Piwonia drzewiasta,krzewiasta(Paeonia suffruticosa) cz.1
-
- 200p
- Od: 13 cze 2010, o 13:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Piwonia drzewiasta (krzewiasta)
Kochani,
gdzie mogę kupić zdrową i piękną piwonię drzewiastą, aby obyło się bez niespodzianek? Jaka szkółka się w tym specjalizuje?
Ew. w grę wchodzą Niemcy.
gdzie mogę kupić zdrową i piękną piwonię drzewiastą, aby obyło się bez niespodzianek? Jaka szkółka się w tym specjalizuje?
Ew. w grę wchodzą Niemcy.
- manuel
- 100p
- Od: 4 maja 2010, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Azalko aby mieć pewność co się kupuje trzeba kupić piwonię kwitnącą.W polskich sklepach chyba nikt nie sprzedaje odmian piwoni krzewiastych, a te dostępne są dzielone na kolory (pink, yellow, red, white). Kupując piwonie konkretnego koloru można trafić na różny odcień i kształ kwiatu.

- A to moja (yellow).

-
- 10p - Początkujący
- Od: 13 cze 2010, o 13:18
Azalko piwonie to jedne z piękniejszych i długowiecznych kwiatów. Moja piwonia ma 35 lat. Nie znam jej nazwy ale jestem z niej dumna.
- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Manuel, cudnie Ci kwitnie ta żółta piwonia. Powiedziałabym że to jest odmiana znana pod nazwą 'Souvenir De Maxime Cornu'
Piękna

Piękna

Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
manuel, ależ ładna peonia drzewiasta i tyle ma kwiatów! Ile ma lat, opowiedz jej historie (kiedy posadzona, od ilu lat kwitnie itd) Ja taką też kupowałam, ale rośnie słabo i nie kwitnie
Suba, ale okaz! 35 lat!!! Pokaż więcej jej zdjęć, proszę ...

Suba, ale okaz! 35 lat!!! Pokaż więcej jej zdjęć, proszę ...
- manuel
- 100p
Kalmia, piwonię żółtą posadziłem jakieś 7 lat temu, zakwitła w 3 roku i od tego czasu kwitnie coraz obficiej. Piwonie drzewiaste w tym kolorze mają coś takiego że na początku rosną bardzo słabo, ale jak się rozkręcą to już fajnie rosną.

Suba, co za okaz, chyba najefektowniejsza piwonia na tym forum. Mam nadzieję że moje za 20 lat będą takie same.
- Ta moja piwonka ma jedną wadę, jej kwiaty są tak ciężkie że zwisają w dół i trzeba je podwiązywać do paliczków.

Suba, co za okaz, chyba najefektowniejsza piwonia na tym forum. Mam nadzieję że moje za 20 lat będą takie same.
-
- 200p
- Od: 13 cze 2010, o 13:19
Są cudowne...
Znalazlam w necie piwoniową szkółkę (chyba?), ale nie wiem, czy krzaczki wysyłają, czy nasionka, o tu:
http://www.piwonia.com/oferta.html
Ktoś z Was korzystał z ich oferty?
Czytałam, że nie powinno się kupować piwonii kwitnących, bo stworzenie kwiatu jest ogromnym wysiłkiem i krzew może się kiepsko adaptować. Podobno w pierwszych 2-3 latach po posadzeniu powinno się wszystkie sił rośliny skierować na ukorzenianie i wzmocnienie. Ale to nie są moje własne doświadczenia, nie wiem, na ile jest to prawda...
Znalazlam w necie piwoniową szkółkę (chyba?), ale nie wiem, czy krzaczki wysyłają, czy nasionka, o tu:
http://www.piwonia.com/oferta.html
Ktoś z Was korzystał z ich oferty?
Czytałam, że nie powinno się kupować piwonii kwitnących, bo stworzenie kwiatu jest ogromnym wysiłkiem i krzew może się kiepsko adaptować. Podobno w pierwszych 2-3 latach po posadzeniu powinno się wszystkie sił rośliny skierować na ukorzenianie i wzmocnienie. Ale to nie są moje własne doświadczenia, nie wiem, na ile jest to prawda...
Tak piszą w mądrych książkach. Ja jestem ciekawska i nie obrywam pierwsze kwiaty, chociaż może i trzeba by było dla dobra rośliny.Azalka pisze: Podobno w pierwszych 2-3 latach po posadzeniu powinno się wszystkie sił rośliny skierować na ukorzenianie i wzmocnienie.
A co do oferty na piwonia.com to wiem, że tam jest drogo a i odmiany mogą się nie zgadzać

-
- 10p - Początkujący
Droga Kalmia moja piwonia przyjechała jako mały korzonek z magnolią i tulipanowcem w czasach siemierżnego komunizmu z Angli. Cały czas była otoczona troską, nawożona raz w roku tylko krowieńcem. Zawsze owijana na zimę słomą a teraz włókniną. Dużo jej córek rośnie gdzieś tam, ale teraz boję się odkopywać przyrosty gdyż jej łodygi mają już około 10 do 15 cm w obwodzie. Poza tym jakoś teraz ich nie ma tyle co dawniej. Zresztą zaczynam się o nią martwić czy się już nie zestarzała. Pewien fachowiec polecił mi ją odmłodzić i przyciąć na wysokości 80 cm. Nie wiem co robić, może ktoś miał taka sytuację i wie co jak postąpić aby nadal była piękna. Będę bardzo wdzięczna. Dołączam zdjęcie z postacią aby pokazać jej rozmiar.
Suba droga, jestem pod tak wielkim wrażeniem, że mowę mi odebrało!!! Nieprawdopodobna peonia drzewiasta! Widzę na zdjęciu kwiat magnolii (pewnie 'Lennei'?), moje klimaty ...
Grube łodygi i wielkość Twojej peonii robią wrażenie. Ja też bym się bała ją ciąć, podobno tak się robi, ale boje się coś doradzać ... Czy nie próbowałaś zaszczepić kawałek gałązki na korzeniu peonii bylinowej? Może w ten sposób udało by się ją rozmnożyć bez szkody dla niej? Tak na wszelki wypadek. Myślę, że ona spokojnie jeszcze dożyje do 100 lat, a może i więcej.
Pozdrawiam serdecznie i bardzo się cieszę, że pokazałaś tak nieprawdopodobnie piękny i stary okaz!
Grube łodygi i wielkość Twojej peonii robią wrażenie. Ja też bym się bała ją ciąć, podobno tak się robi, ale boje się coś doradzać ... Czy nie próbowałaś zaszczepić kawałek gałązki na korzeniu peonii bylinowej? Może w ten sposób udało by się ją rozmnożyć bez szkody dla niej? Tak na wszelki wypadek. Myślę, że ona spokojnie jeszcze dożyje do 100 lat, a może i więcej.
Pozdrawiam serdecznie i bardzo się cieszę, że pokazałaś tak nieprawdopodobnie piękny i stary okaz!
- abeille
- 1000p
Droga Suba, jestem pod wrażeniem Twojej piwoni, jest przepiękna. U nas często spotyka się takie okazy ale klimat maja lepszy niż
w polsce. Gratuluje dochowania sie takiego egzemlarza. Dlaczego chcesz ja odmłodzić? Czy chcesz zmniejszyc jej wymiary?
Czy gorzej Ci kwitnie? Ja bym wcale jej nie przycinała i wtedy dalej będzie tak samo pięknie rosła. One mogą żyć bardzo długo jeśli maja
dobre warunki.
Pozdrawiam gorąco
w polsce. Gratuluje dochowania sie takiego egzemlarza. Dlaczego chcesz ja odmłodzić? Czy chcesz zmniejszyc jej wymiary?
Czy gorzej Ci kwitnie? Ja bym wcale jej nie przycinała i wtedy dalej będzie tak samo pięknie rosła. One mogą żyć bardzo długo jeśli maja
dobre warunki.
Pozdrawiam gorąco

Wątki Pszczółki
Wątki Pszczółki
-
- 10p - Początkujący
Droga abeille był u mnie Pan fachowiec i stwierdził, ?należy ja przyciąć gdyż ogołoci się od spodu a przyrastające pędy mogą więdnąć? puściłam to mimo uszu, ale w tym roku miała dużo mniej kwiatów, no i pęd jeden zwiędnął. I teraz dylemat: czy on miał rację ? czy też to efekt surowej tegorocznej zimy?
Droga Kalmia tak ten jeden kwiatuszek magnolii to Lennei równie leciwej. Nie próbowałam szczepić, piwonii ale myślę, że to dobry pomysł, zajmę się tym w tym roku.
Pozdrawiam wszystkich
Droga Kalmia tak ten jeden kwiatuszek magnolii to Lennei równie leciwej. Nie próbowałam szczepić, piwonii ale myślę, że to dobry pomysł, zajmę się tym w tym roku.
Pozdrawiam wszystkich
- manuel
- 100p
Suba, wątpię żeby ten twój "fachowiec" miał jakieś doświadczenia z tak okazałymi i pięknymi piwoniami drzewiastymi. Teoretycznie ma rację, można by ją odmłodzić, ale nie wiadomo jak się po takim cięciu zachowa. Ja bym nie ruszał, co najwyżej powycinaj jakieś suche (jeśli są) zagęszczające krzew gałęzie.
- abeille
- 1000p
Suba, obejrzałam w necie i tak jak myslałam mówią że przycinanie jest niepotrzebne, jeśli roślina jest wystarczajaco rozkrzewiona.
Przycina się tylko wtedy gdy trzeba jej nadać formę zrównowarzoną i wyciąć częsci martwe albo wyciąć przekwitłe kwiaty.
Widziałam takie duże piwonie albo i jeszcze większe które nigdy nie były przycinana i dalej są przepiekne.
Chyba ten Twój specjalista chce zastowować rady które odnoszą sie do innych krzaków, nie mając pojecia jak uprawia się piwonie
drzewiaste. Ty jesteś na pewno większym specjalistą od niego bo masz tyloletnie już doświadczenie w jej hodowli.
Popieram Manuela w tym co powiedział. Ja też bym jej nie cięła, bo ona może to mocno odchorować
Przycina się tylko wtedy gdy trzeba jej nadać formę zrównowarzoną i wyciąć częsci martwe albo wyciąć przekwitłe kwiaty.
Widziałam takie duże piwonie albo i jeszcze większe które nigdy nie były przycinana i dalej są przepiekne.
Chyba ten Twój specjalista chce zastowować rady które odnoszą sie do innych krzaków, nie mając pojecia jak uprawia się piwonie
drzewiaste. Ty jesteś na pewno większym specjalistą od niego bo masz tyloletnie już doświadczenie w jej hodowli.
Popieram Manuela w tym co powiedział. Ja też bym jej nie cięła, bo ona może to mocno odchorować

Wątki Pszczółki
Wątki Pszczółki
-
- 10p - Początkujący
Dzięki wszystkim z rady, umocniłam się w mojej decyzji. Za radą manuela wytnę tylko suchy pęd i będę ją obserwować uważnie. Pozdrawiam wszystkich