Zielone zakątki w moim domu - Ewelina
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewelinko,
cóż moge powiedzieć? .... chyba tylko REWELACJA!!!!

"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- agaxkub
- Od: 3 paź 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
dwubarwne powiadasz nieładne?Ewelina pisze:Raczej nie specjalistkę , a wielbicielkęPrzemo pisze:No proszę mamy cichutką specjalistkę od sępolii, wspaniała kolekcja.![]()
![]()
Nie przepadam jedynie za odmianami o dwubarwnych kwiatach , choć mam jednego takiego- chwilowo nie kwitnie.
To naprawdę bardzo wdzięczne roślinki.
mam kilka niewielkich biało fioletowych poszarpanych na brzegach
zobacz w moim wątku czy ci sie podoba moge sie podzielić
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie mogę się napatrzyć na te Twoje storczyki !!!
Mój traci już kwiaty, przykry widok, jak leży taka sierotka obok doniczki.
Mój traci już kwiaty, przykry widok, jak leży taka sierotka obok doniczki.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
Ewelinko czy te twoje storczyki to z gatunku ciepłolubnych czy chłodnolubnych?
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Aniu, - specem od storczyków są Jovanka i Anya. Ja ich nie hoduję , ja je tylko mam. I to takie podstawowe, najłatwiejsze w uprawie odmiany. Zdarza się ,że któryś ponownie zakwita i to jest wielka frajdaLady-r pisze:Ewelinko czy te twoje storczyki to z gatunku ciepłolubnych czy chłodnolubnych?

Co do temperatur - różnie z tym bywa , np. Cymbidium - strefa chłodna, Phalaenopsis - ciepłolubny. Pewnie narażę się znawcom ale ja się specjalnie nie przejmuję . Jak powiedziałam , mam odmiany " amatorskie", które nie są aż tak wrażliwe i wymagające. Próbuję ich nie przelewać , delikatnie nawozić , mniej więcej co 2 lata przesadzam w świeże podłoże. Podpowiedzi czerpię ze stron o storczykach.Storczyki potrzebują dobowych i sezonowych wahań temperatury . Jeśli storczyk nie kwitnie tylko powiększa masę liściową , należy go przenieść w miejsce chłodniejsze o kilka stopni- wtedy z reguły zawiązuje pąki kwiatowe. Sprawdziłam to na Cymbidium i "Felkach". Przwdziwą kopalnia wiedzy są w tym temacie obie wspomniane panie, oraz wątek poświęcony uprawie storczyków. W warunkach domowych trudno jednak sprostać wszystkim wymaganiom tych pięknych roślin...Dlatego nie każdy z moich podopiecznych ma się dobrze, oj, nie każdy.
- empuza
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
Ewelinko, ale z Was szczęściary! Mnie też by przydał się taki Tomaszewski i jego wyprzedaż
, bo za takie cudo
u mnie wołają 87 zł

"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
-
- Od: 27 maja 2006, o 19:35
cudoEwelina pisze:Mirabilis - jak Ci się podoba ten maluszek ? - chętnie "wprowadzi się " do Ciebie. Zajrzyj na gg.Mirabilis pisze:Ewelinko, to ja od Ciebie powinnam się uczyć. Przepiękne rosliny, świetnie utrzymane i do tego idealnie wyeksponowane. No i ten widok za oknem. U Ciebie lato trwa cały rok.![]()

Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
-
- Od: 27 maja 2006, o 19:35
Kobieto nie kuś! Tomaszewskiego mam po drodze do pracy i jestem tam zdecydowanie za często.Ewelina pisze:To nie odrywaj tylko jedź do Tomaszewskiego - zdradzę ,że w przecenie kosztują ...15,- ! Warto !Mirabilis pisze:Storczyki przecudne, a od cambrii oczu nie mogę oderwać.
Widziałaś gruboszka przygotowanego dla Ciebie? No i zerknij na gg.

Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
-
- 200p
- Od: 17 maja 2007, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Takie piękne są Twoje storczyki, Ewelinko, że oczu nie mogę oderwac...
Czym nas jeszcze zadziwisz? Chciałam napisac "zakoczysz", ale nic mnie z Twojej strony nie zaskoczy (chyba, że zarośnięty ogródek
)
Gdzie jest ta wyprzedaż (ulica i okolice)? Może uda mi się namówic dzieciaki, żeby mi kupiły i dowiozły...

Czym nas jeszcze zadziwisz? Chciałam napisac "zakoczysz", ale nic mnie z Twojej strony nie zaskoczy (chyba, że zarośnięty ogródek

Gdzie jest ta wyprzedaż (ulica i okolice)? Może uda mi się namówic dzieciaki, żeby mi kupiły i dowiozły...

Pozdrawiam, Małgosia