Moja skromna działka Ada.kj cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja skromna działka Ada.kj cz.3

Post »

Piękne piwonie Krysiu i jakie obfite kwitnienie będzie ,tyle pąków :shock: U mnie w tym roku niewiele pąków na piwoniach i również na hortensjach ... :( ,zauważyłam ,że część pąków uschła ..to chyba sprawka mrówek,których plaga podobnie jak ślimaków! No i jeszcze jedna plaga doszła - komary.Obłęd!!
Dzisiaj po południu nie było możliwości praktycznie nic zrobić ,całe chmary oblepiały jak tylko się weszło w strefę cienia....ale w słońcu też ich nie brakowało.Duchota ,parno,duża wilgotność powietrza tylko w domu siedzieć..albo leżeć... ;:108

Maryna. :wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewuś. Mary Rose jest u mnie zawsze pierwsza kwitnąca, pachnie pięknie i nigdy jeszcze nie przymarzła. Piwonie za to są wszystkie w siatkowych spódniczkach lub podwiązane cienkim drucikiem do kijka bambusowego więc nie mają prawa się kłaść. Jutro zrobię zdjęcie i pokażę spódniczki moich piwonii. Kapitalna rzecz - podglądnęłam to u Krysi -Goryczki i czterem piwoniom zafundowałam. W następnym roku zrobię to u wszystkich.
Marynko. U mnie też niektóre pąki piwonii dziś obrywałam, gdyż wg mnie były zgniłe od deszczów. We Wrocławiu również parno i duszno, a wieczorem też zaczęły pokazywać się komary. Plagi jeszcze nie ma, ale chyba już był pierwszy oprysk w mieście przeciwko komarom. W ubiegłym roku kupowałam specjalny środek do pryskania w ogrodach przeciwko komarom i bardzo pomógł wtedy, gdyż była taka plaga, że nawet w pełnym słońcu cięły. Po południu we Wrocławiu popadało, więc trochę się ochłodziło.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Aduś, piękna Mary Rose, ile ma pąków jeszcze :D
I jak tu róż nie kochać.. ;:167

Dziękuję Ci ślicznie jeszcze raz za pakę, bardzo, bardzo ;:196
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Nie wiem, które piękniejsze: róże czy piwonie...A jak już są razem, to..ech, na szczęście nie trzeba wybierać...
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Pomysł na ścieżki trawiaste nawet mnie się spodobał.
Tym bardziej że u Marka ta ścieżka płynąca niczym strumień wyglądała wspaniale.
Teraz jak mamy te nożyce akumulatorowe to nam koszenie takich pasów niestraszne :D
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzisz Mariolko jakie to fajne urządzenie. A u Ciebie rok leżało w domu, a Ty nożycami próbowałaś kosić. :;230
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

KRYSIU ja również moim piwoniom zafundowałam takie spódniczki ,gdyz widziałam je u Krysi . Jak to fajnie ,że można byle co podglądnąć i zastosowac u siebie . Masz rację ,że to pachnący sezon a u mnie na podwórku do tego sa jeszcze kwitnące akacje . Zapach jest upojny a szczególnie wcześnie rano i wieczorem
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

;:7 Spódniczki, no tak. A moje gołe leżą, Myślałam, że mają za mało słońca. Też kolekcjonuję żurawki.
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
x_P-42

Post »

ada.kj pisze:W ubiegłym roku kupowałam specjalny środek do pryskania w ogrodach przeciwko komarom i bardzo pomógł wtedy, gdyż była taka plaga, że nawet w pełnym słońcu cięły.
Ja bardzo proszę o informację, gdzie się to kupuje? W sklepach ogrodniczych, czy z chemią? U mnie plaga komarów po podtopieniach i nic się na działce zrobić nie da.
U mnie piwonki także stoją w zielonych, siatkowych spódniczkach. Nie są wielkie, ale obawiam się wiatrów i ulewnych deszczy. Szkoda byłoby stracić tak piękne kwiaty.
Niecierpliwie czekam na relację z powrotu do domu , po zasilaniu roślin gnojóweczką z pokrzyw i kurzaka. :D Może być w szczegółach. ;:224
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam poranną zmianę i od razu odpowiadam
Polu - preparat na komary kupowałam w sklepie ogrodniczym Kwiaton przed Leśnicą - trzeba się popytać w większych placówkach które mają komplet chemii firmy Bros. To nie w ramach reklamy tej firmy ale aby pomóc koleżance. Muszę podjechać do nich i dowiedzieć się czy jest. Możę dziś mi się uda. Podobno takie preparaty można też kupić w Zakładach Oczyszczania Miasta czy też Dezynfekcji i Dezynsekcji, tak gdzieś czytałam. Polu - relację z polewania Odorantem postaram się zdać ale jutro, gdyż dzisiaj nie jadę na działkę. Mam kilka innych spraw do załatwienia.
Jadziu- wszyscy wiemy, że to forum jest skarbnicą wiedzy, jeżeli chce się z niej korzystać. Nawet pomysły czy też rozwiązania można łatwo odgapić.
Ponieważ nie lubię kwiatów pokładających się więc zawsze to co widzę że może się wyłożyć staram się podwiązać, metodą patyczek bambusowy lub dwa i cienki drucik. W tym roku niespodziewanie dzwonki skupione, które mam w przedogródku leżą. Nigdy tak się nie pokładaly, ale przy tej pogodzie wyrosły bardzo wysokie i po ostatniej ulewie leżą. Trudno.
Spódniczki, które zrobiłam piwoniom
Obrazek
Wczoraj na działce miałam dzień pracowity. Robiłam ogrodzenie od strony sąsiada. Będę miała możliwość puszczenia pnączy, gdyż chcę zasłonić składowisko rupieci, które sąsiad sobie zrobił akurat od mojej strony. Już tam rosną powojniki, dosadzę bluszcze, jeżeli się ukorzenią, które dostałam od Oleńki. A przy okazji będę miała trochę cienia dla roślin cieniolubnych
A teraz z serii tak było - zaczynałam tworzenie rabatki granicznej i zaczął zmniejszać się trawniczek
Obrazek

Obrazek
a tak jest
Obrazek
I jeszcze kilka kwitnących

Obrazek
Artur Bell
Obrazek
Chicago Peace
Obrazek
I jeszcze raz Mary Rose
Obrazek
wiązówka błotna
Obrazek
i lilie od pana maślickiego już w blokach startowych
Obrazek
i mój bób
Obrazek
i już zaczynają się wiązać pierwsze strąki
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Ja nie mogę! Jakie pole bobu! ;:63 Jaki on dorodny! Mam źrenice rozszerzone jak 5 złotych! Kocham takie widoki! Ado, super!
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu - daj cynk kiedy będziesz uszczykiwała bób.
Bo mój jest na takim samym etapie a wiesz że to moja pierwsza z nim przygoda :P
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2008, o 14:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Japierdziu. I tu też takie okazy. To ja już wiem co ja będę robić. Najpierw Marioli obskubię a potem zwalę się do Krysi :) ehhe Ale i tak pewni będę kupować. W jerzmanowie mam już takie miejsce upatrzone ;:224 Jestem groszko i boborzercą :;230
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolko - nigdy nie uszczykiwałam bobu i nie planuję tego robić. :P A kto na polu bobu to robi :?: Najwyżej opryskam na mszyce jeżeli się pojawią.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki ;:196
Bo przecież wiesz że ten bób to przez ciebie sadziłam :D