Boczniak z grzybni

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Boczniak z grzybni

Post »

Nie tylko przezimuje żywy , ale jeśli ma gdzieś śpiące oczka , to je wybudzi i zacznie rosnąć . Dla uśmiercenia drzewa musisz zdjąć u podstawy pnia pasek kory .
Gdzieś koło kwietnia / maja drewno nie powinno już mieć substancji zabezpieczających przed atakiem grzybów .
Gdyby grzybnia się przyjęła , przez kilka lat miałbyś wielkie żarcie , w dodatku chyba najlepszej jakości . Jak na mój gust , boczniaki na drewnie orzechowym są najsmaczniejsze .

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ten temat rozbudza wyobraźnię...! :shock: Dzięki, jest co planować w zimowe wieczory ;:138
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rok temu w lipcu zaszczepiłem 2 miesięczną kłodę brzozy, część wsadziłem w wywiercone otwory a część położyłem po prostu na pniu, nie zaklejałem a przykryłem folią. Część grzybni zrobiła się taka czarna(pewnie szlag ją trafił ale reszta jest ciągle biała)

tak wyglądała jakiś czas po zaszczepieniu
Obrazek

Obrazek

a tak wygląda dziś
Obrazek

będzie coś z tego czy wywalić?? :roll: jest tam boczniak cytrynowy gdyby ktoś pytał :)
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pień jest czymś przerośnięty . Czy tym co trzeba powinno się okazać albo niedługo , albo jesienią .

Pozdrowienia , kozula .
Awatar użytkownika
adamlol
200p
200p
Od: 25 sty 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

a ja zaszczepiłem odrazu po scięciu wierzby zobaczymy co z tego wyrosnie :)
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Kozulo tak więc poczekam a nuż urosną :) prawdę mówiąc to nigdy nie jadłem boczniaków więc to taki eksperyment :)

Adamlol mój pień leżał jakiś czas, bo na opakowaniu pisało by nie szczepić na świeże drewno - posiada w sobie środki grzybobójcze.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Czy grzybnię można zaszczepić na leszczynie? To też orzech :D Dużo będę wycinała teraz na wiosnę. Na przyszły rok wiosną mogę zaszczepić grzybnię? Z tego co wyczytałam w temacie to na świeżo ścięte drzewko się nie szczepi grzybni.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Boczniak bardzo chętnie przerasta liście leszczyny , więc pewnie drewno też . Jeśli pnie będą czekać zbyt długo , mogą je zasiedlić wcześniej inne grzyby , które nie dopuszczą do rozwoju boczniaka , lub wyprą jego grzybnię .

Pozdrowienia , kozula .
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Kozulo w takim razie tuż po ścięciu zaszczepiać na leszczynie ?
janus_z
50p
50p
Od: 13 lut 2008, o 13:35

Post »

Mam taka starą wiekową jabłoń, ile zostawić pieńka nad ziemią, ta około 1 metra będzie dobrze? Mam jeszcze pytanie czy można obok tak w odległości 1m posadzić młode drzewko jabłoni?
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Perdii , odczekaj dwa miesiące . Zaraz po ścięciu leszczyny grzybnia się nie przyjmie .

Januszu , im więcej pnia zostawisz , tym więcej pokarmu dla boczniaka . Główna masa drewna znajduje się jednak pod ziemią i to powinno wystarczyć na jakieś 5 lat . Młoda jabłoń wolałaby inne miejsce , ponieważ w starym sadzie wystepuje zjawisko zmęczenia gleby . Może w planach da się chociaż pozamieniać miejscami gatunki drzew ?

Pozdrawiam , kozula .
janus_z
50p
50p
Od: 13 lut 2008, o 13:35

Post »

to jest taka wolno stojąca jabłoń, ale dobrze poszukam dla nowej jakiegoś innego miejsca

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17

Post »

Właśnie stałam się szczęśliwą współposiadaczką kilku konkretnej grubości pieńków orzecha włoskiego. Planuję uprawę boczniaka, ale świeże drewno nie bardzo, a nie mam pojęcia jak przechować te kilka miesięcy na dworze, żeby za bardzo nie wyschło i nie nabawiło się innej grzybni. Nie wiem też kiedy szczepić, żeby grzybnia zdążyła przerosnąć drewno przed mrozami (będzie stało na dworze).
Dzięki :wit
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Ja kupioną na aukcji grzybnię zaszczepiłem na ściętych kilka miesięcy wcześniej balach akacjowych co leżały na deszczach. Zamknąłem w worku i postawiłem w kotłowni... Aż tu ktoś mnie straszy, że akacja jest trująca. Ale przecież zwykłe opieńki rosną na akacjach i można jej jeść.
Będzie coś z tego, czy popełniłem jakieś błędy?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Meciaaa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 mar 2010, o 11:57

Post »

Słuchajcie a ja mam taki problem z boczniakiem: Otóż zakupiłam go 4 tyg temu i nic nadal się z nim nie dzieje. Ustawiłam go nad wodą i miał ciepło a tutaj nadal nic. Kupiłam go na targach w Kościerzynie,nie wiem może coś o tym słyszeliście i to od bardzo znanej firmy z Łasku. Czy to oznacza nici z moich pysznych grzybów? :( :(
Roślina Cię nie uderzy..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”