Rosariumpdk- dziękuję
miałam z taką etykietą różę w tamtym roku, ale chorowała na czarną plamistość i to osłabienie chyba nie pozwoliło jej przetrwać ostatniej zimy; też pochodziła ze Starego Grabiąża; kupiłam ją znowu w tym roku i mam nadzieję, że za tą etykietą kryje się ta sama róża
pzd Bożena
Rozpoznawanie róż z etykiet to porażka... chyba, że róża jest charakterystyczna - jak Nostalgia z Castoramy - tez sobie kupiłam;) i był jeszcze Chopin i Peace...
W tym roku zakupiłam kilkanaście róż.Niestety miały tylko przyczepione kolorowe wstążki do łodyg.Chciałabym ich ponazywać w tym sezonie by w przyszłym nie kupić tych samych jak to było z rododendronami (okazało się że dwa z nich są identyczne).Wiem że muszą zakwitnąć by coś bliżej powiedzieć o ich nazwie.Jedna z nich puściła już pąki więc może ktoś rozpozna?
Ja też skusiłam się na Nostalgię z Castoramy. Niewypał, niewybuch i nietraf. Właśnie zakwitla na mocny pąs . Kwiat pełny, z wyglądu nostalgiczna lub jakaś burbonka , kolor czerwień wpadający w róż. Na moje zapytanie co to może być za róża Fructoplant odpowiedział, że jest to wg nich mix rabatowych pnących i wielkokwiatowych. I jeszcze pożyczyli mi zadowolenia z zakupów. Róża najgorsza nie jest , sąsiadkom się podoba więc kłopotu nie będzie. Ciekawe jak Wasze Nostalgie z Castoramy?