Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Zablokowany
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Post »

Justynko, rączka czy serduszko - nie ważne :!: Ważne, że na pewno coś masz, skoro tak u Ciebie rosną :wink: ;:108 ;:63
A equestris obłędny ;:108 ;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wszystkie piękne a Eqestris jak panna młoda.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widzę Justynko, że Twoja Miltonia zakwitnie wcześniej...
A tak poza tym to ślicznie wszystkie Ci kwitną ;:138
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Pania_Storczyk- jak zakwitną wszystkie kwiatuszki, zapewne jeszcze go pokażę :D

SylwiaT- nie mogę znaleźć Twojego nr fonu. Napisz pw. Byłam dziś w jednej likwidowanej kwiaciarni, jest obniżka 30% na storczyki, ale kolorki tylko róż i biały.Był jeden falek dwupędowy, podobny do mojego Ciapka, chyba ok. 40zł...ale po przecenie gdzieś 28zł by wyszło. Chyba warto by się na niego pokusić. ;:224

Joane- Wiesz, że mi Zrobiłaś ogromną radość z tego sabotka ;:108 To ja chyba przejrzę podłoże, żeby dołożyć i do drugiego sabotka te kulki wapniowe, ale czy je znajdę... ;:224 Mam nadzieję, że te, które Dostałaś będą Cię cieszyć wnet swoimi kwitnieniami ;)

Kasiunieczka- myślę, że jedno i drugie jest ważne ;) A komplementy przekazałam orcideom, dziękują ;)

Henryku- dziękuję ;)

Wioleta- dziś miltonia delikatnie rozchyla płatki, ale to chyba potrwa parę dni, jak rozkwitnie ;:108 Wtedy, na pewno wstawię fotki :wink:
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Justynko, te kuleczki się już rozłożyły. Nie ruszaj już go bo one bardzo są wrażliwe na przesadzanie lub wszelką ingerencję, która może wstrzymać wzrost na jakiś czas.
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

justus27 pisze:Wioleta- dziś miltonia delikatnie rozchyla płatki, ale to chyba potrwa parę dni, jak rozkwitnie ;:108 Wtedy, na pewno wstawię fotki :wink:
No to cierpliwie poczekamy, aż dama zechce pokazać swoje piękno :P
Awatar użytkownika
sylwiat26
50p
50p
Od: 5 sty 2010, o 16:14

Post »

Justyś dzięki za informację ;:108 .Wczoraj wyrzuciłam reanimowanego z biedronki nawet spagnum od Ciebie mu nie pomógł no cóż! trzeba bedzie go zastąpić jakimś innym ;:1 Ale MM długo Ci kwitnie.Fajny ten Twój'' ciapek''.
Pozdrawiam Sylwia;)
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Wszystkie piękne - zresztą jak zawsze ;:138 ;:138 ;:138
Mi najbardziej podoba się biały equestris cudny i delikatny. Justynko czy miałaś kiedyś od niego keiki?
Czy one nie puszczają ich tak chętnie jak różowa odmiana? Mi bardzo marzy się, żeby mój kiedyś zakeikował, ale to jeszcze długa bajka, bo dopiero puszcza pędy :D
Jeszcze raz gratuluję cudnej kolekcji i ręki do kwiatuchów ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Justynko, ale Twoje storczyki szaleją ;:138
piękny pędzik na keiki Dendrobium i już nie mogę się doczekać rozwinięcia kwiatów u Twojej Miltonii.
Eqestris cudownie kwitnie ;:167
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58

Post »

Justynko dużo się dzieje u Twoich storczyków ;:108 Wszystkie pięknie Ci kwitną ;:63
Awatar użytkownika
tishja
50p
50p
Od: 20 maja 2008, o 15:58

Post »

Śliczne ciapeczki ;:138 i oby tak dalej pięknie kwitły.
Pozdrawiam
Justyna
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Witaj Justynko :wit dzisiaj jestem z zapytanie( nawet nie zdążyłam podziwiać twojej kolekcji)przysłała mnie do ciebie forumowiczka Wiola może ty mnie poratujesz. Już piszę o co chodzi jakiś czas temu dostałam dwa sabotki już po kwitnieniu .Z czasem zaczęły troszkę żółknąć jeden zaniepokoił mnie bardziej bo jeden z liści całkiem mu ściemniał.Wczoraj odważyłam się go wyjąć z podłoża i dobrze bo po wyjęciu okazało się że ma robale takie przezroczysto-białe, długie, cienkie.To dorosłe ,wsadziłam go do szklanki z wodą i okazało się że jeszcze sporo się wypłukało już malutkich pewnie potomstwo łee.Listka urwałam okazało się że pod spodem jest odnóżka i tu radość z mojej strony .Poobcinałam puste w środku i chyba zgniłe korzonki zasypałam cynamonem i wsadziłem do nowego podłoża .Z drugim zrobiłam to samo ,miał ale na szczęście sztuk może ze trzy te malutkie no przynajmniej te które się dały wypłukać.Ten z kolei zaczyna wypuszczać nowe korzonki.Co mogę jeszcze zrobić żeby uratować je od tego paskudztwa? Jestem no powiedzmy początkująca moja przygoda ze storczykami trwa trochę ponad rok. Czy możesz mi coś porzdzić
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Joane- Zdążyłaś z ostrzeżeniem, żeby sabotka nie ruszać :) Brak czasu nie pozwolił mi zająć się storczykami. Zatem niech rośnie śmiało, a mojemu sabotkowi dołożę sparzonych skorupek z jajek ;:108

Wioleta- niby słoneczko jest, ale miltonia każe długo czekać na swoje kwiaty. Chyba codziennie będę robić jej jedno zdjęcie, a jak w pełni rozkwitnie. Wkleję wszystkie fotki z etapami rozwoju pączka ;:108

Sylwiat- widocznie już było za późno na jego reanimację. Za to Masz miejsce na kolejnego falka ;:224

Dorotko- mam go od październikowej wystawy krakowskiej, czyli niecały rok. To pierwszy mój pędzik u equetrisa i też czekam na pierwszego dzidziulka. Może kiedyś się uda. Mam nadzieję, że alba też lubi "rodzić" keiki. ;:108

Haim- to dendrobium phalaenopsis jest moim rekordzistą kwitnieniowym, to już piąte kwitnienie <nie licząc ilości pędzików, bo czasami naraz kwitło na trzy pędy> w ciągu półtora roku. Nie daje zapomnieć, jaki kolorek ma. Poza tym dzidziulek jest obiecany dla Trzynastki - ale Ona Zadecydowała, że szkoda złamać pędzika podczas podróży ;:108

Edyta- dziękuję bardzo. Może w weekend zrobię fotki szybko rosnących pędzików ;)

Tishja- mam nadzieję, że tak będzie. Teraz czekam na kwiaty miltonii, już nie mogę się doczekać ich pieknego kolorku i zapachu ;)

Katarzynko-nie mam dużego doświadczenia z sabotkami. Mam je tylko dwa. A mojego uratowałam przed zgniciem, robalków nie miał. Ale, to, co bym zrobiła na Twoim miejscu, to na pewno świeże podłoże. Może swoja mieszanka byłaby najlepsza i wyparzona w piekarniku + oprysk kwiatuszka środkiem owadobójczym. Ja dodaję też do podłoża <nie wszystkie storczyki, ale niektóre tak> po pół pałeczki owadobójczej na 12cm doniczkę. I oczywiście nie jeden oprysk- tylko tzy -mniej więcej raz w tygodniu, zależnie od wyniku. Potem na przykład raz w m-cu profilaktycznie znów opryskałabym.Powodzenia ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Justynko Twój Phal. Equertis cudnej urody :)
Mam pytanie odnośnie Dendrobium phalaenopsis: jak się nim zajmujesz? Mój obrasta w psb a pędów brak... Może dopiero na jesień ma termin kwitnięcia... :?:
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Justyś jak dendrobium pokazało już buźki? ;:196
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”