Moja wielka improwizacja - Fleur78 - 1cz. 2007r
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 lip 2007, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dla urozmaicenia, wyjdźmy trochę z mojego ogródka i pospacerujmy po okolicy. Jest tu dużo ładnych miejsc. Oto kilka z nich:

I tak, spacerując, to tu to tam, doszliśmy do domu jednej z sąsiadek- koleżanek. Tak na marginesie, w naszej wiosce panują niezwykle przyjacielskie kontakty towarzyskie. Podobnie jak na tym forum, jesteśmy prawie wszyscy ze sobą "na ty", niezależnie od wieku i bardzo często sąsiedzi się wzajemnie zapraszają. (mam oczywiście pozwolenie na pokazanie Wam tych zdjęć.) Dom jest już dosyć stary, teren duży, a jego pierwsi właściciele mieli bzika na punkcie ogrodu, jest wiec sporo ładnych roślin, niestety trzeba poczekać do wiosny....

No i na zakończenie, coś dla miłośników kotków
(tak, żeby Bobik nie widział
)

I tak, spacerując, to tu to tam, doszliśmy do domu jednej z sąsiadek- koleżanek. Tak na marginesie, w naszej wiosce panują niezwykle przyjacielskie kontakty towarzyskie. Podobnie jak na tym forum, jesteśmy prawie wszyscy ze sobą "na ty", niezależnie od wieku i bardzo często sąsiedzi się wzajemnie zapraszają. (mam oczywiście pozwolenie na pokazanie Wam tych zdjęć.) Dom jest już dosyć stary, teren duży, a jego pierwsi właściciele mieli bzika na punkcie ogrodu, jest wiec sporo ładnych roślin, niestety trzeba poczekać do wiosny....

No i na zakończenie, coś dla miłośników kotków

Alu okolica pasuje do waszego kawalka na tej ziemi jak ulał ;) przepieknie .... cudnie przebarwiony winobluszcz (mogłam pomylić nazwę
) ogromne, dorodnie kwitnące juki... u nas o tej porze roku już nie spotyka sie takich, a kotecek nic tylko brać i przytulać
pewnie niezly z niego
takie ma iskierki zawadiackie w oczkach. Sama też mam dwa kotecki, nieco już starsze od prezentowanego przez ciebie, ale równie kochane
. Cieplutko pozdrawiam Edyta

pozdrawiam Edyta
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Matko kochana! Ależ tam pięknie!
Te kamienne schodki to w ogrodzie, o którym mówiłas? Co za bajeczne miejsce! Nie dość, ze masz własny sliczny ogród, to jeszcze wokół masz takie cudowne tereny. Szczęściara z Ciebie
Kotek, jak to kotek - słodki
Aleńko, dziękuję Ci za goscinność
Miło porozmawiać z kimś w Twoim ogródku, nawet pod Twoją nieobecność, ale lepiej jednak, jak jesteś 
Te kamienne schodki to w ogrodzie, o którym mówiłas? Co za bajeczne miejsce! Nie dość, ze masz własny sliczny ogród, to jeszcze wokół masz takie cudowne tereny. Szczęściara z Ciebie

Kotek, jak to kotek - słodki

Aleńko, dziękuję Ci za goscinność

- Fleur 78
- Przyjaciel Forum
Witajcie Dziewczynki! Co za miła wizyta!
Edytko, tak, to winobluszcz. Tu jest dużo juk i, co ciekawe, często rosną przy samym murze, widać, ze są już stare i rozrośnięte i zawsze się dziwię, jak one sobie radzą żyć w takiej odrobinie ziemi... A ten koteczek, to już trzeci "w tej rodzinie"!
Tutaj ludzie często maja po kilka zwierząt. Niejednokrotnie i psy i koty równocześnie.
Izuniu, Cała druga seria zdjęć tamtego postu pochodzi z ogrodu tej koleżanki. Na drugim (widok z okna), widać kamienną dróżkę, która prowadzi od bramy do domu. Na 3 zdjęciu, tejże serii, widać fragment tej ścieżki z bliska a na 4, gdy zbliżamy się do domu, ścieżka przechodzi w schodki. I na tym właśnie 4 zdjęciu, widać wgłębi piękną glicynę, która w czasie kwitnienia daje temu zakątkowi niezwykły urok!
Jedyna wada, to noszenie zakupów pod górkę, bo nie ma dojazdu samochodem pod sam dom!

Edytko, tak, to winobluszcz. Tu jest dużo juk i, co ciekawe, często rosną przy samym murze, widać, ze są już stare i rozrośnięte i zawsze się dziwię, jak one sobie radzą żyć w takiej odrobinie ziemi... A ten koteczek, to już trzeci "w tej rodzinie"!

Izuniu, Cała druga seria zdjęć tamtego postu pochodzi z ogrodu tej koleżanki. Na drugim (widok z okna), widać kamienną dróżkę, która prowadzi od bramy do domu. Na 3 zdjęciu, tejże serii, widać fragment tej ścieżki z bliska a na 4, gdy zbliżamy się do domu, ścieżka przechodzi w schodki. I na tym właśnie 4 zdjęciu, widać wgłębi piękną glicynę, która w czasie kwitnienia daje temu zakątkowi niezwykły urok!

Dziękuję, chętnie skorzystam, jestem "kawiara"Fleur 78 pisze: Wirtualna kawkabędzie tu zawsze na Ciebie czekać!

Pozdrawiam serdecznie
Maria
Mój ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=7504
Jeszcze jedno.... Fleur 78 ...pięknie to ujęłaś. Zacytuję Twoje słowa:
Fleur 78
Ale i tak kocham swój ogród, kocham swoje roślinki, kocham ptaki, które do mnie przylatują i motyle i świerszcze i dżdżownice... I kocham tego pająka, który mieszka przy odpływie wody z rynny... I całą przyrodę, która mnie otacza... I to naprawdę nie ma żadnego znaczenia, czy to Francja, czy Polska czy Chiny, cały świat jest piękny i każdy zakątek ma swój własny, niepowtarzalny urok.
Gdyby wszyscy ludzie mieli podobne odczucia.
Wrócę do Twojego ogrodu.
Pozdrawiam raz jeszcze
Fleur 78
Ale i tak kocham swój ogród, kocham swoje roślinki, kocham ptaki, które do mnie przylatują i motyle i świerszcze i dżdżownice... I kocham tego pająka, który mieszka przy odpływie wody z rynny... I całą przyrodę, która mnie otacza... I to naprawdę nie ma żadnego znaczenia, czy to Francja, czy Polska czy Chiny, cały świat jest piękny i każdy zakątek ma swój własny, niepowtarzalny urok.
Gdyby wszyscy ludzie mieli podobne odczucia.
Wrócę do Twojego ogrodu.

Pozdrawiam raz jeszcze
Maria
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Alu, z tą kwitnącą juką to jakiś fotomontaż?
Pomyśl, pomyśl i pokazuj, co wymyśliłaś !!!
Wkleiłaś kiciusia do wątku " o kotach", śliczniutki!
Pomyśl, pomyśl i pokazuj, co wymyśliłaś !!!
Wkleiłaś kiciusia do wątku " o kotach", śliczniutki!
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
To ja tak przy piątku na prędziutką kawusię wpadam. Mmmmm mniamuśna jak zawsze
. Ależ się cieszę, że już weekend
:). A podobno ma być w miarę ciepło to sobie kopczyki trocinowe pousypuje gdzie trzeba, liście pograbię i takie tam .... porozkoszuję się ostatnimi podrygami ogródka jesiennego
No i taka piosenka mi do głowy przyszła ..... a mnie jest szkoda lata...... coś tam coś tam:) To zmykam i pozdrawiam cieplutko Panią Zaczarowanego Ogrodu i jej przemiłych gości.

pozdrawiam Edyta
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum
Miło mi przywitać tylu przemiłych gości!
Za te wszystkie miłe słowa, mam dla Was foto- wycieczkę do Truffaut.
Nie bardzo rozumiem o co chodzi Guci z fotomontażem...? Tak wiec, żeby sprawa była jasna, przed chwila poszłam z Bobiczkiem sfotografować juki ponownie. Jest ich tu kilka kępek, dosłownie parę kroków ode mnie. Jako, ze są one najbliżej i "na trasie", to od nich zacznę "wycieczkę".

Jakość zdjęć jest nie specjalna, ale robiłam je przez szybę, w czasie jazdy (no i oczywiście ja prowadziłam!) Na pierwszym zdjęciu, droga z platanami, wzdłuż Sekwany, tym razem w przeciwnym kierunku
a na drugim przejeżdżamy obok tego najbliższego mi sklepu ogrodniczego. Widać marnie, ale zrobię kiedyś lepsze zdjęcie, jadąc z mężem.

A teraz juz Truffaut

I kilka ujęć ze środka. Przyjrzyjcie się powojnikowi
(oczywiście taki mam!!!) i tulipanom, na które mam chrapkę (tylko gdzie ja je upcham... ?

Za te wszystkie miłe słowa, mam dla Was foto- wycieczkę do Truffaut.
Nie bardzo rozumiem o co chodzi Guci z fotomontażem...? Tak wiec, żeby sprawa była jasna, przed chwila poszłam z Bobiczkiem sfotografować juki ponownie. Jest ich tu kilka kępek, dosłownie parę kroków ode mnie. Jako, ze są one najbliżej i "na trasie", to od nich zacznę "wycieczkę".

Jakość zdjęć jest nie specjalna, ale robiłam je przez szybę, w czasie jazdy (no i oczywiście ja prowadziłam!) Na pierwszym zdjęciu, droga z platanami, wzdłuż Sekwany, tym razem w przeciwnym kierunku

A teraz juz Truffaut

I kilka ujęć ze środka. Przyjrzyjcie się powojnikowi

- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
Łał
jak ja bym chciała taki sklep zobaczyć na własne oczy
chyba z tydzień by mnie chłop nie wyciągnął. 

pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Niedowierzalismy ,że juki moga kwitnąć o tej porze roku...
ale zapominamy ,że mieszkamy w zupełnie innym klimacie.
Tam jest wszystko możliwe,wystarczy popatrzeć na same krzewy juk- zupełnie inaczej rosna i wyglądają niż u nas.
Maja juz wykształcony wysoki pień ,czyli nie zamierają po przekwitnięciu ,rosną dalej co jest możliwe- mam u siebie juz takie przypadki w dwu róznych kępach.Nie zamarły ,żyją jeszcze od ubiegłorocznego kwitnienia.
Może mi się uda ukształtować jukę na pniu...
Alu widoki na okolice masz wspaniałe
a juz te centra ogrodnicze przyprawiają mnie o palpitacje serca...
Bardzo Ci zazdroszczę tych skupisk przeróżnych roslin...
Pozdrawiam serdecznie...
ale zapominamy ,że mieszkamy w zupełnie innym klimacie.
Tam jest wszystko możliwe,wystarczy popatrzeć na same krzewy juk- zupełnie inaczej rosna i wyglądają niż u nas.
Maja juz wykształcony wysoki pień ,czyli nie zamierają po przekwitnięciu ,rosną dalej co jest możliwe- mam u siebie juz takie przypadki w dwu róznych kępach.Nie zamarły ,żyją jeszcze od ubiegłorocznego kwitnienia.
Może mi się uda ukształtować jukę na pniu...

Alu widoki na okolice masz wspaniałe

a juz te centra ogrodnicze przyprawiają mnie o palpitacje serca...
Bardzo Ci zazdroszczę tych skupisk przeróżnych roslin...
Pozdrawiam serdecznie...

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Opiłam się szampana i dotychczas szumi mi w głowie,nie dziw się więc , jeśli piszę nieco niespójnie...
Pokazujesz śliczności nie tylko ze swojego ogrodu. Przyjemnie jest mieszkać w tak ładnej okolicy i mieć sąsiadów o podobnych zainteresowaniach...wiem , co mówię , bo sama takich mam
Wiesz, Alu, za każdym razem, gdy przeglądam Twój wątek, znajduję jakąś nieznaną mi dotąd roślinę - ciekawe ile jeszcze takich tajemniczych piękności trzymasz w zanadrzu
Tym razem zwróciłam uwagę na warzywnik i sad . Tyle we wszystko wkładasz pracy i ...serca. Gratuluję 
Pokazujesz śliczności nie tylko ze swojego ogrodu. Przyjemnie jest mieszkać w tak ładnej okolicy i mieć sąsiadów o podobnych zainteresowaniach...wiem , co mówię , bo sama takich mam

Wiesz, Alu, za każdym razem, gdy przeglądam Twój wątek, znajduję jakąś nieznaną mi dotąd roślinę - ciekawe ile jeszcze takich tajemniczych piękności trzymasz w zanadrzu