Witajcie storczykowo zakręceni ! :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Witajcie storczykowo zakręceni ! :)

Post »

Kasiu pajączek na pewno nie szkodliwy.Muszka to może być ziemiórka też ostatnio je miałam, a te długie to naprawdę nie wiem.Najgorsze że zrobiłaś wspólną kąpiel,miejmy nadzieję że te :evil: nie przejdą na inne roślinki.Dlatego ja nie jestem zwolenniczką takich kąpieli i przelewania doniczek tą samą woda.Kasiu obserwuj i myślę że warto by zastosować zapobiegawczo jakis środek na robale :wink:
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Aniu zapraszam cię do mojego wątku z domowymi(na balkon również jeśli masz czas i ochotę) tam mam zdjęcie moich sabotków to może byś porównała.Szukałam w różnych źródłach coś o moich ale jest mi ciężko cokolwiek stwierdzić nie widziałam kwiatków ,może wtedy było by łatwiej.
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu Hmmmm... takie te robale duże były?..i jasne... co to może być.. wiesz jakoś nie mam pojęcia wybacz.. ale wymieniłaś podłoże prawda? Bo w podłożu mogły być jaja tego czegoś..nigdy nie wiadomo. Muszka to zapewne ziemiórka i ona tez składa larwy w podłożu , które podjadają korzonki. Pajączek... to może być przędziorek. Nie było żadnej pajęczynki przy roślinie? Mogły być to przyjazne pajączki (ja kiedyś takie miałam podobno). Wspólna kąpiel faktycznie może zaszkodzić innym.... dlatego ja jestem przeciwna temu, bo to tak jakby jeden człowiek po drugim się kąpał :evil: A te wszystkie robaczki były tylko w tym sabotku? Radzę przenieść go z dala od innych storczyków.

Aniu mój sabotek jest marmurkowy i ciepłolubny, ale myślę , że wszystkie stare rozetki w końcu zamierają ;) Może jedne prędzej drugie później ;)
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p

Post »

Kasiu jestem pod wrażeniem Twojego przepięknego balkoniku .Mogła bym tam siedzieć przy kawce godzinami lub przy ;:136 .I wcale nie jest taki malutki :D Co do sabotków to liście mają podobne do mojego,aczkolwiek i tak wydają mi się trochę inne.Nie wiem co jwszcze mogę Ci poradzić.Tak wygląda mój Obrazek

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p

Post »

Te ciemne kropeczki to taka jego uroda.Rosnący przyrościk też je ma :D

Pozdrawiam Ania
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Zabko pajęczynka była ,co ją zdjęłam to po chwili była znowuż .Robal łee cienki no i okazuje się że długi potomstwo cieniutkie jak włos i coś 0,5 cm.Podłoże oczywiście zmieniłam choć nie wiem czy wystarczy takie no do storczyków ale czytałam ze sabotki powinny mieć trochę inne no na razie muszą się zadowolić tym co mają .Na szczęście przypomniałam sobie że tylko jeden był kompany po nich a wcześniej to je kąpałam oddzielnie w przegotowanej wodzie bo taką podobno lubią.Dziewczynki dziękuję ;:180 wam bardzo za odzew trzymajcie za moje sabotki ;:215 i za miltonię bo ona miała kąpiel po nich ,żeby nic jej nie było .Jak coś się ruszy w pozytywnym tego słowa znaczeniu,dam znać.
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p

Post »

Kasiu trzymam kciuki za roślinki.Obserwuj i zdawaj relację.Jak pajęczynka się pojawiła ponownie to chyba przędziorki.

Pozdrawiam Ania
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Aniu twój i moje faktycznie są podobne po wyjęciu ich z podłoża też zobaczyłam kropeczki,zrobię nowe zdjęcie.Co do balkonu zawsze jak będziesz miała czas i ochotę wdepnij na kawkę i ciasto ;:113
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p

Post »

Kasiu to zrób foteczki może ktoś będzie miał jakiś pomysł.A na balkonik na kawkę i ciasteczko z miłą chęcią ;:196

Pozdrawiam Ania
Zabka_Monis
1000p
1000p

Post »

katarzynka575 pisze:Zabko pajęczynka była ,co ją zdjęłam to po chwili była znowuż .Robal łee cienki no i okazuje się że długi potomstwo cieniutkie jak włos i coś 0,5 cm.Podłoże oczywiście zmieniłam choć nie wiem czy wystarczy takie no do storczyków ale czytałam ze sabotki powinny mieć trochę inne no na razie muszą się zadowolić tym co mają .Na szczęście przypomniałam sobie że tylko jeden był kompany po nich a wcześniej to je kąpałam oddzielnie w przegotowanej wodzie bo taką podobno lubią.Dziewczynki dziękuję ;:180 wam bardzo za odzew trzymajcie za moje sabotki ;:215 i za miltonię bo ona miała kąpiel po nich ,żeby nic jej nie było .Jak coś się ruszy w pozytywnym tego słowa znaczeniu,dam znać.
Skoro po chwili była znowu to pewnie przędziorki..... Obserwuj dokładnie czy znów się nie pojawia pajęczynka i melduj nam ;:108
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Tak jest przyjełam
Zabka_Monis
1000p
1000p

Post »

katarzynka575 pisze:Tak jest przyjełam
grzeczna dziewczynka ;) :D
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Śliczny ;:138
Mam podobną półminiaturkę :wink:
Zauważ, że przy warżce nie ma tych wąsików- mój też tak ma :wink:
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p

Post »

Witajcie KOCHANI ,wreszcie dotarłam do swojego wątku.Codziennie siedzę i podczytuję forum ,ale z pisaniem kiepsko(chyba złapałam jakiegoś doła) :cry: Na domiar złego chciałam przesadzić dzisiaj Phal. bo mi się nie podobał i okazało się że w podlożu niedawno kupionym są robale :evil: I dwa worki na śmietnik ;:223

Zrobiłam dzisiaj obchód i zdaję relację: Equestris wydłuża pędzik Obrazek Pędziki na białasku półminiaturce , różowym , Obrazek Obrazek Obrazek i niedawno odkryty pędzik na perolicu ,który kwitnie od lutego,nie stracił ani jednego kwiatka i ciągle pr5zedłuża pędzik Obrazek przyrościk na paphio. rośnie sobie powolutku Obrazek MM też wydłuża pędzik ale co jeden pączek ma się otworzyć to jeden kwiatuszek usycha Obrazek i troszkę kolorku Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, to podłoże trzeba było w piekarniku wyparzyć lub np. w mikrofalówce. Nie możesz go jeszcze przynieść z powrotem?

Pięknie i kolorowo u Ciebie, pędzików zatrzęsienie! Bardzo, ale to bardzo spodobało mi się dend. nobile, ależ obsypane kwiatami- trochę podobne do mojego, tylko, że ma środeczek żołty. Też pachnie?

No, i cudny MM, moje małe chciejstwo, słodziak :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”