Ogródkowe rozmaitości cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.3

Post »

LO takiej wysokości?
Aż się wierzyć nie chce, Nelu, masz rękę ;:196
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03

Post »

Alionuszka pisze:Jadziu jeżeli Odier się podoba ,i znalazłoby się miejsce dla niego ,to nie ma co się zastanawiać... :D jest naprawdę piękna i pachnąca ,na dodatek zdrowa...
Nelu czy Twój LO da się utrzymać w pozycji stojącej? I jak duży już jest -chodzi mi o wysokość.Ja ze swojego zrobiłam pnącą i to dobrze,że posadziłam przy murze domu a za podporę wykorzystuję kraty.Tylko co ja zrobię jak on dalej tak będzie rósł a już puścił dwa potężne pędy i idą jak burza.Nie wiedziałam,że on ma tyle wigoru.
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgoś wszystko zależy jaką ją chcesz mieć dużą,ja nie cięłam wiosną pędu ,który wyrósł taki wielki ,bo chciałam sama stwierdzić jak się będzie zachowywał...zimę przetrwał bez problemu.A ten pęd cały w pąkach ,gdybym przycięła pewnie bardziej by się rozkrzewił,a wolę by szły w niebo niż na boki...
Gdybyś zobaczyla w jakich miejscach sadzę róże pnące...o jednej nawet zapomnialam (Aloha)bo zarosły ją ogniki,wiciokrzew,clematis... :roll: Najważniejsze ,że sobie przypomniałam... :wink:
Dzięki Aniu ;:196 ,dobrze mu ziemię -glinę wymieszałam...obornika dołożyłam ...to pokazuje co może... :wink: Ale to dopiero jego drugi sezon ...Trochę się obawiam ,ale po cóż sekator...tylko szkoda będzie pęd z zawiązkami kwiatów obcinać... :?

Haniu jemu tylko jeden pęd tak urósł,reszta w krzaku na wys.ok.80 cm-1m.Jeżeli pędy mają się gdzie wesprzeć to ja bym zostawiła je... :D
Masz już chyba starszy egzemplarz niż ja,i większe z nim doświadczenie...czy on kwitnie non stop ,czy jeszcze tylko raz powtarza... i koniec...:?:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Nelu, oglądam i oglądam i oglądam. Cudne są Twoje róże. I bodziszki olbrzymy :;230 Nie będę nic więcej pisała - wracam oglądać :D
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Alionuszka pisze:Ewka to ja już się boję u mnie wszystko takie wielkie... :roll: Oczka z mojego egzemplarza... ,to zaszczyt... ;:180 Wysłać Ci gałązkę. :?: :D
Neluś ;:196 ;:196
na razie niech się nakwitnie! ;) i nas nacieszy! ;:138
Potem w lipcu/sirpniu najlepiej zaszczepić,
to się przypomnę o kawałeczek patyczka, jeśli można ;:167 Kochana jesteś ;:167

Rozumiem , że to serbki już ci kwitną??? :shock:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Nelu, niesamowita ta LO!!! Pamiętam, że rok temu już była imponująca :wink: No i teraz mam dylemat, czy pozwoliś swoim Luizom tak rosnąć? Hmmm... zobaczymy :roll: Najbardziej się obawiam, że będą się kładły :roll:

A czy pamietasz moje rozterki co do RU? Otóż po tym przesadzeniu wrześniowym do gruntu bardzo się ucieszyła :wink: Wypuściła sporo pędów, w tym jeden rośnie prosto w górę, silnie, widać, że w tym sezonie róża nadrobi stracony czas (a ona była ledwie odratowana, obcięta prawie do łysego - nie przesadzam!).
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

A ja wczoraj wreszcie posadziłam moją RU na stałe miejsce . Będzie sie tam mogła rozpierac łokciami i nogami . To raczej przewidujące posadzenie . Lepiej za dużo miejsca niż za mało . ;:3 życzę bez krwiopijców ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Nelu, Aloha też u mnie. Czy ona bardzo się rozrasta?
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03

Post »

Alionuszka pisze:Haniu jemu tylko jeden pęd tak urósł,reszta w krzaku na wys.ok.80 cm-1m.Jeżeli pędy mają się gdzie wesprzeć to ja bym zostawiła je... :D
Masz już chyba starszy egzemplarz niż ja,i większe z nim doświadczenie...czy on kwitnie non stop ,czy jeszcze tylko raz powtarza... i koniec...:?:
Zostawiam trzy pędy a dziś widzę,że idą następne trzy-grube i mocne-chyba puszczę je na balkon na piętro-nie wiedziałam,że on taki "koszykarz".Mam go trzeci rok.U mnie kwitnie cały czas tzn odpocznie i znów rozkwita.W sumie jestem z niego bardzo zadowolona,nawet ławeczkę postawiłam przy nim-bo zapach niesamowity.Twoja Violetta -Harknessa piękna moja Reine des Violettes całkiem inna a niby też Violettes :;230
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Neluś a moja Luiza jeszcze w pąkach..
To jej drugi rok, więc powinna już się pokazać z dobrej strony :)
ale żeby 2 metry .. w zwyż? rewelacja!
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izka już widzę ,że będzie wykopywanie...wszystkie róże zakupione w markecie nie są tymi ,które miały być ...wszystkie prawie Superior Blaze...Muszę kończyć...burza...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Neluś napisz jutro.. po burzy.. oby nie wyrządziła szkód ..
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewka nie ma sprawy ...w sierpniu będziemy ścinać... :D ,miałam w planie też poeksperymentować ze szczepieniem ,ale mam jeszcze tyle do zrobienia na ogrodzie ,że nie wiem czy czasu mi do zimy starczy... :roll:
Tak mi wszystko porosło,że znowu przesadzanie się kroi ...
Serbki nie kwitną mi jeszcze,na razie są mało atrakcyjne ,ruszyły róże z Sobótki z Czech,a na serbki będę musiała poczekać pewnie do przyszłego roku...
Dominiko jeżeli masz miejsce i gdzie Odiera przymocować to warto pozwolić jej się piąć... :D
RU nawet gdy przemarznie ,dobrze odbija ...super ,że Twoja postanowiła żyć i to z wigorem... :wink: Ona jest naprawdę piękna ,ten kolor i zapach... :roll: -robi wrażenie

Obrazek

Jadziu bardzo dobrze zrobiłaś,że znalazłaś dużo miejsca dla RU ,bo ona z krzaczasto pnących i potrzebuje sporo miejsca w szerz... :uszy Komary kłują ,i będą kłuć...nie da się z tym walczyć ... :?

Małgoś Aloha Boernera na razie u mnie sięga metra ,nie chce puścić długiego pędu...to jej dopiero drugi sezon,a 3 lata potrzebuje pnąca do przyjęcia...poczekam więc jeszcze rok,wypatruję ,czy z ziemi coś wychodzi...i nic nie widzę... :wink:
W różnych mądrych źródłach piszą ,że potrafi do 3 m urosnąć ,a i szerokość jest dość znaczna... :D
Haniu utwierdziłaś mnie w przekonaniu,by uporządkować okolice Odiera ,naokoło rośnie tyle pnączy ,że przy jej intensywności rozrostu,nie mogę dopuścić ,aby była niewidoczna ...I znowu czeka mnie przesadzanie... :roll: Violetty różne bywają... :wink: Na pewno Reine de Violettes atrakcyjniejsza... :D

Izka
była burza ,ale bardziej straszyła błyskami niż grzmotami,ale lunęło tak niesamowicie ,że znowu w nocy musiałam wylewać deszczówke w wiadra,w co bądź,aby się nie przelewało...a tu pioruny nade mną ...mokre doszczętnie ubranie,ale zadanie zostało wykonane... :D
Koniecznie muszę u Ciebie zobaczyć Odiera...Niby ta sama,a różnie rośnie w różnych ogrodach,u Ciebie dopiero ma pole do popisu...ma miejsce,będzie cudna,a u mnie ciasnota ... :roll:

bodziszek gigant,1 m wys...

Obrazek

polowałam na żmijowca...pełno go ponoć na polach,a ja znalazłam w sklepie internetowym :wink:

Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Nelusia Louis Odier przecudna....moje marzenie na tą jesień. :wink:
;:196 ;:167
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

No faktycznie piękna...
Moja RU ledwo z ziemi ją widać, ale ma pąki i już nie mogę się doczekać kiedy ujrzę kwiaty.

Nelu, masz The Fairy ? kurcze... wyczytałam gdzieś że ona nie lubi piekącego słońca,
a ja ją właśnie w takim miejscu posadziłam...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”