Datura-wszystko o niej,praktyczne porady cz.1(11.2008-06.2011)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Datura-- podsumowanie mojej wiedzy

Post »

Ja w ubiegłym roku stosowałam krowiaka, ale z kiepskim rezultatem > chyba za oszczędnie, ale bałam się przedobrzyć :oops:
Teraz kupiłam ten http://www.ekor.com.pl/index.php?/content/view/28/57/ i mam 15 pączków :tan
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Kasiu ale tym nawozem podlewasz codziennie daturki prawda? A gdzie go kupujesz bo ja go szukałam i niestety bezskutecznie
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja go kupiłam w Hortusie taka hurtownia kiedyś była, a teraz można kupować na sztuki :P
Myślę że jak wpiszesz w google > bioekor datura to wyświetlą Ci się takie stronki gdzie będzie można kupić :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Dziękuje :D
kasia_072
50p
50p
Od: 15 maja 2010, o 15:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

markonix ,piękna ta Twoja daturka.
Mam pytanie czy zmienianie odżywki nie zaszkodzi daturce,chodzi o to że niemam jakiejś specjalnej do datur,i praktycznie niemam rozeznania która z odżywek jest taka naj...u nas na rynku.Pytałam sprzedawców od których kupowałam swoje daturki co polecają i widze,że są to odżywki do kwiatów kwitnących,nie jakieś specjalne do datur.Oboje polecili co innego,więc testuje,i boje sie że przedobrze.Jeden z nich pisał mi że dodaje też emulsji z ryb.Nigdy o tym nie słyszałam,czy może wy stosowaliście,biorąc pod uwagę właściwości odżywcze ryb,myślę że może być dobre.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

kasia_072 pisze:markonix ,piękna ta Twoja daturka.
Mam pytanie czy zmienianie odżywki nie zaszkodzi daturce,chodzi o to że niemam jakiejś specjalnej do datur,i praktycznie niemam rozeznania która z odżywek jest taka naj...u nas na rynku.Pytałam sprzedawców od których kupowałam swoje daturki co polecają i widzę,że są to odżywki do kwiatów kwitnących,nie jakieś specjalne do datur.Oboje polecili co innego,więc testuje,i boje sie że przedobrze.Jeden z nich pisał mi że dodaje też emulsji z ryb.Nigdy o tym nie słyszałam,czy może wy stosowaliście,biorąc pod uwagę właściwości odżywcze ryb,myślę że może być dobre.

Kiedyś w markecie postanowiłem sprawdzić ile mógłbym mieć odżywek i nawozów w domu do naszych kwiatów :,około 16 sztuk , ;:223 , każda roślina ma swoją , owszem jeśli ktoś ma w domu 2-3 rośliny to może je kupić , przy większej ilości to bezsens . Do datur teraz używam azofoski , później kiedy zacznie kwitnąć zastosuję nawóz do roślin kwitnących.
Cała magia polega tylko na proporcjach trzech głównych pierwiastków , plus śladowe ilości innych.
Dlatego nie szaleję z zakupami nawozów, kończy się jeden to kupuję drugi , niekoniecznie ten sam.
mmgg
200p
200p
Od: 16 mar 2010, o 09:23
Kontakt:

Post »

Zgadzam się, ja używam dwóch góra trzech rodzajów nawozów. Podstawą jest nawóz do surfiń - mam mniejszą ilość azotu, natomiast do datur używam zwykłego nawozu uniwersalnego do roślin kwitnących z biedronki, z tym że podlewam wszystkie datury co drugi dzień, połową dawki. Jednakże datury, słoneczniki, i surfinie są bardzo żarłoczne. W zeszłym roku datury chyba nawoziłem codziennie - miały piękne , ogromne liście. Myślę też że nie ma sensu się bawić w jakieś cuda - spokojnie zwykły nawóz do roślin kwitnących wystarczy. Gdy będzie miał więcej azotu( 6-7 %) - wtedy datury będą mieć piękniejsze liście, gdy mniej (np nawóz do surfiń), wtedy te liście będą mniejsze ale za to kwiaty bardziej wyeksponowane. Z tym że ja co do datur stosuję zasadę częstego nawożenia (co 2 dni) a mniejszą (np połową lunb 1/3) dawką.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

mmgg niech Ci rosną te wieloletnie , badylki są potrzebne ....... biała i czerwona są na topie ;:224
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53

Post »

Moja czerwona szykuje się już do kwitnienia.Jak zakwitnie w pełni to wstawię zdjęcie
Awatar użytkownika
tila
100p
100p
Od: 21 mar 2010, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Super, czekamy ;:138 Piękne są czerwone daturki, ale niestety jej niemam. :( ale za to mam tą jednoroczną fioletową,która sama się wysiewa i wszędzie jej pełno.
Pozdrawiam Monika
kasia_072
50p
50p

Post »

super,wszyscy już macie pączki ;:138 ,mnie pewnie długo jeszcze przyjdzie czekać.markonix dlatego moje pytanie padło odnośnie odżywek,wszystko bym wlała moim daturkom żeby tylko szybciutko zakwitły:)Nigdy jeszcze nie widziałam na żywo,więc moja ciekawość jest ogromna.Mój sąsiad amerykanin już pytał mnie czemu koło tego,,patyka'' tak biegam :D.Jak wiecie kupiłam 3 sadzonki,przyjaciółka amerykanka jak pokazałam jej wasze daturki osłupiała,i jedną wycyganiła ode mnie różową:) jest zachwycona.Chciałam w zamian za nią kupić czerwoną ale ceny kosmiczne osiągają za 5cm patyka dobrze ukorzenionego do 22$+ok.10$ przesyłka.Ciekwasze gatunki podwójnej to nawet 50$.Nasiona również 5szt. nawet 8$.Jak zwykle poszczęściło mi się i udało mi się wylicytować za 1.50$ 5 nasionek do tego kupiłam też nasiona żółtej.Co myślicie wysiać teraz te nasionka bo kuszą mnie,czy da radę jakoś przezimować taką młoda roślinke o ile w ogóle coś mi wyrośnie:)
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2009, o 12:07

Post »

Z nasionkami to ciężko będzie . Pisaliśmy już wcześniej o naszych doświadczeniach z nasionami i były one nie ciekawe. Jeśli będziesz w Polsce na jesieni to moge się z Tobą podzielić badylkami.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53

Post »

No niestety oszukali mnie w sklepie i zamiast czerwonej daturki sprzedali mi różową
kasia_072 pisze:super,wszyscy już macie pączki ;:138 ,mnie pewnie długo jeszcze przyjdzie czekać.
No mi tylko jedna z 3 zakwitła.I na żadnej nie widać pączków a moja zeszłoroczna pewnie dawno by kwitła ale połamał ją wiatr i dopiero co odbiła na nowo więc mnie tez przyjdzie długo poczekać na następne kwiaty
kasia_072
50p
50p

Post »

agnieszkar1978 ,kochana jestes bardzo Ci dziękuje,niestety do pl się nie wybieram w tym roku,teściowa będzie ale ona będzie się bała zabrać roślinkę,gdyż teoretycznie nie można przywozić roślin,także muszę niestety podziękować:(
och tylko niemyście źle o mnie,że narzekam na ceny,bo jest to mało i dużo,chodzi o to że dużo za tak mała roślinke, niestety sprzedawca liczy sobie nie wiedzieć czemu koszt wysyłki podwójnie by więcej zarobić ;:14
Czytałam bardzo dokładnie cały wątek i wiem że ciężko będzie z nasionek,tymbardziej dla mnie amatora,ale są nasiona więc trzeba spróbować.na pewno dam znać co z tego będzie.
max1232 ,ja kupiłam nasionka koperku a urosła mi marchewka :;230 ,na pewno szybciutko doczekasz się pięknych kwiatów
Sami zobaczcie jakie rekordy :shock: biją tutaj daturki,wys.ok.56cm,mam nadzieję że link się otworzy:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... K:MEWAX:IT
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rzeczywiście cena szokująca :shock: nic tylko sprzedawać na tamtym rynku ;:224
Moje linki
KATARZYNA
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”