Nowy ogród Jacka 2010

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2010

Post »

Witaj Aniu! Już zapisałem :) U mnie irysy bródkowe przekwitły. Za to pięknie rozwijają się kolejne gatunki:

irys syberyjski 'Alba'
Obrazek

irys japoński (niestety odmiana pomylona ale i tak ładny)
Obrazek

irys holenderski 'Royal Yellow'
Obrazek

irys holenderski 'Magic Blue'
Obrazek
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

MMM rzeczywiście irysy piękne :) właśnie kiedy ja mogę wpaść? jak tam Twój rozkład zajęć na najbliższe dwa tygodnie ;)? myślałam zeby w tym tygodniu ale pogoda się taka smutna i zimna zrobiła... albo niemiłosierne upały albo zimno :(

Mój ogród też w tej nawałnicy na początku czarwca ucierpiał... wywaliłam tą ostróżkę co miała dwubarwne listki bo zgniła, lawendę, dyptam, niektóre rozchodniki, ciemiernik, perukowiec od Grzesia co sobie sama ukorzeniłam :( i te dwie ogromne kępy serduszki wspaniałaj... przyciełam przy ziemi w nadzieji że odpuści ale chyba po niej :cry: najbardziej mi jej szkoda no i oczywiście wszystkie siewki czy małe sadzonki popłynęły ... dziś też cały dzień pada więc ciekawe czy innym roslinkom znów nie zaszkodzi... a miało być tak pięnie :?

A jak tam u Ciebie? mam nadzieje, że lepiej i nie ma szkód...w sumie to nic w porównaniu z tym co się dzieje teraz wszędzie, ale zawsze troszkę szkoda...
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Jacku, imponująca kolekcja irysów... ;:138
Czyściec też rozrośnięty... mój stoi jak zaklęty... nie chce się rozrosnąć.
Może w złym miejscu rośnie.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Alu :!: Czytam, że duże straty u Ciebie :( U mnie rośliny podgniwają i ciągle coś przesadzam w suchsze miejsca lub robię kopię zapasową rośliny. Właśnie żółkną ostróżki ale nie mam serca ich przesadzać teraz, kiedy kwitną. Mniejsze rośliny czy kwitną czy nie łopatkuję i znajduję nowe miejsce. Szkoda mi dzwonków, bo w nadmiarze i woda i słońce im szkodzi. Szerokolistny oklapł w upały a kropkowane, gargański, kremowy, jednostronny wyglądają nieciekawie.
Jak przyjedziesz, to zobaczysz :) Napisz na pw. kiedy Ci pasuje. Jak będziesz chciała, wybierzemy się do szkółki do Wygląd :)

Dzięki Gabrysiu :) Jeszcze kilka irysów zostało do pokazania. Dziś niespodzianka, bo wśród holenderskich 'Magic Blue' zaplątał się jeden biały :) No i czekam niecierpliwie na luizjańskie ;:65
Czyściec rośnie znakomicie - ma zwarty pokrój, nie rozłazi się i burza kwiatów. Teraz już przekwita ale tak jest cały czas - coś przekwita, coś zakwita i już nie jestem w stanie na bieżąco wszystkiego obfocić i pokazać.
Podziwiałem u Ciebie róże ale u mnie też róża szaleje choć sadzona jesienią :heja

Jest też bardzo pachnąco - intensywnie pachną kozłek (waleriana) i kozłówka, różne inne zioła i kwiaty.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jakie iryski ;:60
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacek, ile Ty masz gatunków i odmian irysów ? Cały czas pokazujesz same piękności :D
Awatar użytkownika
Greta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2007, o 20:32

Post »

Piękne te irysy , ale syberyjskie są ... posągowe ... majestatyczne , coś wspaniałego.
Ogród Grety

pajęcza nić spowita rosą ... powiewający liść na wietrze
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się Aniu, że znajdujesz coś ciekawego u mnie :) Ale już irysów wiele nie pokażę, bo obrażą się inne kwiatki, których nie pokazuję :;230

Marcin, w swoim rejestrze mam 60 taksonów irysów. To niewiele zważywszy, że rozkłada się to na 11 gatunków :)

Greto, dzięks :) Już sam nie wiem, które irysy mi się bardziej podobają ale fajna jest ta ich różnorodność, dzięki której kwitnienie trwa 2 miesiące i pasują na krańcowo różne stanowiska.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Zaskoczyłeś mnie tą ilością irysów !
Będę się domagać pokazania reszty :D :D
Pozdrówki ;:3
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, reszta może i będzie, jak zakwitnie w przyszłym roku :D I pewnie trzeba będzie skorygować spis, bo coś tam wypadnie, coś się powtórzy ale też dojdą nowe. Kilka dni temu posadziłem nowego irysa o nazwie 'Księżna Łowicka' :)

A dziś trochę kwiatów w podobnych barwach (no i nauczyłem się pisać po fotce - ale postęp :;230 ):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

dzwonek dalmatyński to roślina skalniakowa ?
jak długo kwitnie i jakie ma wymagania ?
Bardzo mi się podoba :P
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Mariolka :!: Dzwonek dalmatyński to typowo skalniakowa roślina - jest niewielki, poduszkowy lubi przepuszczalną glebę i jak to ktoś ujął - lubi "chłodek w nóżkach". Typowe dla drobnych dzwonków - świetnie rosną w szczelinach, między kamieniami, bo tam ten chłód mają. Zapamiętałem sobie tę zasadę i sprawdza się znakomicie :)
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

:wit ,a u Ciebie jak zwykle same piękności.Iryski mmmm śliczności,czyściec wielkokwiatowy to jedna z moich ulubionych roślinek.I dzwonek dalmateński,też jest pięny,mój nie stety nie długo po zakwitnięciu padł, :( ale nie wiedziałam o tym że lubi "chłodek w nóżki"i może dla tego?
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Jacku takiego czyśćca nie znałam,mam tylko wełnisty i to poza ogrodem,bo coś mi on nie pasi :oops:.
Ten wielkokwiatowy jest śliczny ;:108 .Ciekawa jestem czy u mnie pokaże się chociaż jeden kwiatek dzwonka,
dostałam sadzonkę i sobie rośnie,o zimnych nóżkach nie słyszałam,ciekawe jak sobie u mnie będzie radził,
bo lubię takie niskie roślinki :uszy
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Piękne dzwonki! Uwielbiam je prawie wszystkie. U mnie dalmatyński kupiony we wrześniu zeszłego roku rozszalał się z kwitnieniem niesamowicie. Ładnie się rozrósł i chociaż rośnie na skalniaku to nie jestem pewna czy ma chłodno "w nóżkach". Widziałam u Wiesi-Pszczólki śliczną fotkę dzwonka rosnącego w szczelinie dość wysokiego murka. Myślę o czymś podobnym u siebie, ale potrzebuję kupić więcej dzwonków. Ostatnio nabyłam jednego, który miał kwitnąć na różowo. Piszę miał, bo dla mnie to nie jest różowy kolor :( Wkrótce go pokażę u siebie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”