Ogród z Krzywą Jabłonią cz. 3
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ogród z Krzywą Jabłonią cz. 3
Bernadko , napisz mi czy masz i chcesz : konwalia majowa, bodziszek korzeniasty ( różowy), wielosił błękitny,marcinki amarantowe, marcinki białe, nasionka orlików - różne kolory ?
- tu.ja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Fantastyczne zakupy! Uwielbiam kupować byliny - są stosunkowo niedrogie i zdobią ogród latami. Drzewa i krzewy to już spory wydatek, ale konieczny - nadają bowiem charakter. U mnie drzew jest sporo, ale powinnam zacząć kupować krzewy.
- Miiriam
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie
Wczoraj zakończyłam akcję zbierania zakrętek .. odwozilismy je -po drodze zapsuł sie nam samochód .. kiedy wróciłam do domu byłam bardzo zmęczona ( a jeszcze musiałam podlać ogród , zeszlo mnie do ciemnej nocy ) .. ale i przeszcześliwa - bo bylismy w Śledziejowicach/Kokotowie i kupiliśmy jeszcze coś
Fotki później
Póxniej też odpiszę na Wasze pytania - teraz idę na chwilę do roślin
Ewelinko - bardzo przepraszam za brak wiadomości .. obiecuję dziś nadrobić

Wczoraj zakończyłam akcję zbierania zakrętek .. odwozilismy je -po drodze zapsuł sie nam samochód .. kiedy wróciłam do domu byłam bardzo zmęczona ( a jeszcze musiałam podlać ogród , zeszlo mnie do ciemnej nocy ) .. ale i przeszcześliwa - bo bylismy w Śledziejowicach/Kokotowie i kupiliśmy jeszcze coś

Fotki później

Ewelinko - bardzo przepraszam za brak wiadomości .. obiecuję dziś nadrobić

-
- 200p
- Od: 23 sty 2009, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dzień dobry bardzo
My dziś na nogach od 5, bo mały pobudził wszystkich, korzystając, że upału nie ma mama poszła do ogródka. Czekam na zdjęcia 

-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Bernadko- ale zakupy fiu,fiu,fiu
I kupiłaś wiązówkę variegata....
To moje chciejstwo
Klony i wiązy też bardzo mi się podobają
To teraz w ogrodzie u Was: przyjemne z pożytecznym?
Pewnie już masz plan nasadzeń?
Na pewno powstaną śliczne rabaty.
Koniecznie wstaw fotki.
Pozdrawiam...

I kupiłaś wiązówkę variegata....

Klony i wiązy też bardzo mi się podobają

To teraz w ogrodzie u Was: przyjemne z pożytecznym?

Pewnie już masz plan nasadzeń?

Na pewno powstaną śliczne rabaty.
Koniecznie wstaw fotki.

Pozdrawiam...
Bernadko, coś kupiłaś, piszesz... Pewnie znów coś ciekawego
No nie daj długo czekać 

- Miiriam
Upał nie do wytrzymania
Ziemia mi spękała tak , że mogę palce włozyc w szczeliny ... mimo, że podlewam
Roślinki , które od was dostałam ( agnieszka 72 i Aska - Dziękuję ) powsadzałam do doniczek i do cienia ... nie mogę sadzić niczego - bo - po prostu za twardo - nie da się wbić szychówki, z łopatką łatwiej - ale szkoda było mi tych roślinek wystawiać na taki upał. W cieniu mają lepiej zdecydowania
Wszyskie zakupy stoją pod jabłonią .. a ja chyba posprzątam wreszcie dom - bo tak zapuszczony jak teraz to chyba nigdy nie był
codziennie bywałam w domu przez 2 - 3 godziny - więc poświęcałam je raczej ogrodowi niż domowi.
Teraz będę mieć wolne już całe popołudnia - więc nadrobię zaległości.
Wczoraj zakończyłam też akcję " nakrętki na wózek " odwiozłam ostatnią dostawę do Wieliczki .. i dlatego właśnie bylam w szkołce w Śledziejowicach - kupiłam klony, kalinę sztywnolistną, skalniaka, cyprysik .. obieli i naradki nie mieli
Zdjęcia dołącze .. wieczorem

Roślinki , które od was dostałam ( agnieszka 72 i Aska - Dziękuję ) powsadzałam do doniczek i do cienia ... nie mogę sadzić niczego - bo - po prostu za twardo - nie da się wbić szychówki, z łopatką łatwiej - ale szkoda było mi tych roślinek wystawiać na taki upał. W cieniu mają lepiej zdecydowania

Wszyskie zakupy stoją pod jabłonią .. a ja chyba posprzątam wreszcie dom - bo tak zapuszczony jak teraz to chyba nigdy nie był

Teraz będę mieć wolne już całe popołudnia - więc nadrobię zaległości.
Wczoraj zakończyłam też akcję " nakrętki na wózek " odwiozłam ostatnią dostawę do Wieliczki .. i dlatego właśnie bylam w szkołce w Śledziejowicach - kupiłam klony, kalinę sztywnolistną, skalniaka, cyprysik .. obieli i naradki nie mieli

Zdjęcia dołącze .. wieczorem

- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
A niech rosną
.
Choć widzę że u ciebie-ze skrajności w skrajność-albo ulewne deszcze albo sahara
.
No nie zazdroszczę-życzę aby pogoda u ciebie w końcu się unormowała
.

Choć widzę że u ciebie-ze skrajności w skrajność-albo ulewne deszcze albo sahara

No nie zazdroszczę-życzę aby pogoda u ciebie w końcu się unormowała

- Miiriam
Witajcie ... zupełna zmiana temperatury - po niedzielnych burzach, deszczach i wietrze ... nastało zimno.
W sobotę niemozliwością było pracowanie w ogrodzie z powodu upału i nie do pomyślenia wbicie łopatki w ziemię ... dziś sadziłam rośliny ubrana w polar, bluzę z długim rękawem, dresy i gumowce.
Ostatnie wichury połamały gałęzie i wysokie kwiaty ( Irysy, naparstnice ) ... ale mogło być gorzej - rośliny odrosną... o ile nie zjedzą ich ślimaki.
Po raz pierwszy mam cos takiego w ogrodzie, na ścianach domu, na tarasie ... ślimaki zjadly mi dalie, i jukę !!!!
Brak mi sił albo nornice od dołu , albo ślimaki od góry .. bo w moim ogrodzie musi byc wszystko na maxa .. nie mogę mieć parę nornic i parę ślimaków .. tylko całe tabuny od razu
Albo woda stoi po kostki, albo mam spękaną ziemię ...
i jak tu coś zaplanować ?
W sobotę niemozliwością było pracowanie w ogrodzie z powodu upału i nie do pomyślenia wbicie łopatki w ziemię ... dziś sadziłam rośliny ubrana w polar, bluzę z długim rękawem, dresy i gumowce.
Ostatnie wichury połamały gałęzie i wysokie kwiaty ( Irysy, naparstnice ) ... ale mogło być gorzej - rośliny odrosną... o ile nie zjedzą ich ślimaki.
Po raz pierwszy mam cos takiego w ogrodzie, na ścianach domu, na tarasie ... ślimaki zjadly mi dalie, i jukę !!!!
Brak mi sił albo nornice od dołu , albo ślimaki od góry .. bo w moim ogrodzie musi byc wszystko na maxa .. nie mogę mieć parę nornic i parę ślimaków .. tylko całe tabuny od razu

Albo woda stoi po kostki, albo mam spękaną ziemię ...

- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
To marne pocieszenie, ale ten rok wszędzie taki zwariowany. U mnie też kilkudniowe upały zakończyły się burzą, a teraz znów jest zimno. Ciepłe noce to na palcach jednej ręki mogę policzyć
Miiriam widziałam na allegro naradki. Nie wiem czy takie jak szukasz, ale zerknij.

Miiriam widziałam na allegro naradki. Nie wiem czy takie jak szukasz, ale zerknij.
- Miiriam
- Miiriam
Witaj
dzięki za info .. szukam takiej naradki - jak na str. 41. zaraz zerknę na alll 

- Miiriam
Nie wszsystko zdązyły jednak zjeść
3080. Kalina NN - jedna z najstarszych w moim ogrodzie .. miała byc pełna , kulista

3081. Róża pomarszczona - ten kwiatek juz przekwitł:)

3082.

3083 Irga błyszcząca

3084

3085 Bez koralowy Aurea

3086.

3087 Przekwita juz maleńka kalina NN ( do trzech razy sztuka - za trzecim razem udało sie kupić kulistą
)

3088 - kwiat złotokapu

3089 Ślimak zdażający do paproci od Ewelinki - ten juz tam nie dotarł...

3090 Nareszcie mam Tułacza

3080. Kalina NN - jedna z najstarszych w moim ogrodzie .. miała byc pełna , kulista

3081. Róża pomarszczona - ten kwiatek juz przekwitł:)

3082.

3083 Irga błyszcząca

3084

3085 Bez koralowy Aurea

3086.

3087 Przekwita juz maleńka kalina NN ( do trzech razy sztuka - za trzecim razem udało sie kupić kulistą

3088 - kwiat złotokapu

3089 Ślimak zdażający do paproci od Ewelinki - ten juz tam nie dotarł...

3090 Nareszcie mam Tułacza

- Miiriam
I jeszcze - obiecane fotki
Dla Alinki - strąki na katalpie
od kilku lat kwitnie mi dośc obficie .. ale październikowy snieg rozłamał ją na pół. Opatrzyliśmy ( tzn- opatrzył moj M) i może się udało - bo jak widać budzi się do życia .. ale czy zakwitnie w tym roku ????
3101.

3102.

Dla Dorotki - Dyptam
Moja duma - mam go od lata zeszłego roku, przesadziłam na wiosnę ... i oto
3103.

3104.

3105.

3106.

Dla Alinki - strąki na katalpie

3101.

3102.

Dla Dorotki - Dyptam