tulipany

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: tulipany

Post »

U mnie były przykryte, ale bardzo cienką warstwą.
sylwekw

Post »

sylwia13 pisze:To się ciesze, że nie jest konieczne wykopywanie ;:138
A mam jeszcze jedno pytanko - czy w miejsu posadzenia cebulki tulipana ziemi może być pokryta korą?
Mi się wydaje, że jeśli to nie będzie kora w jakichś bardzo dużych kawałkach i nie będzie zbyt gruba warstwa to chyba nie przeszkodzi kiełkom tulipanów w wychodzeniu z ziemi.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na pewno nie przeszkodzi. Wypróbowane.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
sylwia13
50p
50p
Od: 15 maja 2010, o 09:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję Wam za odpowiedzi, czyli teraz ostaje zasadzenie cebulek wrzesień-październik z tego co wyczytałam :wink:
A jak głęboko je zakopać - wystarczy tak ok. 10 cm?
kajo
200p
200p
Od: 29 mar 2010, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W zupełności. Głębokość 3 razy większa od cebuli. Im większa cebula tym głębiej, malutkie płycej.
Pozdrawiam serdecznie,
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i wykopałam koszyczki z tulipanami, były już uschnięte. Tak około 30% zgniło, mnóstwo jest porażonych, prawie na każdej cebulce łuska zaczynała gnić. Delikatnie oczyściłam z nadgniłej łuski, rozłożyłam na kartonach w piwnicy aby przeschły. Jak wyschną, będę segregować.
Oj coś mi się zdaje, że znowu kupę kasy wydam na nowe cebulki :cry:
Pozdrawiam! Gienia.
sylwekw

Post »

Ja wczoraj też wykopałem koszyczek z jedną odmianą - Johan Strauss - pierwszy zakwitł i pierwszy ma całkowicie uschnięte liście - inne jeszcze całkiem dobrze się trzymają.

No i też niestety nie wygląda to najlepiej ale nie jest tez tak źle jak u Ciebie.

Sadziłem 10 cebulek. Wykopałem około 30 (po rozdzieleniu) ale z tych 30 tak chyba ze trzy były zgniłe (10%), kilka miało kiepską wyglądającą skórkę (łuskę) ale ją usunąłem i zobaczymy jak będą wyglądały po wyschnięciu, kilka to małe przyrostowe a takich całkiem ładnych (rozmiarem i zdrowotnością) to jest około 13-15.

A u nas teraz ciągle pada i zastanawiam się nad losem kolejnych odmian, które dopiero za jakiś czas będę wykopywał :-(
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p
Od: 23 lut 2010, o 10:08

Post »

Witam
Mam pytanko, wykopałam tulipany, część narcyzów (suche badylki były) oraz innw cebulki mi nieznane, co mam z nimi począć? Dokładniej chodzi mi o to, czy powinnam je wymoczyc PO wykopaniu w preparacie grzybobójczym. Czy teraz tylko je oczyścić i wysuszyć a PRZED sadzeniem wymoczyć?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdr
Pozdrawiam Dana :)
Zenon
200p
200p
Od: 24 maja 2009, o 23:57

Post »

Sensownie jest tak jak napisałaś - czyli porządnie wysuszyć i przed posadzeniem zaprawić np. w kaptanie. Ja tak robie ale nic nie nie przeszkadza aby zrobić po wykopaniu i osuszeniu.
Pamiętajcie o ogrodach...
Awatar użytkownika
4rafko4
200p
200p
Od: 21 gru 2009, o 11:29

Post »

mamciax2 pisze:Witam
Mam pytanko, wykopałam tulipany, część narcyzów (suche badylki były) oraz innw cebulki mi nieznane, co mam z nimi począć? Dokładniej chodzi mi o to, czy powinnam je wymoczyc PO wykopaniu w preparacie grzybobójczym. Czy teraz tylko je oczyścić i wysuszyć a PRZED sadzeniem wymoczyć?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdr
mamciax2 Wykopujesz cebulki i przedtrzymujesz, przesuszaż je w jakimś przewiewnym miejscu aż do momętu posadzenia czyli wrzesień, październik przed sadzeniem możesz wymoczyć w środku grzybobójczym np.topsinie lub kaptanie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”