Sośnica japońska(Sciadopitys verticillata)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sośnica japońska
Witaj PAMELKO, piękny i zdrowy po ostrej zimie okaz sośnicy, jak widać po Twojej sośnicy okrywając ją na zimę można jej tylko zaszkodzić.
Pamelko- no normalnie piekna jest ona!!! Moja przeżyła, ale daleko jej do soczystej, ciemnej zieleni- taka jasna jakaś jest...
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 08:19
Re: Sośnica parasolowata
Zrobiłem tak jak radził "rispetto" , zimowała w gruncie i doskonale przetrwała srogą zimę. Rozpoczęła już nowe przyrosty, jak zakończy wrzucę fotę.
Pozdrawiam ! Bolek
Pozdrawiam ! Bolek
Może tu jest odpowiedź ?dkny pisze:No i dla porównania moja...
Gdzie te kolory, które pokazał na swojej roślinie Tadeusz???
http://www.biol.uni.wroc.pl/obuwr/wojs/ ... ny/92.html
"Przez parę lat od skiełkowania rośnie dobrze, później prawdopodobnie z powodu braku odpowiednich grzybów mikoryzowych igły żółkną i opadają. Wymaga gleb żyznych, świeżych, przepuszczalnych, kwaśnych, nie toleruje wapnia w podłożu, źle znosi suszę. Lubi miejsca osłonięte i półcieniste. "
Pozdrawiam
vitoldo
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
W temacie- woli trochę ocienione miejsce.
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Sośnicę lepiej sadzić w słońcu czy w cieniu..?
Ufff. Czułem się trochę odpowiedziałny za eksperyment
Moja też przetrwała bez najmneijszego uszczerbku 

Specjaliści mówią, że lepiej nie w pełnym słońcu, ale moja rośnie w pełnym i ma się dobrze.

Tak, tak, Pawle, Twoja sośnica nie dośc, że okazała, to jeszcze taka pięknie wybarwiona!
Moja nadal niczym nie przypomina tego koloru- ciąge jest żóltawa, nawet młode przyrosty...
Moja nadal niczym nie przypomina tego koloru- ciąge jest żóltawa, nawet młode przyrosty...

http://img822.imageshack.us/img822/2632/20100613824.jpg [/IMG]
moja sośnica, którą kupiłem w zeszłym roku w sierpniu, zupełnie zżółkła i nie ma nowych pędów. Wydaje mi się, że miejsca w kącie tarasu, gdzie nie było przepływu powietrza w tak wilgotną wiosne wywołało u niej jakąś chorobę grzybową. Jutro przesadzę ją do nowej doniczki i postawię w innym miejscu na tarasie. Czy ktoś może mi jeszcze coś doradzić, aby ją ratować? Pls
moja sośnica, którą kupiłem w zeszłym roku w sierpniu, zupełnie zżółkła i nie ma nowych pędów. Wydaje mi się, że miejsca w kącie tarasu, gdzie nie było przepływu powietrza w tak wilgotną wiosne wywołało u niej jakąś chorobę grzybową. Jutro przesadzę ją do nowej doniczki i postawię w innym miejscu na tarasie. Czy ktoś może mi jeszcze coś doradzić, aby ją ratować? Pls

-
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
wydaje mi się że główny grzech to ta doniczka .czy musisz ją mieć w donicy ,to jest drzewo ,korzenie potrzebują miejsca .nie znam przypadku aby iglaste drzewo rosło dobrze w donicy więcej niż jeden sezon jak masz miejsce w ogrodzie to zmieszaj swoja ziemię z torfem i daj drzewu żyć a do donicy proponuje mniejsze iglaczki a ostatecznie nawóz przeciw brązowieniu igieł .aha czy ma kwaśna ziemię
ogród u stop klasztoru
ogród u stop klasztoru
- gienass
- 100p
- Od: 12 cze 2010, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Pomorze Zachodnie(okolice Dębna/Szczecin) strefa 7a
To sośnica rosnąca w ogrodzie w Przelewicach

Ciężko było ustawić aparat w tych warunkach ale jako tako zdjęcie wyszło. Musi być dość wiekowa. Pokrój luźny ale i tak bardzo ładne drzewko
Pozdrawiam
Eugeniusz

Ciężko było ustawić aparat w tych warunkach ale jako tako zdjęcie wyszło. Musi być dość wiekowa. Pokrój luźny ale i tak bardzo ładne drzewko

Pozdrawiam
Eugeniusz
Pozdrawiam
Eugeniusz
Eugeniusz
- iwciach
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Kontakt: