Storczyki Edyty

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Edyty

Post »

Edyta 74 pisze:Dusiu,u Ciebie na taką ilość storczyków to potrzeba tej wody bardzo dużo :roll: Miło jest słyszeć ,że taka młoda osoba ja Ty potrafi oszczędzać. ;:108
Po prostu tak jestem nauczona ;). Wszystko powinno starczać jak najdłużej. A storczyki aż tak wymagające nie są, zeby mieć za każdym razem świeżą wodę. Używam takiej ze studni. Jak miałam mało storczyków, to używałam przegotowanej, ale teraz musiałabym jej mieć naprawde dużo (kilkanaście litrów), zeby móc wykąpac Vandy i podlewać Phal. Kilka lat temu używałam deszczówki, ale przestałam, odkąd padły mi po niej 2 Vandy i kilka innych storczyków. Z dnia na dzień uschły im korzenie, potem zaczęły odpadać liście. Jedna z nich była nowa, bardzo krótko się nią cieszyłam, a była taka piękna, gigantyczna, korzenie na metr długie.
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Jeżdżę, ale że tam wszystko kosztuje mniej to wracam taka obładowana, że nie dałabym rady jeszcze 5 litrowemu baniakowi wody. A stację mam bardzo blisko, mogę sobie pójść kiedy mi się podoba :D Ale dzięki za radę ;:196
Pozdrawiam, Basia:)
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aaaa to rozumiem i oczywiście, ale może komuś taka informacja się przyda :heja Ja kiedyś nie wiedziałam, że są w hipermarkecie i pierwszym skojarzeniem była właśnie stacja benzynowa ;:108
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58

Post »

Basiu,skoro można tą destylowaną wykorzystać do kilku moczeń ,to koszt nie wydaje się taki duży. :roll:
Dusiu,ja jestem początkująca jeśli chodzi o storczyki ale inne domowe hoduję ładnych naście lat i na deszczówkę do podlewania bym się nie zdecydowała. :roll:
A gdybym teraz chciała przejść z gotowanej na destylowaną,to nie zaszkodzi to storczykom?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Edyta 74 pisze:Basiu,skoro można tą destylowaną wykorzystać do kilku moczeń ,to koszt nie wydaje się taki duży. :roll:
Dusiu,ja jestem początkująca jeśli chodzi o storczyki ale inne domowe hoduję ładnych naście lat i na deszczówkę do podlewania bym się nie zdecydowała. :roll:
A gdybym teraz chciała przejść z gotowanej na destylowaną,to nie zaszkodzi to storczykom?
Destylowanej nigdy nie używałam, nawet nie wiem, czym się różni od zwykłej. Co do deszczówki, wiele osób ją zachwala, ale ja wiem swoje. U mnie jest nieświeze powietrze, to i deszczówka jest beznadziejna. Wolę już ta ze studni. A zanim zaczęłam zbierać storczyki, miałam mnóstwo zwykłych kwiatków (ja odkad tylko pamiętam zbieram kwiaty) i podlewałam je kranową, bo im to nie szkodziło.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Destylowana woda jest miękka, ale jest pozbawiona minerałów. No, ale stosujemy odżywki. Ja używałam destylowanej dość długo, ale też miałam wtedy mniej roślin. Kupowałam najczęściej w Auchan, koszt chyba niecałe 2 zł za 5 l. Teraz używam filtru przelewowego. W sumie nie stosuję tej samej wody dla kilku storczyków, choć zdarza się, ale to tylko jeżeli na szybko zamaczam. Teraz wodę po storczykach wykorzystuję dla balkonowych.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Deszczówka bardzo zależy od miejsca zamieszkania-jak ktoś mieszka w mało zanieczyszczonym regionie to może być świetna, ja mieszkam w Warszawie więc jest tragiczna. Dusia, Ty mieszkasz chyba gdzieś koło Katowic prawda? Więc tez raczej jest kiepska.

Edyto w naturze storczyki rosną w tropikach, gdzie co dzień podlewa je czyściutka, miękka deszczówka-pozbawiona soli mineralnych, lekko kwaśna (oczywiście, jak pewnie wiesz korzenie przesychają im też codziennie-jest to absolutnie konieczne dla zachowania zdrowia rośliny. Dlatego trzymamy je w korze i pilnujemy, żeby nie podlewać za często :) ). Woda destylowana czyli demineralizowana jest do niej dość podobna-jest miękka, i jak sama nazwa wskazuje :lol: nie ma minerałów. Ten brak minerałów jest całkiem dobry, bo te, które są storczykom potrzebne mamy w nawozach i odżywkach, a roślinom nie grozi nadmiar szkodliwych soli mineralnych. Np w mojej kranówce jest tyle soli, że na ziemi u zwykłych doniczkowców, a także na keramzycie pod storczykami, wytrąca się od niej biały osad. Gdyby taką wodę stosować do storczyków to samo osadzałoby się na ich korzeniach co znacznie utrudniłoby roślinom pobieranie wody. Przegotowanie i odstanie trochę poprawia jakość wody, ale wciąż jest ona zasolona i twarda. Niektórzy używaja filtrów odwróconej osmozy do przystosowywania kranówki, ja tam wolę kupić destylowaną :) Dopóki rośliny są zdrowe można jej używać wielokrotnie, ważne żeby tego nie robić jak coś jest nie tak bo mogą się od siebie pozarażać :?
Przejście na destylowaną na pewno im nie zaszkodzi :) radziłabym pierwsze 2-3 podlewania zrobić w ogóle bez nawozu, żeby wypłukało się jak najwięcej soli, które mogły zdążyć już osiąść na korzeniach.
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p

Post »

Bardzo to mądre Basiu co mówisz i właśnie w tym momencie mam już 100% pewność, że wody destylowanej u mnie w domu nigdy nie zabraknie ;:138 :tan
A czy możesz jeszcze napisać jak często podlewając destylowaną dodajesz odżywkę :?: :?:
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Kasiu zawstydzasz mnie :oops:
Na ogół staram się, żeby tak co 4 podlewanie było bez odżywki (której roztwór jest zawsze o połowę słabszy niż radzą na opakowaniu), coby wypłukać nadmiar minerałów, ale średnio mi to wychodzi :P Ze względu na to, że moje badyle mają swoje wymagania i każdego podlewam z inną częstotliwością, po prostu ciężko mi spamiętać, któremu kiedy wypada podlewanie bez nawozu :roll: Ponadto wydaje mi się, że Dendrobia trochę przenawoziłam-Ania (pani_storczyk) nawozi je tylko raz na miesiąc, a rosną jej i kwitną świetnie. Więc cały czas mam zamiar przestać je nawozić, ale jak przychodzi co do czego pojawia się myśl "ale jemu rosną nowe przyrosty, jak mogę go nie dokarmiać?" ;:223
Dodam tylko, że zawsze pierwsze podlewania po zakupie staram się robić bez odżywki bo producenci nadużywają często nawozów i dobrze jest dać roślince odpocząć trochę.
Ale ze mnie żadna tam znawczyni, możliwe że wszystko robię źle :oops:
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p

Post »

Ależ Basiu nie bądź taka skromna ;:138
Bardzo wyczerpująca odpowiedź ;:108 ;:180
No a czy Ty czasem nie zachowujesz się jak nadopiekuńcza matka :?: :wink: Jeśli chodzi o to nawożenie oczywiście ;:224
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Hahaha :;230 Bardzo prawdopodobne :;230 Z resztą nie tylko w kwestii nawożenia ;:224
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

No to macie problem,Dziewczyny.Ja podlewam swoje doniczkowce od lat kranówką i nigdy nie miałem problemu z nalotem.Wydaje mi się,że mógłbym bez ryzyka podlewać nią nawet storczyki.Generalnie stosuję przegotowaną+ zwykłą odstaną.Wyjątek robię dla botaników i stosują aqua destilata./3 zł w hipermark./Taką też spryskuję.Nawóz-1/4 zawsze,woda bez wymiany a potem dla innych.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

A ja Wam serdecznie polecam, jeśli ktoś ma oczywiście akwarium, wodę z pomiany.
Jest rewelacyjna, odstana, przefiltrowana i nawożona dzięki rybkom.
Wszystko naturalnie.
Ja zlewam taką wodę w 5l baniaczki i czekają na podlewanie storczyków, które póki co mają się świetnie ;)
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Post »

Z tą wodą z rybek dobry pomysł.Moja mama podlewa taka woda zwykłe kwiaty i maja się bardzo dobrze :)
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Edytko :wit dlaczego dopiero tu dotarłam ;:14 , ale poprawię się :oops: obiecuję. Już chwaliłam Twoje cudeńka ale nie tu :;230 więc jeszcze raz cudne masz storczyki i nie tylko :wink:

Ps. Co do tej wody z akwarium czy od żółwia też może być?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”