tulipany
- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: tulipany
Mi się wydaje, że jeśli to nie będzie kora w jakichś bardzo dużych kawałkach i nie będzie zbyt gruba warstwa to chyba nie przeszkodzi kiełkom tulipanów w wychodzeniu z ziemi.sylwia13 pisze:To się ciesze, że nie jest konieczne wykopywanie![]()
A mam jeszcze jedno pytanko - czy w miejsu posadzenia cebulki tulipana ziemi może być pokryta korą?
- sylwia13
- 50p
- Od: 15 maja 2010, o 09:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję Wam za odpowiedzi, czyli teraz ostaje zasadzenie cebulek wrzesień-październik z tego co wyczytałam 
A jak głęboko je zakopać - wystarczy tak ok. 10 cm?

A jak głęboko je zakopać - wystarczy tak ok. 10 cm?
W zupełności. Głębokość 3 razy większa od cebuli. Im większa cebula tym głębiej, malutkie płycej.
Pozdrawiam serdecznie,
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No i wykopałam koszyczki z tulipanami, były już uschnięte. Tak około 30% zgniło, mnóstwo jest porażonych, prawie na każdej cebulce łuska zaczynała gnić. Delikatnie oczyściłam z nadgniłej łuski, rozłożyłam na kartonach w piwnicy aby przeschły. Jak wyschną, będę segregować.
Oj coś mi się zdaje, że znowu kupę kasy wydam na nowe cebulki
Oj coś mi się zdaje, że znowu kupę kasy wydam na nowe cebulki

Pozdrawiam! Gienia.
Ja wczoraj też wykopałem koszyczek z jedną odmianą - Johan Strauss - pierwszy zakwitł i pierwszy ma całkowicie uschnięte liście - inne jeszcze całkiem dobrze się trzymają.
No i też niestety nie wygląda to najlepiej ale nie jest tez tak źle jak u Ciebie.
Sadziłem 10 cebulek. Wykopałem około 30 (po rozdzieleniu) ale z tych 30 tak chyba ze trzy były zgniłe (10%), kilka miało kiepską wyglądającą skórkę (łuskę) ale ją usunąłem i zobaczymy jak będą wyglądały po wyschnięciu, kilka to małe przyrostowe a takich całkiem ładnych (rozmiarem i zdrowotnością) to jest około 13-15.
A u nas teraz ciągle pada i zastanawiam się nad losem kolejnych odmian, które dopiero za jakiś czas będę wykopywał
No i też niestety nie wygląda to najlepiej ale nie jest tez tak źle jak u Ciebie.
Sadziłem 10 cebulek. Wykopałem około 30 (po rozdzieleniu) ale z tych 30 tak chyba ze trzy były zgniłe (10%), kilka miało kiepską wyglądającą skórkę (łuskę) ale ją usunąłem i zobaczymy jak będą wyglądały po wyschnięciu, kilka to małe przyrostowe a takich całkiem ładnych (rozmiarem i zdrowotnością) to jest około 13-15.
A u nas teraz ciągle pada i zastanawiam się nad losem kolejnych odmian, które dopiero za jakiś czas będę wykopywał

- mamciax2
- 200p
- Od: 23 lut 2010, o 10:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
Mam pytanko, wykopałam tulipany, część narcyzów (suche badylki były) oraz innw cebulki mi nieznane, co mam z nimi począć? Dokładniej chodzi mi o to, czy powinnam je wymoczyc PO wykopaniu w preparacie grzybobójczym. Czy teraz tylko je oczyścić i wysuszyć a PRZED sadzeniem wymoczyć?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdr
Mam pytanko, wykopałam tulipany, część narcyzów (suche badylki były) oraz innw cebulki mi nieznane, co mam z nimi począć? Dokładniej chodzi mi o to, czy powinnam je wymoczyc PO wykopaniu w preparacie grzybobójczym. Czy teraz tylko je oczyścić i wysuszyć a PRZED sadzeniem wymoczyć?
Pozdr
Pozdrawiam Dana 

-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
Sensownie jest tak jak napisałaś - czyli porządnie wysuszyć i przed posadzeniem zaprawić np. w kaptanie. Ja tak robie ale nic nie nie przeszkadza aby zrobić po wykopaniu i osuszeniu.
Pamiętajcie o ogrodach...
- 4rafko4
- 200p
- Od: 21 gru 2009, o 11:29
mamciax2 Wykopujesz cebulki i przedtrzymujesz, przesuszaż je w jakimś przewiewnym miejscu aż do momętu posadzenia czyli wrzesień, październik przed sadzeniem możesz wymoczyć w środku grzybobójczym np.topsinie lub kaptanie.mamciax2 pisze:Witam
Pozdr