Działka z widokiem i co dalej?

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka z widokiem i co dalej?

Post »

Piękny Wiciokrzew czy to Goldflame? Ja w tym roku zakupiłam kilka odmian Jestem ciekawa w jakim tempie będą się rozrastać.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gratuluję bambusków , moje zeszłoroczne padły , ;:5 berberyski są super , ja ubiegłej jesieni szukałem i znalazłem takiego o nazwie "Maria" . Napisz proszę ile kosztowała trzmielinka - bo ceny tak małych sadzonek przyprawiają mnie o palpitację serca .
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Wodzę, że szalejesz. sama zakipiłam w tym roku tego berberysa. Jest piękny ;:167
Ciekawy ten powojnik, muszę go wygooglać. Wiciokrzewy u mnie znów zaatakaowane przez mszyce. Musze pryskać. Chociaż w pierwszej kolejności musze oczyścic oczko po zalaniu :(
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

No trudno wyjść z centrum ogrodniczego tylko z samą ziemią :;230
Masz szczęście, że dopiero zaczynasz urządzać ogród. Takie zakupy można zawsze usprawiedliwić, ja wpadłam w tarapaty jeśli chodzi o zdobywanie roślin...ale nie jest jeszcze za późno 8-)
Ciągle myślę o tym twoim widoku. Czy mogłabyś pokazać go z miejsca siedzącego czyli z tarasu?
Może warto byłoby jednak oprawić go w delikatne ramy np. z jednej strony świerkiem wężowym. Wiem, że taki masz, ale już chyba posadzony? Akurat ten świerk idealnie się do takich zadań nadaje: nie przesłania całkowicie a przyciąga wzrok.
Takie, mimochodem ukierunkowanie spojrzenie na widok, myślę jest godne rozpatrzenia...
Co myślisz?
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

artam pisze:Jolu, ależ można wyjść ze sklepu tylko z workami ziemi, naprawdę :;230 Sama widziałam ludzi, którzy tak wychodzili! :)
Marto chyba powtarzasz chyba jakieś urban legend :;230 To niemożliwe :lol:
Awatar użytkownika
Kasia_Tomek
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 08:32

Post »

Jolu widzę, że wyhodowałaś bambusa z nasionek, jak masz gdzie to pierwszą zimę przechowaj w chłodnym i jasnym pomieszczeniu, wtedy będzie miał szansę. Bo jest jeszcze bardzo malutki.
Sama mam trzy bambusy dwa już mają za sobą dwie zimy, i bez okrycia sobie poradziły, ale były dużo większe i miały mocno okryte korzenie.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak pisałam, w piękny niedzielny dzionek, cóż robić? Najlepiej nad jeziorka :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po miesiącu chyba działka zarośnięta, że ho, ho .....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ale coś tam zakwitło

Obrazek

i szyszeczka

Obrazek

a w tamtym roku było ze trzydzieści chyba, czy to może być efekt mroźnej zimy?

Powojniki i miliny żyją sobie całkiem dobrze

Obrazek

Obrazek

A po pracy już widać, co rośnie na rabatce

Obrazek

i do domu też coś zabrać trzeba, bo cięcie, już drugie tym roku było konieczne

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Rufus na wydobrzonego wygląda :) Wspaniałe miejsce do odpoczynku macie :wit I jeśli tak wygląda zarośnięta działka, to ja się nie znam 8-)
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

No proszę, co daje codzienna praktyka! Jak szybko wszystko uporządkowane, wykoszone i wyplewione! Co rano będę robiła, jak wstanę? :) Pamiętam, jak sadziliśmy te świerczki :) I żwirek zapadnięty wygrzebywałam :) A Rufus popływał w jeziorku? A dzikie wino do ogrodu przydomowego? Hm...ryzykowne... Wiemy, że szeroko się korzeni i nic przy nim nie urośnie? Tak się upewniam :)
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dagmara, nie jest to możliwe, nie żartuj sobie :shock: chyba że zostawiłas samochód na chodzie i wpadłaś tylko po ten kijek :;230
Co do wiciokrzewów, to nie powiem Ci jaka to odmiana, niestety :oops: on jeszcze z czasów przed....forumowych. Możesz sprawdzić tu i obejrzeć odmiany http://www.clematis.com.pl/wms/wmsg.php/ . Moje dwa kolejne niestety nie dały rady zimie, chociaż jeden, jakby jeszcze walczył o przetrwanie ;:224
Moniko :wit , może być Goldflame :uszy Moim zdaniem w porównaniu do innych pnączy, przynajmniej u mnie nie jest zbyt ekspansywny, ale kilkuletnie pnącza wyglądają cudnie, obsypane girlandą kwiatów ;:108
Witaj Marku i dzięki za dobre słowo ;:180 trzmielinki też nie były tanie, bo to odmianówki - 12 zł, zwykłe są u nas od 5 do 8 zł.
Zdjęcia dla Ciebie 8-)
Obrazek

Obrazek

Dorotka,jasne Twoje cudne oczko najpierw, bo cóż będziemy podziwiać ;:180 ale tak swoją drogą ... oprysk wiciokrzewom też by się pilnie przydał. Moją kalinkę pryskałam już trzy razy, a te mszory dalej siedzą ;:223
I raz jeszcze berberysik, zauważcie, że już uziemiony ;:224
Obrazek
Vituś miło, ze wpadłaś. Dzisiaj po przeczytaniu Twojego posta próbowałam cyknąć fotkę na zamówienie. Nie wiem, czy się udało.
Mam pomysł, zapraszam na oglelędziny osobiste, co Ty na to?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Chciałam dodać, że mam dwa tarasiki, jeden biesiadny, w okolicach kuchni, a drugi widokowo-solarny (znaczy zamiast solarium zażyć można kąpieli słonecznej, ale wymyśliłam :;230 )

Pawełku, całkowicie się z Tobą zgadzam - to niemożliwe ;:112 dopóki miejsca wystarczy i portfel wytrzyma :;230
Kasiu, tak też zamierzam zrobić, najpierw w donicy, a potem się okaże. Dziękuję za rad.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daguś, zdziwiłabyś się ile roboty było ;:108 Z piętnaście minut to wyrywałam 10 cm chwasty z kostki, a jeszcze koszenie, podkasznie, przycinanie pnączy, plewienie, i przycinanie załatwionych przez zimę wierzb ;:136 Na domek niestety nie starczyło już czasu. Next time, jak mówią starzy indianie :;230
Rufus niby zdrowaszy, ale bez usg chyba się nie obędzie niestety :(
Marta, zanim Ty wpadniesz ....., kiedy???? to coś jeszcze się podhoduje :;230 spoko bez nerwów, nie padniesz z nudów, a jakby co można wyskoczyc do lasu, lub nad jezioro ;:108 albo ;:224 ;:136
Rufusek popływał sobie, ale w jeziorze tyle wody, że ciążko dojść. Znaczy norma ogólnopolska :?
Co do wina, to rabat uprawnych, znaczy warzywnika, czy kwiatowych nie będzie w jego okolicy, tylko iglaczki planuję ;:108 Ale one tak wolno rosną, że postanowiliśmy czymś osłonić siatkę. Zresztą cóż było zrobić z tymi przyciętymi gałązkami :roll: i tak połowę oddałam sąsiadowi. Zza drogi, spokojnie ;:196 , korzenie do rabaty hostowej się nie przebiją ;:136
I nie pomyślałam, a może koleżanka sobie życzy kilka sadzonek, oj byłoby z czego przyciąć :uszy
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Jolu witaj.
Dzieje się dużo w Twoim ogrodzie, nasadziłaś mnustwo ciekawych roślin, dużo ciekawych odmian, o których ja mogę tylko marzyć i z zachłannością oglądać w Waszych ogrodach.
Winobluszcze, jeśli na bieżąco przycina się pędy, to nie zagrażają innym roślinom, u mnie rosną 2 odmiany, o bordowych liściach jesienią i czerwonych, nie przemarzają i nie chorują.
Zastanawiałam się w jaki sposób szczawik znalazł się w moim ogrodzie, ale wypowiedź Janusza uświadomiła mi, że przywlokłam go z korą. :) :) :)
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

no no zakupy super - te trzmielinki już mam ale krzewuszki i berberysu nie a (on szczególnie) jest w moim zainteresowaniu (miodzio)
Mam jeden wiciokrzew i dosadziłam do niego powojnik , mam nadzieję, że połączenie się uda.
A tą kalikarpę masz już długo? Ja słyszałam , że powinny byc dwa krzaki żeby były te piękne fioletowe owoce?
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Jolu nie było mnie u Ciebie kilka dnia a tu widzę piękne widoczki i jakieś zakupy zrobiłaś. Super. Widzę pracowity weekend. Podobają mi się wszystkie twoje clematisy ja mam jeden tegoroczny zobaczymy jak będzie kwitł. A czy ty je okrywasz na zimę?? Widzę że sznupka ma się już dobrze. Pozuje do zdjęć jak model.
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

To teraz już sobie wyobrażam jak będzie wyglądał Twój nowy ogród. Działeczka nad jeziorkiem marzenie. Pięknie zagospodarowana.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”