Gazania Cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
mmgg
200p
200p
Od: 16 mar 2010, o 09:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Gazania

Post »

Hmm, kępkami, a potem tę kępki rozdzielałem pikując, co ciekawe nasionka kupione na poczcie, takie najtańsze, wschodziły znacznie lepiej niż nasiona z vilmorinu. Sialem w domu, trzymałem na górze na meblach a gdy skiełkowały, przenosiłem na parapety.
kiełkowały dość szybko, z tym że siałem w takim podłożu do wysiewu nasion, które było bardzo lekkie. Potem gdy miały już liście właściwe, rozdzielałem kępki i pikowałem.
kajo
200p
200p
Od: 29 mar 2010, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No właśnie, a ja kupiłam zwykłą ziemię ogrodniczą.
Pozdrawiam serdecznie,
kajo
200p
200p

Post »

A czym podnawoziłeś, bo moje zmizerniałe po deszczach też przestały kwitnąć, nawet pąki zżółkły i uschły; powoli odbijają.
Pozdrawiam serdecznie,
mmgg
200p
200p
Kontakt:

Post »

Część pączków w czasie deszczy też mi zżółkła i padła, ja zrobiłem dwie metody:

kupiłem pałeczki nawozowe firmy zielony ogród z guano i mikoryzą (po 3.99 za 30 sztuk w Tesco). powsadzałem po 1 sztuce na roślinkę (producent zaleca dwie ale ale ja dwie tylko stosuję do surfiń, do gazanii uznałem że jedna pałeczka na roślinę wystarczy), następnie od 1,5 tygodnia podlewam wszystkie gazanie dwa razy w tygodnu dwukrotnie bardziej rozcieńczoną dawką niż podaje producent na opakowaniu nawozem uniwersalnym do roślin balkonowych, kupionym w biedronce. Podlewam w środe (czwartki) i niedziele. Ponadto bardzo obficie podlewam je w te upały. Zauważyłem, że gazanie lubią chyba być dość mocno podlewane. Co do nawożenia zawsze stosuję zasadę, że daje dwukrotnie mniej nawozu niż podaje producent za to częściej. Na amerykańskim poradniku zobaczyłem, że oni zalecają nawozić gazanie dwa razy w tygodniu, połową dawki.

http://www.youtube.com/watch?v=bU6fxcaP_18

Gazania zniesie gorąco, upal, deszcze, piaskowe podłoże, i będzie nadal kwitła:)
kajo
200p
200p

Post »

Spróbuję je dokarmić tak jak piszesz. Trochę boję się nadmiernego podlewania, bo rok temu 3 z sześciu nie przeżyły czerwcowych deszczy, po prostu zgniły. Dziękuję za rady. :P
Pozdrawiam serdecznie,
kajo
200p
200p

Post »

czyli w połowie lutego trzeba spróbować; tak zrobię. Nasiona głęboko siałeś?
Pozdrawiam serdecznie,
mmgg
200p
200p
Kontakt:

Post »

Niezbyt głęboko, 1-2 cm, ale świeże nasionka mają duża sile wzrostu. Dlatego trzeba sprawdzić, kiedy nasionka były zapakowane.
Ja miałem nasionka pakowane 2 lata temu z Vilmorinu i tegoroczne kupione na poczcie, wyprodukowane przez PNOS Ożarów Mazowiecki. I te drugie bardzo szybko zaczęły kiełkować, chyba już po 3-4 dniach:) Te pierwsze po ponad tygodniu.
kajo
200p
200p

Post »

Moje gazanie wyglądają tak:
Obrazek
Te sześć mizernych było posadzone 15-go maja, a potem niestety zalanych, a ta czerwona 7-go czerwca. Mam nadzieję, że tamte wrócą do podobnego chociaż wyglądu.
Pozdrawiam serdecznie,
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56

Post »

Jakie one piękne! Ja mam jedną, białą, a i tak się na nią napatrzeć nie mogę... a od tych dostałam oczopląsu!
kajo
200p
200p

Post »

przepiękne ;:109
Pozdrawiam serdecznie,
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Marcinie / mmgg - Aż oczopląsu dostałem i zachwytu nie ma końca ! :shock: ;:111 , przepiękne są :D .

Moje gazanie to zgniły na ostatnich deszczach... :? .
Byle do środy... , ryneczek :;230
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
grazka24
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2010, o 13:21

Post »

Marcinie masz piekne gazanie.Moje z własnego siewu rosną ,ale pączków nie widzę.Wysiałam za późno , w II połowie kwietnia.Nie wiedziałam ,ze trzeba wczesnie, bo one wolniej rosną To nie aksamitka.Ale juz sa spore i moje własne.A na rynku kupowałam po 2 zł. Z pączkami, ale nie rozwinietymi.Teraz patrzę jakie kolory.Muszę zrobić fotke i wkleić wieczorkiem.

Kajo masz piekne gazanie, ze swojej hodowli. Podziwiam je.Tez bardzo polubiłam gazanie a teraz tez ostespermum i knolle. Na przyszły rok wysieje w połowie lutego gazanie i stokrotke . pozdrawiam
mmgg
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dziękuję, one rzeczywiście rosną wolno. Myślę, że Twoja spokojnie zakwitną, jak się wreszcie ciepło zrobi. Moje, z własnego siewu mają kolejne paczki, jutro ma być ładniejsza pogoda to wkleję zdjęcia. Ja swoje wysiałem dopiero na początku marca, a było to chyba trochę za późno:/
Awatar użytkownika
grazka24
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2010, o 13:21

Post »

Wklejam fotkę gazanii, ta duza to kupna a te trawki to moje z wysiewu.

Myślę ,że zakwitną.URL=http://img687.imageshack.us/i/rzewtorek026.jpg/]Obrazek[/URL] Obrazek
kajo
200p
200p

Post »

Dzięki Grażka, ale moje to niestety kupne; z własnego siewu nie wzeszła ani jedna :cry:
Pozdrawiam serdecznie,
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”