Dopiero zaczynam spełniać marzenia o ogrodzie...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dopiero zaczynam spełniać marzenia o ogrodzie...

Post »

Margo2 pisze:Anetko, dopiero teraz dotarłam do Twojego ogrodu i przeczytałam, że przestał podobać Ci sie Twój ogród.
Nie patrz na inne ogrody z zazdrością. Każdy jest inny, bo stworzyła go inna osoba. Twój nigdy nie będzie taki sam. To Ty go Tworzysz tak jak to czujesz najlepiej.
Ja myślę, że patrzysz na starsze ogrody i porównujesz je do swojego młodziutkiego. Poczekaj. Daj mu jeszcze 2 lata, a zobaczysz jak wszystko pięknie Ci się zagęści. Ty przynajmniej zostawiasz miejsce na rozrost. Ja ściupiam wszystko, a potem przesadzam w nieskończoność.
Naprawdę masz śliczny ogródek
Właśnie, Gosia ma rację ;:180 inspirujmy się wzajemnie, ale każdy ma swoje miejsca na ziemi i ono ma być unikalne, z tego,czy innego powodu ;:136 Bardzo ładnie jest u Ciebie Anetko i z chęcią tu wpadam nacieszyć oczka ;:196 Mamy szczęście, że na forum trafiłyśmy. W mieście wyrażnie widać, kto nie miał tego szczęścia i inspiracji, thuje, thuje i jeszcze raz thuje, najczęściej przy ogrodzeniu ;:14
Ja mam takiego sąsiada, że las wokół domu zasadził, sosny, świerki, modrzewie.... pospolite. Boże jak mu to wszystko urośnie to granica lasu wyraźnie się przesunie :;230
Za to dużo cienia na hosty,których niestety nie ma ;:224
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Dziękuję Wam, moi mili, za odwiedziny, pomoc i baardzo sympatyczne słowa!
Janusz, dzięki za identyfikację- zobaczymy, jak dalej będzie się rozwijał. :D

Majka, rzeczywiście, dopiero teraz Snow Quin pokazuje ona całe swe piękno, tym bardziej uwypuklone, że tuż przy niej rozkwita właśnie Niobe o ciemnych, purpurowych kwiatach..
Obrazek

Margo, Gosiu, podniosłaś mnie na duchu, choć -przyznaję :oops: , miałam wtedy nie najlepszy czas ;:223 , stąd ten pesymizm. Ale Wasza obecność, Wasze ogrody- TO JEST TO! ;:63 ;:162
Z tymi miejscami na rozrost różnie bywa ;:224 Tu akurat krzewuszka wraz z lilakiem Mayera niemal wchodzą na siebie ;:14
Obrazek

Pamelko, bardzo się cieszę z Twoich odwiedzin, jesteś dobrym duszkiem tego forum ;:196 Dobrze, że mamy takei różnorodne ogrody, bo mamy skąd czerpać pomysły :D :heja
No to sąsiad będzie miał naturalistyczny ogród ;:224
Moje hosty mają się dobrze, w jednym miejscu rozrosły się dość mocno...

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To ja zgłaszam protest w obronie Thuj.
Nie każdy chce mieć wgląd na swoją działkę. Thuje dają poczucie intymności, zacisza. Prawda, że można to osiągnąć na inne sposoby, ale one są długo trwałe. Jeżeli ktoś ma dużą przestrzeń to może sobie pozwolić na brak odgrodzenia od sąsiada. Ja nie lubię jak ktoś mi zagląda w garnek. :D
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu, no nie obrażaj się ;:196
Z tymi thujami to masz rację dokonale nadają się na osłonę od sąsiada :wit Sama mam sztuk kilka.....naście :;230 właśnie z tego powodu. Ale na forum jest tyle pomysłów, że można znaleźć alternatywę, o której nawet byśmy nie pomyślały :uszy
Anetko,a ja widziałam takie nasadzenia, żę roślinki właśnie mają na siebie zachodzić i to jest właśnie kompozycja. Nie wszystko, nie zawsze, ale są ciekawe przykłady.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ależ się nie obrażam. Ja nie z tych co zaraz się obrażają :D
Po prostu wyraziłam tylko swoje zdanie.
Mam też część ogrodu skomponowaną z różnych roślin, która mnie oddziela od sąsiadów, ale ona dużo dłużej rosła, a mnie chodziło o szybszy efekt.
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I ja mam sporo thuj- pełnią rolę właśnie (będą pełnić, jak podrosną :D ) osłony przed wiatrem, wzrokiem, no i mają być ładnym, zielonym tłem dla innych roślin. :D
Każde rozwiązanie może być dobre, o ile spełnia tę rolę, jaką chcemy, by pełniło :roll: (ależ skomplikowanie to zabrzmiało :wink: :D )
:wit ;:3
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam to samo zdanie na temat odgradzania się od reszty świata, a czym się to skomponuje to już rzecz gustu, dostępności czy zasobności portfela. Thuje są akurat najlepsze bo dość szybko rosną i są niedrogie. A najważniejsze właśnie do tego służą. Czytamy przecież w opisach, że "przeznaczona na szpalery, żywopłot itp"
Bardzo mi się podoba Anetko te zespolenie się lilaka z krzewuszką - wzajemnie się uzupełniają :lol:
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwa, dziękuję za odwiedziny! Krzewuszka pomału traci swe liczne kwiatki;
Żywopłot z thuj będzie ładnym tłem dla rozrastających się traw
Pampasówkę potraktowałam jako jednoroczną, posadziłam dwie- zobaczę, czy wydadzą wiechy :D Tu widać je po lewej stronie; takie maleństwa wschodzące to trawy od Janusza (wielkie dzięki, jeszcze raz!), w tle widac też Red Barona

Obrazek

Powojnik Niobe już dogonił Królową Śniegu ;:138

Obrazek

Obrazek

A rh jednak zdecydował się na to, by dać o sobie znak... Na razie to jedyny rozchylający się pąk...

Obrazek
edyta_irka
100p
100p
Od: 17 kwie 2008, o 21:49

Post »

Ładny i różnorodny jest Twój ogród. Masz pole do popisu. Ja działam u siebie i jednocześnie u teściów. U mnie robię co chcę, a u teściów przemycam troszeczkę różne rzeczy.
edyta_irka
Ogród Edyty
edyta_irka
100p
100p

Post »

Przyszłam do twojego ogrodu w roli podglądacza :wink: Masz piękne okazy roślin i dużo fajnych zestawień. Moi teściowie mają działkę i ja staram się wywalczyć trochę rabatek i jakoś je pourządzać, aby było przyjemniej i aby za naście lat nie musieć zaczynać od zupełnego zera. Patrząc na inne ogrody, zwłaszcza tak ładnie zaplanowane jak twój, zawsze jest troszkę łatwiej.
Super ogród. Zdolna z Ciebie bestia ;:3
edyta_irka
Ogród Edyty
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edyto, dziękuję Ci ogromnie za miłe słowa i odwiedziny. Cieszę się, że mój zakątek może służyć pomocą, ale Ty akurat masz tyle świetnych pomysłów ogrodniczych,żę nie bardzo chyba potrzebujesz innych. Zapraszm Cię tak często, jak tylko pragniesz :D :wit
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak ten czas leci... kolejna rabata z maja 2008 i w dwa lata później...
Odpowiednio od lewej rosną: żywotnik wschodni aurea nana; miłorząb Mariken (wcześniej w tym miejscu był szczodrzeniec, ale zające mi go niemal wyjadły), wajgela cudowna purpurea, zywotnik Smaragd, a na łuku- dwie tawuły 'Goldmound' (albo podobne :oops: ) i świerk Echiniformis

Obrazek

Obrazek
edyta_irka
100p
100p

Post »

Witam ponownie :wit

Czasem pomysłów jest więcej a czasem mniej. Jednak każde miejsce zagospodarowane piękną roślinnością jest inspiracją do tego, aby stworzyć coś nowego, poznać nowe rośliny albo na nowo odkryć te już znane.

Pomysł w wysypaniem otoczakami większego obszaru, chyba znajdzie zastosowanie na działce teściów, ale za kilka lat. Na razie przemycam rośliny i jakieś kompozycje. Rządzi tam tata i niech tak zostanie. Choć przyznam się, że gdy przyjdzie mi uporządkować kiedyś działkę, będzie to niełatwe zadanie. Na razie przemycam to i tamto, a wiele inspiracji znajdę u Ciebie ;:3
edyta_irka
Ogród Edyty
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo się z tego cieszę ;:167 ;:196
Od razu rada: wśród takich czy innych otoczaków sadzić należy iglaki- w czasie jesiennego gubienia liści i przekwietania kwiatów wybieranie tego spomiędzy kamyczków jest dość kłopotliwe :roll:
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

A wiesz, Anetko, co ja Ci wróżę, kiedy patrzę na tę piękną kamienną rabatę? Że za rok-dwa będziesz przesadzała tę wajgelę :) Może zdjęcie zmienia proporcje, ale nie zniesiesz, jak Ci przysłoni tego pięknego Mariken.... Albo ostre cięcie albo wypad :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”