Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.2
Re: Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.2
Iga; to może być jakaś streaketowa mutacja, która wyrosła właścicielce- nie dojdziemy więc co to za odmiana.
Madzisia 777 ta pierwsz to prawdopodobnie ELEGANS, ale może to być jakaś tokudamowata, druga - mała - to Blue Cadet albo Pacific Blue Edger ( uważaj, są masowo pozarażane HVX i innymi świństwami).
Ostatnia fortunei ALBOPICTA.
Madzisia 777 ta pierwsz to prawdopodobnie ELEGANS, ale może to być jakaś tokudamowata, druga - mała - to Blue Cadet albo Pacific Blue Edger ( uważaj, są masowo pozarażane HVX i innymi świństwami).
Ostatnia fortunei ALBOPICTA.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
...ale to kwiaty pachną
)))

-
eh...to jednak prawda, że człowiek głupim się urodził i głupi umrze...mam nadzieję, że nikt oprócz Ciebie i parę tysięcy osób nie przeczyta mojego postu
w takim razie posiedzę i poczekam, aż zakwitnie, dam znać co i jak
dziękuję za wyrozumiałość 

ee, przesadzasz
To było sympatyczne ;)

- zanna
- Od: 24 maja 2008, o 22:37
Kupowana jako Ground Master... hmm...

w zeszłym roku wyglądała tak:

Czy mam drugiego Grand Mastera?
.. ale ten margines cieniutki jakiś ...

w zeszłym roku wyglądała tak:

Czy mam drugiego Grand Mastera?

Firma Bergenia od lat sprzedaje GROUND Master a jest to GRAND Master. Wsio wskazuje na to,ze jest to GRAND.
- Olusia
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chciałabym zabrać głos na temat tej hosty. Ja ją już taką kupiłam , nie pamiętam gdzie bo ma już z 10 lat i od pierwszego roku
jest stale taka sama. Mi się nic nie zmutowało.
- zielono mi
- 500p
- Od: 26 maja 2008, o 19:38
Olu moja June posadzona w kilku miejscach o różnym stopniu nasłonecznienia, w każdym wygląda inaczej, Twoje zdjęcie przypomina mi jedną z moich June.
Niech wypowiedzą się inni jej posiadacze
Niech wypowiedzą się inni jej posiadacze

Pozdrawiam Jola
10 lat temu nikt w Polsce nie przywiązywał wagi do streaketów, skoro więc ją wtedy kupiłaś z pewnością była sprzedana przypadkowo i bezimiennie. Domyślam się, że była w rzucie Halcyon ( ma cechy tardiany), a jakaś jedna z sadzonek, w sprzedawanym tłumie po prostu zmutowała i Ty ją jako inną kupiłaś. widziałem tłumy fortunei AUREOMARGINAT w handlu bez imienia, dużo było wśrod nich zmutowanych.
Sprzedawca sprzedawał bez oglądania się na odmiany w ramach "funkia to funkia". Odmiany w tym przypadku nie ma co dociekać, chyba,że można nadać jakąś swoją. Czy wszystko już jasne?
Sprzedawca sprzedawał bez oglądania się na odmiany w ramach "funkia to funkia". Odmiany w tym przypadku nie ma co dociekać, chyba,że można nadać jakąś swoją. Czy wszystko już jasne?
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
I ja prosze o identyfikację...
1. Rośnie w cieniu, ma cienki biały margines, sporych rozmiarów, ale nie wielka...

odp:
GREEN GOLD lub FRANCEE choć bardzo zbliżona do mojej GLORIOSY
2. Malutka, mniejsza od Pacyfic Blue Edger, fioletowe kwiatki, niska, te zielone przebarwienia to przekłamania aparatu, ma szaroniebieski kolor.

odp;
wydaje mi się,ze jest to PACIFIC BLUE EDGER może swoją Pacific błędnie określiłaś, a jest to Blue Cadet, są podobne, tylko Pacific jest mniejsza.
3. czy to fortunei aureomarginata ? jest spora...

odp:
tak, zgadzam się
4. jasnozielona z cienkim białym marginesem, liść wydłużony, z taka jakby falbanką, rośnie nisko

odp;
to jest rzadkość fortunei ALBOMARGINATA - błędnie pod taką nazwą sprzedaje się masowo undulatę ALBOMARGINATĘ
1. Rośnie w cieniu, ma cienki biały margines, sporych rozmiarów, ale nie wielka...

odp:
GREEN GOLD lub FRANCEE choć bardzo zbliżona do mojej GLORIOSY
2. Malutka, mniejsza od Pacyfic Blue Edger, fioletowe kwiatki, niska, te zielone przebarwienia to przekłamania aparatu, ma szaroniebieski kolor.

odp;
wydaje mi się,ze jest to PACIFIC BLUE EDGER może swoją Pacific błędnie określiłaś, a jest to Blue Cadet, są podobne, tylko Pacific jest mniejsza.
3. czy to fortunei aureomarginata ? jest spora...

odp:
tak, zgadzam się
4. jasnozielona z cienkim białym marginesem, liść wydłużony, z taka jakby falbanką, rośnie nisko

odp;
to jest rzadkość fortunei ALBOMARGINATA - błędnie pod taką nazwą sprzedaje się masowo undulatę ALBOMARGINATĘ
- Olusia
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
Tomaszu , to mam się z tego powodu cieszyć czy płakać
Teraz taka będzie i u Igi rosła . Jestem ciekawa czy nada jej jakieś imię.

Teraz taka będzie i u Igi rosła . Jestem ciekawa czy nada jej jakieś imię.
Oczywiście,że można 

-