka, i został obłożony kamieniami wokół w tamtym roku, początkowo był wysypany wyłącznie kora ale niedawno uznałam ponuro wygląda i postanowiłam dodać kamyczki aby go rozjaśnić. Co jakiś czas pojawiają się na nim nowe rośliny, więc na pewno niebawem pojawią się kolejne. W mojej głowie jest już plan modernizacji skalniaka od strony świerków(mam zamiar poszerzyć go wciągając w jego powierzchnię świerki ponieważ ciężko jest wykosić trawę miedzy świerkami a skalniakiem, dlatego też trzeba to poprawić.
Kilka zdjęć skalniaka z rożnych stron:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Jakiś miesiąc temu postanowiłam zrobić coś w rodzaju skalniaka poniżej oczka, pomysł ten jest powiązany z tym że mam 3 letniego synka i żeby go troszkę odsunąć od oczka(żeby nie miał bezpośredniego dojścia do niego) postanowiła zrobić obwódkę wokół oczka wysypana kamykami i korą, co zresztą widać na zięciach. za tym pomysłem powstał skalniak niżej oczka, ponieważ miałam posadzone róże które mój synuś łamał skacząc przez nich. teraz róże są bezpieczne,ogród ciekawszy a brnąc dalej w zagospodarowanie w ciekawy spokój powierzchni ogrodu posadziłam w rogu róże pnącą, której na razie nie widać na zdjęciach gdyż jest malutka. Na razie jeszcze nie wiem co do formy czy to będzie przejście w kształcie łuku czy ogromny parasol wy spawany z druta. Przejście będzie prowadziło z kładki do altanki która niebawem ma powstać.
Na skalniaku znalazła się też stara balia z poziomkami która na razie nie jest zbyt ładna ale gdy poziomki się rozrosną będzie wyglądało lepiej.
Kilka zdjęć:
Obrazek Obrazek

Zanim powstało to co napisałam i pokazałam, jedyna ozdobą domu był ogródeczek wokół którego 7 lat temu posadzono kilka drzewek teraz ogródeczka od zewnątrz nie widać bo zasłaniają je drzewka a wygląda to tak:
Obrazek Obrazek

Tego roku zrobiliśmy z mężem huśtawkę. huśtawka ta jest zapuszczona pokostem lnianym, teraz muszę ja tylko przeczyścić i pomalować lakierem bezbarwnym, i będzie wyglądało jak kładka;
Obrazek

W tamtym roku zrobiliśmy piaskownice dla synusia, można powiedzieć że od tej piaskownicy się zaczęło, ponieważ syn nie maiła się gdzie bawić a była łąka za domem, więc się zaczęło...
Obrazek

Jeszcze tamtego roku narodził się pomysł zrobienia domku dla synka, miał to być domek do zabawy, ale żeby szybko z niego nie wyrósł i żeby w przyszłości mógł mu służyć np za namiot, postanowiliśmy że będzie większy od standardowych domków dla dzieci. tamtego roku zakupiliśmy drzewo na konstrukcje, które zostało wyczyszczone i zaimpregnowane, oraz wymalowane bezbarwnym lakierem przed zima, oraz późna jesienią okrajki na obicie domku a wiosna tego roku okrajki na dach. Obecnie stan prac jest taki jak widać:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
obecnie trwają prace tylko i wyłącznie nad domkiem, będzie on miał 2 okna drzwi i balkon.
Każde postępy przy budowie będą rejestrowane i wklejane na forum.
Mój ogród:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p1615006" onclick="window.open(this.href);return false;
maniurka0
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Re: oczko w majej głowie czyli nasz ogród

Post »

Folia jest niebieska tyko i wyłącznie dlatego że tylko taka mieli w sklepie ;:223 . a co do trawnika to zostanie zmniejszony tylko pomalutku :heja
A propos czytałam twój watek prawie w całości i obiło mi się coś o bezmyślnych tipsiarach i otóż zgadzam się z tobą ale nie do końca, gdyż ja zajmuje się robieniem paznokci żelowych i akrylowych a wiec i takie mam a uwielbiam sadzić przesadzać kwiatki i bardzo często to robię. Ale niestety prawda jest taka że klientki którym robię paznokcie twierdzą że z takimi paznokciami to się już nic nie da robić poza paleniem papierosów no i ciągle tłumacze że tak nie jest!! to tyle na ten temat.
Ciesze się że w końcu ktoś zaglądnął do mojego wątku. ciągle pracuje nad grodem i mam nadzieje że wiele osób doświadczonych w ogrodnictwie pomoże mi w zagospodarowaniu tej przestrzeni..
Mój ogród:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p1615006" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

I ja zagladnelam do Twojego ogrodu. Dopiero zaczynasz a już mi się podoba.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
maniurka0
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

I tobie grazka dziękuje że zaglądnełaś ja raczej licze na jakieś sugestie co zmienić, posadzić, a nie na pochwały. Ale miło ze sie podoba wkładamy w to z mężem cały wolny czas, serce i oszczędności. oglądałam wiele waszych ogrodów i wszystkie są cudne, mój przy nich to trawnik....

Igor U mnie mówi sie na takie elementy kurewki albo bardziej wulgarnie ale nie będę tego pisać.
Ok koniec tematu. Powiedz mi kosztorysowo ile wyniosła cie ta szklarnia i jakie ma wymiary i z czego ona jest, pytam bo chce naciągnąć męża żeby taką zrobić.
A co do huśtawki to nic trudnego w 2 dni była gotowa, kosztowała mojego męża utratę kawałka opuszka kciuka, bo zestrugał go strugając foszt na część siedzącą huśtawki. My mamy łatwiej z pracami drzewnymi dlatego że Dziadek męża jest stolarzem i w domu sa wszystkie potrzebne maszyny do drewna
Mój ogród:
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Witaj. Ładnie u Ciebie zaczyna się robić. Będę tu zaglądać. Zajrzyj równiez do mnie. Zapraszam :D
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Niebieską folią się nie przejmuj, u mojego działkowego sąsiada też jest oczko z niebieską folią ale jej nie widać.
Okolice oczka i ono samo jest już tak porośnięte że po prostu trzeba się przyjrzeć by ją zobaczyć :P

Domek będzie świetny !
Jeju, jak ja bym się cieszyła gdybym miała taki domek w dzieciństwie :tan
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Domeczek i chuśtawka świetna :)
maniurka0
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Agadziękuje za odwiedziny, twój ogród jest naprawdę śliczny, i robi się coraz ładniejszy, za sprawa roślin. Wstyd się przyznać ale ja się nie znam na roślinach. Wszystko co kupuje do ogrodu kupuje ze względu na wygląd ma mi się podobać nie ważna jest nazwa, ale przyznam się że moja mama jest ogrodnikiem wiec ona mi podsuwa różne rzeczy i wiele podpowiada, często jest tak że jak przyjedzie kazuje mi coś przesadzić, ale myślę że za kilka lat nauczę się ogrodnictwa, w końcu człowiek uczy się cale życie a najlepiej na swoich błędach.

coma95równiez dziekuje za odwiedziny, a folia sie nie przejmuje, bo szczerze powiedziawszy brakło mi kamienia i dlatego gdzieniegdzie widać folie a poza tym liczę na to że jak kupie roślinki wodne to ona zamaskują folie.
A co do domku, to ja sama zazdroszczę mojemu synkowi :;230 mam nadzieje że będzie ładny. szczerze powiedziawszy to domek ma już ściany a schodki są aktualnie robione, ja już nawet wyczyściłam taras i jest gotowy do lakierowania tylko brakło mi papieru ściernego i musiałam skończyć pracę na dziś ;:223 bo chciałam całą podłogę wyczyścić i dopiero całość lakierować, trudno musi zostać do poniedziałku, bo jutro mam inne zajęcie przewidziane.
Mój ogród:
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też kiedyś nie wiedziałam co to ogród, kwiaty, krzewy a co dopiero jakieś nazwy zapamiętać. Przeprowadziłam się do domu z ogrodem i wszystko poznawałam sama krok po kroku. Czytał " Mój piękny ogród"- z czystym sumieniem mogę polecić ta gazetę- do dzisiaj czytam i chłonę z niej wiedzę. Nauczysz się wszystkiego w swoim czasie. Pozdrawiam i życzę wytrwałości w poczynaniach ogrodowych ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”