Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Post »

Twój ogród Tamaryszku jak zawsze piękny, strumień nadal zachwyca. ;:138
Pierwszy ogród pokazowy napawa mnie strachem, chyba to ogród królowej lodu. Drugi się mi podoba, lubię kamień i murki. :D
Ta mieszanka lawendy też fajnie się prezentuje. Widziałam te lawendy raz w OBI ale nie kupiłam, gdyż nie wiem jak ona u nas zimuje.
Ta zwykła niestety nie jest taka ładna.
pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj zagubiony Tamaryszku :D Ogladam te zdjęcia z rozdziawioną nieelegancko gębusią. Czego to ludzie nie wymyślą?!
Niektóre ujęcia zachwycające, niektóre brrrr (eh, te lustra), ale wszystkie fascynujace. I wiesz co? Jedno mi się nasuwa nieodparcie - przyroda się zawsze obroni :D
Tamaryszku, wielka ;:196 dla Ciebie za relację ;:180
Pozdrawiam - Ula
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

relacja - marzenie, może kiedyś i ja to zobaczę, póki co dzięki :)
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Tamaryszku, melduję się w twoim nowym wątku - już go sobie zapisałam w ulubionych. :D To co pokazałaś ze swojej wyprawy przypomina mi pokaz mody. Podziwiamy modelki i ich wyszukane kreacje, ale i tak wybieramy ulubiony sweter. Ogrody, które pokazałaś są piękne. To prawdziwa sztuka. Te formy, proporcje itd..., ale ja nie chciałabym mieć żadnego z nich, no może jedynie ten prowansalski z chatką i lawendą. Najlepiej czułabym się chyba w twoim ogrodzie, spacerując wzdłuż strumienia, przechadzając się po mostkach. A kiedy bym się już zmęczyła, to poszłabym do białego zakątka wypić aromatyczną, czarną kawę - koniecznie z białej, porcelanowej filiżanki :D
Awatar użytkownika
jaroZONE
50p
50p
Od: 3 lut 2010, o 18:13

Post »

Obrazek
Iza masz racje :) tylko że ja bym się napił aromatycznej herbaty.Obrazek
Mój Romantyczny Ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=52&t=35274" onclick="window.open(this.href);return false;

"Nie pozwól aby twoje marzenia zarosły chwastami".
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Witaj Tamaryszku w nowym wątku!
Czekam z niecierpliwością na więcej zdjęć, super, że mogłaś to wszystko zobaczyć na własne oczy ...
Pozdrawiam serdecznie :D
mk1112
50p
50p
Od: 18 lis 2009, o 22:56

Post »

Ja tez witam cię w nowym wątku, na pewno będzie jak zwykle fascynujący i czekam na więcej zdjęc
Pozdrawiam Małgorzata
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15

Post »

Witaj Izo,wpadłem do drugiego Twojego wątku, ale muszę jeszcze dokładnie przyjrzeć się końcówce pierwszego, po Twoim powrocie z wystawy. Gratuluję wspaniałych wrażeń, jakich mogłaś doświadczyć, podziwiając jednocześnie wiele różnorakich ogrodów, było to myślę spore przeżycie, cieszę się że będę mógł pooglądać prezentowane przez Ciebie przywiezione zdjęcia i dowiedzieć się o trendach, jakie panują w światowych ogrodach.
Wątek zaczęłaś pięknym pokazem swojego ogrodu, mogę go oglądać bez końca, o każdej porze roku, taki powinien być prawdziwy ogród. Na pierwszym zdjęciu, widać w tle nie wysoki żywopłot, jakie on ma zadanie i z czego powstał? :D

Pozdrawiam Tomek :wit
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Co kwitnie w moim ogrodzie...?

Irys ? którego nie lubię. Ostał się tylko jeden ( przez pomyłkę ). Resztę oddałam kuzynce. A i ten wczoraj został wywalony ( po przekwitnięciu ! )

Obrazek

Powojnik Toki (ten, co powstał z martwych i stanowi zachętę, żeby mieć więcej powojników w ogrodzie...)

Obrazek

Hortensja pnąca przy tarasie

Obrazek

Krzewuszka Nana Variegata

Obrazek

Obrazek

Irys żółty (Variegata) nad strumieniem. Jego liście już zielenieją (zanika żółty pasek wzdłuż liścia)

Obrazek

MAG ? kwiatek, o który pytasz to dzwonek ! Chyba brzoskwiniolistny ( a może szerokolistny...?). Śliczny, prawda ? Dostałam go od kuzynki, nie zna nazwy. Niestety , tylko 3 krzaczki - muszę ich koniecznie dokupić więcej.
Mnie też się w ogóle nie podobał ten ?alpejski? ogród .

ABEILLE ? dziękuję, Wiesiu ! Dziś mi potrzeba pochwał bo właśnie ?mam doła?, że nigdy nie uda mi się urządzić ogrodu, że nie dam rady uporać się z pracą i wszystko wygląda beznadziejnie...
To ?oszukiwanie? w porach kwitnienia mi się nie podoba ! Nie znam regulaminów konkursu, ale chyba musi dopuszczać takie sztuczki. Szczerze mówiąc, nie rozumiem dlaczego.

DODAD ? mnie także pasuje klimat tego zakątka ! Cieszę się, że moje zdjęcia na coś się przydają .
Mam setki zdjęć z wystawy, myślę, że będę je analizowała na spokojnie zimą, szukając inspiracji.

FELA ? wiesz, Felu, mamy takie same odczucia... A może kolejny ogród bardziej Ci się spodoba...?
Co do bębna do zwijania węża, to owszem, też go nie lubię. Ma ten plus, że wąż na nim zajmuje mniej miejsca, ale obsługa nie jest zbyt wygodna. Może dlatego, że kupiłam najtańszy ,jaki był...

PAMELKA ? witaj , Jolu ! Ciekawe, co powiesz na kolejny nagrodzony ogród..!

JAROZONE ? dziękuję ! Jesteś bardzo miły, nie spodziewałam się takich opinii... A na dobrą herbatę zapraszam ( przywiozłam z Anglii !)
Myślę, że Tobie spodobają się zdjęcia barokowego ogrodu z Hampton Court, pokażę je kiedy indziej. Ale może znajdziesz i dla siebie jakieś pomysły w kolejnych ogrodach.

VERTIGO ? Moniu, zapraszam, będzie jeszcze sporo do oglądania.

RIANE ? o, cieszę się, że pojawił się zwolennik luksusowego ogrodu ! Chociaż w charakterze wakacyjnym...
Co do lustrzanego ? zgadzam się całkowicie. Klimat ?lawendowego? mi odpowiada, mimo, że nie jestem wielbicielką lawendy.

MARPA ? witaj Marynko! Cieszę się, że mnie odwiedziłaś. Niestety, nie znam się na lawendzie, nic Ci nie poradzę w tej kwestii.

VITA ? Wiktorio, ciesze się , że oglądacie moją relację. Z myślą o forumowiczach robiłam większość zdjęć. Czułam się jak Oficjalny Korespondent Forum Ogrodniczego!
Dziękuję Ci za ten komplement ? harmonia w ogrodzie ( i w życiu także ) to mój cel.
Drugi punkt dla australijskiego ogrodu ! Motyw okręgu, ?okna? w tym kształcie nawet da się bez wielkich kosztów wykorzystać. Podobnie jak dyscyplinę kolorystyczną i gatunkową. W zasadzie większość prezentowanych ogrodów może być taką inspiracją. Trzeba tylko znaleźć coś bliskiego sercu.

RENIM ? świetnie to określiłaś ? ogród królowej lodu ! Zimny i nieprzyjazny , obcy. Także wolę kamień i mech w ogrodzie niż pochlapane farbą (?) lustra.

URSULKA ? no, właśnie, Ula...Po co to udziwniać na siłę...? Na szczęście widoczna była tendencja do przywrócenia pierwszoplanowej roli roślinom w ogrodzie. Reszta to dodatki.
Ale z wielką przyjemnością ? jako Wasz Korespondent - oglądałam wszystkie ogrody !

AGRAZKA ? Grażynko , ja jeszcze pół roku temu nie myślałam , że pojadę, tylko sobie marzyłam... A teraz z przyjemnością dzielę się z Wami wrażeniami.

IZA ? cieszę się , że będziesz stałym gościem ! I na kawę zapraszam ! Bardzo mi miło na sercu, że dobrze się czujecie w moim ogrodzie....

KALMIA ? jestem szczęśliwa, że mogłam tam być. A zdjęcia kolejne już szykuję...

MK1112 ? Małgorzato, witam ! Zapraszam do oglądanai kolejnych medalistów.

PIOFIGIEL ? dziękuję, Tomku .Jestem bardzo zadowolona z tego wyjazdu. Ogrody fascynujące, ale i sama Anglia mi się podobała, ten malutki kawałek, który mogłam zobaczyć (np. Oxford )
Żywopłot ma 1,5 metra wys., nie jest taki mały. To zwykły liguster, rośnie na granicy z sąsiadami i stanowi tło dla rabaty.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

No, to może jeszcze przed północą dwa kolejne, nagrodzone ogrody.
Pierwszy ( projektant Elfred Evans) otrzymał srebrny medal. Autor zainspirował się morską wyprawą kapitana Scotta ( jak różne mogą być inspiracje... My też możemy popróbować u siebie... ) Plan ogrodu nawiązuje do mapy Antarktydy ( biegun i równolezniki), element koła powtarza się w projekcie, wykorzystano morskie akcesoria i motywy.
Niestety, zdjęcia nienajlepsze...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to złoty medalista ! Autorem jest Roger Platts ( projekt został wykonany dla głównego sponsora wystawy w Chelsea) .
To ultratradycyjny ogród angielski. Z pergola obrośniętą różami, wiejskimi kwiatami, ceglanymi ścieżkami... Kiedyś tak podobno wyglądała większość prezentowanych tu ogrodów. A dziś ludzie podziwiający tenże wzdychali : ?... to prawdziwy angielski ogród...! Wspaniały...!?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ja też powzdychałam do tego cudnego, angielskiego ogrodu - coś wspaniałego ;:63 ;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Izuniu ten ostatni pokazany przez Ciebie ogród jest cudowny, taki prawdziwie angielski.
Kiedyś w telewizji pokazywali angielskie ogrody, właśnie w tym stylu.
Pergola z białą różą jest bajeczna, gdybym miała miejsce i taką różę, to mój M nie zaznał by spokoju, dopóki by mi takiej nie zrobił.
Hortensja pnąca pięknie Ci kwitnie, jest ładnie wyeksponowana.
Moja pierwszy rok zakwitła 7 kwiatami, ale nie ma takiego efektu, gdyż pędy leżą na ziemi. :)
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54

Post »

Tak, ten ostatni zdecydowanie najbardziej przypomina ogród :). Mnie się podoba.
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Oj tak, oj tak ;:138 ;:138 ;:138 Powiało duchem Gertrude Jekyll ... przepiękny ogród. Może te ceglane ścieżki za bardzo odcinają się od reszty, ale w tygodniowym ogrodzie nie może być inaczej :;230 ... z czasem i one nabiorą patyny.
Białe dzwonki brzoskwiniolistne mam... to nie to :roll:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

Czy te drewniane rzeźby to róże? Chyba jestem czuła na drewno nietypowo wykorzystywane :)
A ten wielki zbiornik to też część ogrodu?
Agata
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”