Działka nad Drwęcą - Christin
- szyszunia
- 1000p
- Od: 4 lis 2009, o 13:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Działka nad Drwęcą - Christin
Oj niestety przy takiej pogodzie rosnie wszystko jak guz na bacie no może nie wszystko bo chwasty są w swoim żywiole bynajmniej u mnie 

Krysiu wcześniej pisałaś , ze lubisz duże kwiaty, a teraz chcesz je skarlać , o co w tym wszystkim chodzi? Miałam ci nawet przysłać ostróżki z pierwiosnkami ale w takim razie nie wiem.Gaura stara zmarzła ale siewek jest od licha jak chcesz to pisz .Gaura jest biała.
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Anno w ub roku dostałam troszkę "skarlacza" i dzięki temu karłowe dalie były faktycznie niskie, rozkrzewione i zwarte a tak to rożnie bywa. W tym roku też chciałam tak zrobić ale w naturalny sposób zimna wiosna przyhamowała prawie wszystko. Reszta na PW bo i tak miałam napisać do Ciebie w innej sprawie.
W deszczową pogodę i jakiś czas po niej pójście na działkę było marzeniem. Z tęsknoty za widokiem kwiatów zamiast pielenia było malowanie w kwiaty a raczej dekoracja kwiatami.
Butelka po świetnej " nalewce babuni" ma ciekawy kształt i nadaje sie do techniki "de kupaż"
a że jednej rzeczy nie robi się bo szkoda zachodu to przy okazji ze zwykłych słoiczków zrobiłam różany komplet na prezent dla przyjaciółki.
Praca spokojna, przyjemna i doczekałam wreszcie słońca.

W deszczową pogodę i jakiś czas po niej pójście na działkę było marzeniem. Z tęsknoty za widokiem kwiatów zamiast pielenia było malowanie w kwiaty a raczej dekoracja kwiatami.
Butelka po świetnej " nalewce babuni" ma ciekawy kształt i nadaje sie do techniki "de kupaż"
a że jednej rzeczy nie robi się bo szkoda zachodu to przy okazji ze zwykłych słoiczków zrobiłam różany komplet na prezent dla przyjaciółki.
Praca spokojna, przyjemna i doczekałam wreszcie słońca.

- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ależ ty masz Krysiu działkę wypieszczoną
.
Przyszłam donieść że wyszedłmi jeszcze czerwony kroplik
.

Przyszłam donieść że wyszedłmi jeszcze czerwony kroplik

- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Krysiu, podobają mi się Twoje artystyczne dzieła. Nie mam takich zdolności, ale popodziwiać mogę
Koleżanka zadowolona z prezentu?
Biała kompozycja skalnicy Arendsa i tawuły śliczna, obie rośliny zakwitły tak obficie.
Dalie tak wcześnie Ci rozkwitły
moje zjadły ślimaki, zostały tylko gołe łodyżki. Mam nadzieję, że odrosną.

Biała kompozycja skalnicy Arendsa i tawuły śliczna, obie rośliny zakwitły tak obficie.
Dalie tak wcześnie Ci rozkwitły

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- christinkrysia
Barbaro przykro mi,że ślimaki tak niszczą twoje kwiaty. U mnie blisko rzeka i stawik na działce ale ślimaków az tak wiele nie ma abym musiała narzekać. Cieszy mnie,że moje hobby podoba sie innym - dziękuję.
Dziś z rana wybralismy się na działkę ale z drogi zawrócił nas porządny deszcz i po planach a miałam flancować sadzonki bazylii bo ładnie wzeszły i są w sam raz do wysadzania na grządkę.
Z tej okazji mam więcej czasu więc wstawię kilka fotek.
Wreszcie i u mnie zakwitły irysy - mam tylko 2 kolory - one nie lubią mokrego podłoża i zaczęłam je sadzić na podwyższone grządki.

Blisko altany mamy kran i wannę po poprzednim właścicielu i ciągle nie miałam koncepcji na to miejsce.
Jesienią naniosłam trochę ziemi i kamieni a kilka dni temu zaczęłam robić wokół niej ala skalniak i początki wyglądają tak sobie ale jak rośliny się rozrosną to będzie dużo ładniej
Pierwsze zdjęcie to prawa strona a poniżej lewa .

Poniżej jest kamieniste zejście do wody. jesienią wysypałam szpary miedzy kamieniami piaskiem i posadziłam parę kępek zawciągu nadmorskiego i rojników.
Właśnie teraz kwitnie a miejsce to nabrało całkiem innego wyglądu.
Oczywiście przy każdej pracy nad wodą mam ciekawskie towarzystwo ... a w tle głośny rechot bo jest ich dużo.

Dziś z rana wybralismy się na działkę ale z drogi zawrócił nas porządny deszcz i po planach a miałam flancować sadzonki bazylii bo ładnie wzeszły i są w sam raz do wysadzania na grządkę.
Z tej okazji mam więcej czasu więc wstawię kilka fotek.
Wreszcie i u mnie zakwitły irysy - mam tylko 2 kolory - one nie lubią mokrego podłoża i zaczęłam je sadzić na podwyższone grządki.

Blisko altany mamy kran i wannę po poprzednim właścicielu i ciągle nie miałam koncepcji na to miejsce.
Jesienią naniosłam trochę ziemi i kamieni a kilka dni temu zaczęłam robić wokół niej ala skalniak i początki wyglądają tak sobie ale jak rośliny się rozrosną to będzie dużo ładniej
Pierwsze zdjęcie to prawa strona a poniżej lewa .

Poniżej jest kamieniste zejście do wody. jesienią wysypałam szpary miedzy kamieniami piaskiem i posadziłam parę kępek zawciągu nadmorskiego i rojników.
Właśnie teraz kwitnie a miejsce to nabrało całkiem innego wyglądu.
Oczywiście przy każdej pracy nad wodą mam ciekawskie towarzystwo ... a w tle głośny rechot bo jest ich dużo.

śliczny skalniak 
a żabka cudo, może to książe

a żabka cudo, może to książe

- basjak
Zawciągi należą do do tych najbardziej urokliwych roslin w ogródku. Rosną na każdym stanowisku i nie boją się żadnej pogody. Mam kilka kępek różowej, dokupiłam białą. Ale...przynajmniej u mnie, są ulubioną rośliną mrówek. Prawie w każdej kępce znajduje się mrowisko.

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
Ten skalniak koło wanny super , chyba zgapię

- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krysiu odnośnie czerwonego kroplika -to też zeszłoroczna siewka
.
Razem z żółtymi przeniosłam w tym roku do siebie więc wygląda na to że inne kolory też się same wysiewają
.

Razem z żółtymi przeniosłam w tym roku do siebie więc wygląda na to że inne kolory też się same wysiewają

- christinkrysia
Basiu ja też się do nich przekonałam a wcześniej mnie nie interesowały. Rozglądam się za białymi ale na razie nie ma u nas..
Piszesz,że wszędzie rosną - mokrych stanowisk nie lubią i ładniej się rozrastają gdy "nogi " mają w piasku.
Aneczko jak się podoba ... czemu nie. W najbliższych dniach zrobię zdjęcie całości.
Agnieszko moje kropliki zimują pod śniegiem w postaci częściowo zielonych liści. Ledwo śnieg zginie a już jest zielony łan bo bliżej zimy przerzucam je w jedno miejsce aby nie przeszkadzały. Wiosna wędrują na docelowe miejsca. W ogóle nie są wrażliwe na przesadzanie i właśnie takich szukam w innych kolorach.
Miałam czerwone i one z siewu się zachowały przez jeden sezon ale liście cieńsze i w ogóle delikatniejsze .
Piszesz,że wszędzie rosną - mokrych stanowisk nie lubią i ładniej się rozrastają gdy "nogi " mają w piasku.
Aneczko jak się podoba ... czemu nie. W najbliższych dniach zrobię zdjęcie całości.
Agnieszko moje kropliki zimują pod śniegiem w postaci częściowo zielonych liści. Ledwo śnieg zginie a już jest zielony łan bo bliżej zimy przerzucam je w jedno miejsce aby nie przeszkadzały. Wiosna wędrują na docelowe miejsca. W ogóle nie są wrażliwe na przesadzanie i właśnie takich szukam w innych kolorach.
Miałam czerwone i one z siewu się zachowały przez jeden sezon ale liście cieńsze i w ogóle delikatniejsze .
- basjak
Krysiu, ja nie mam skalniaka. Zawciągi rosną "normalnie", w wielu miejscach. Podczas ostatniej pory deszczowej wybujały i zrobiły się piękne, jak nigdy
Pewnie potrafią się przystosować do różnych warunków...inteligentne 

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- christinkrysia
Basiu w ub. roku miałam w rożnych miejscach zawciąg i wszędzie dość dobrze rósł ale w miejscu mocno zacienionym zbytnio się wyciągnął - tak nienaturalnie. Wtedy pomyślałam o zebraniu go w jedno miejsce czyli nad brzeg wody i skalniaki.
Dzis zakwitła u mnie pierwsza róża

Po kwiatach niebieskiej kamasji nie ma sladu a tu niespodzianka - zakwitła biała a juz myślałam,że zgineła mi

Doczekałam sie także kwitnienia krzewuszek i zakwitł też mały krzew na biało - jakaś późna tawuła...
Wszystkie wyrosły z małych sadzonek zielnych .

Pojawił sie pierwszy kwiat lilii wodnej

Mikołajek alpejski to jeden z moich ulubionych kwiatów z racji ciekawego wygladu.
Uwielbiam obserwować poszczególne fazy kwitnienia bo za jakis czas ta kolba wydłuży się i zmieni kolor na sino niebieski z kryzą w intensywniejszym wybarwieniu.

Dzis zakwitła u mnie pierwsza róża

Po kwiatach niebieskiej kamasji nie ma sladu a tu niespodzianka - zakwitła biała a juz myślałam,że zgineła mi

Doczekałam sie także kwitnienia krzewuszek i zakwitł też mały krzew na biało - jakaś późna tawuła...
Wszystkie wyrosły z małych sadzonek zielnych .

Pojawił sie pierwszy kwiat lilii wodnej

Mikołajek alpejski to jeden z moich ulubionych kwiatów z racji ciekawego wygladu.
Uwielbiam obserwować poszczególne fazy kwitnienia bo za jakis czas ta kolba wydłuży się i zmieni kolor na sino niebieski z kryzą w intensywniejszym wybarwieniu.

- basjak
U mnie też zakwitła teraz biała kamasja, pewnie jest późniejsza od niebieskiej.
Mikołajka nie znam, ale będę go obserwować u Ciebie.
A róże? Cóż, zawsze budzą zachwyt. Śliczna róża i śliczna fotka.

Mikołajka nie znam, ale będę go obserwować u Ciebie.
A róże? Cóż, zawsze budzą zachwyt. Śliczna róża i śliczna fotka.

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Piękna różyczka! Co to za odmiana tak szybko kwitnie w naszych warunkach? Sporo krzewów masz kwitnących. Też muszę postawić na nie. Uwielbiam krzewuszki i bukietowe hortensje - są bezproblemowe i urocze gdy kwitną.
Kamasji białej nigdzie nie widziałam - a szkoda...
Kamasji białej nigdzie nie widziałam - a szkoda...