Kolejna Storczykomaniaczka:)

ODPOWIEDZ
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolejna Storczykomaniaczka:)

Post »

Basiu spryskując liście od spodu storczyk napije się wody.Takie nawadnianie stosuje się, gdy system korzeniowy jest uszkodzony oraz gdy roślinki są słabe i źle rosną. Także w ten sposób można nawozić roślinkę , bo przez liście mikroelementy są szybciej i skuteczniej przyswajalne niż przez korzenie ;:108 Spodnia cześć liścia jest delikatniejsza od górnej, gdyż skórka nie jest tam pokryta takim woskowym świecącym nalotem, więc woda jest łatwiej przyswajalna od dołu ;:108 Jednak lepiej nie pryskać liści gdy są ciepłe od słoneczka. Tyle co wiem :)
A jak jest z systemem korzeniowym tej roślinki?
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Mimo wszystko podziwiam Twojego Keikowca. Mi się wydaje, że będzie koljeny- 3 ? dzidziuś...
A roślinka widać może tak już ma z tymi listkami. byly one przed wypuszczeniem dziziulków takie omdlałe? Tak, czy siak Będziesz mieć zdrowe dzieciątka, które zapewne u Ciebie nieraz zakwitna jeszcze ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Basiu, właśnie wpadłam z rewizytą i szybciutko przeglądnęłam Twój wątek. Baaardzo mi się podobają fotki z postępów u Twoich storczyków ;:63
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Monis to bardzo ciekawe co piszesz! Bardzo Ci dziękuję ;:196 Kiedyś (za czasów pre-storczykowych) czytałam cos o aparatach szparkowych, które znajdują sie na spodzie liści i to wszystko co wiem na temat tychże spodów :oops: To może zamiast spryskiwać lepiej przecierać je wilgotnym wacikiem? Spryskiwacz mam tylko jeden, nie bardzo chce dodawać tam nawozu bo potem musiałabym wszystko wylać a używam wody destylowanej którą muszę przytargać do domu ze stacji benzynowej. Za to wacik mogłabym moczyć w wodzie z nawozem (jakie proporcje?)

Justynko przekazałam mu wyrazy podziwu ;:108 jeśli z któregoś z tych oczek (dwóch!) idzie dzidziuś to to będzie już czwarty :shock: A listki wcześniej były bardzo twarde, grube i jędrne...

Kasiu miło że wpadłaś :wit cieszę się, że podobają Ci się fotki postępó, może jutro wrzucę coś z cyklu "Jak rozwija się Sabotek"-zapraszam ;:108
Pozdrawiam, Basia:)
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu, dopiero znalazłam chwilkę by do Ciebie zajrzeć :oops: prezent na Dzień Dziecka rewelacja :shock: :shock: przyznaję że nie widziałam fioletowego sabotka :roll: przepiękny jest ;:108
Ruch w korzonkach super, pogratulować ;:138
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Asiu dawno Cię nie widziałam ;:7 Co u Ciebie? pani Kwiaciarka która sprowadziła mojemu Rodzicowi Dnio-Dzieckowego Sabotka szuka domu dla jeszcze jednego, a właściwie to są dwie rośliny w jednej doniczce, daj znać jeśli jesteś zainteresowana nabyciem go ;:108
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Basiu opisałaś wspaniale w czym siedzi sobie ten Jegomość i myślę, że wszystko będzie dobrze. Może tak być , że to związane jest z wysiłkiem rośliny. ;:196

Ale ze mnie gapa :oops: Zajrzałam i nie zauważyłam pięknego sabotka. Jest cudowny :tan uwielbiam u nich ten jak ja to nazywam "pantofelek" ;:108 Gratuluję i niech Ci długo kwitnie i cieszy Twoje oczęta. ;:1
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p

Post »

Basiu, a w jakiej cenie miałby być ten sabotek :?: :?: :?: :?:
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31

Post »

Również umieram z ciekawości gdzie takiego można kupić ;:24
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Zabka_Monis
1000p
1000p

Post »

Basiu nie ma za co :) Myślę, że możesz przecierać wacikami czemu nie ;:108 Widziałam na innych forach, że dziewczyny nawet robią okłady z mokrych chusteczek na liście. Swego czasu też tak postępowałam i teraz też mam zdechlaka i czasem mu zrobię takie okłady na cały dzień. Jakoś może mu te liście wrócą do normy :wink: Albo możesz mieć w słoiczku wodę z nawozem i przelewać sobie do spryskiwacza i zaś z powrotem do słoiczka i tak w kółko. Trochę biegania przy tym, ale zawsze to jakiś pomysł :wink: A proporcje tak jak normalnie przy podlewaniu : czyli około 1/4 zalecanej dawki na opakowaniu :wink:
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Aniu dzięki, podniosłaś mnie na duchu :D Też właqśnie uwielbiam w Sabotkach te ich... sabotki :;230

Kasiu, Gosiu jest w mojej zaprzykaznionej kwiaciarni, kosztuje 60zł. w jednej doniczce 2 rośliny, jedna kwitnie, druga właśnie przekwitła, ale mam zdjęcie obu kwiatów (różnią się od siebie) jeśli jesteście zainteresowane :)

Moniś to spróbuję tego przecierania, juz idę ;:65 Nad okładami jeszcze się zastanowię, zobaczę jak sie sprawdzi przecieranie. Jeszcze raz dzięki za rady :D

Najstarszy kwiatek Sabotka niestety już zwiądł :( za to pączek wytrwale się rozwija więc już niedługo pokażę Wam fotoreportaż :D
Zabka_Monis
1000p
1000p

Post »

Powodzenia Basiu ;) Twój storczyk jest silny więc przeżyje, tak myślę;) A on ma jakieś korzonki?
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Korzonki ma, ale niezbyt wiele, a kilka jest częściowo pustych w środku (tylko nerw jest). Bardzo się cieszę że puszcza trzy nowe, to mu na pewno pomoże.
Obwiązałam dzieciaki sphagnum, nie na stałe, ale na jakiś czas żeby ulżyć roślinie. Wyglądają tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Oczywiście spryskując sphagnum na jednym z keików nakapałam prościutko do stożka wzrostu :? :? Wytarłam chusteczkami ale bardzo się martwię, że zrobiłam mu krzywdę :(

a między liśćmi Szalonego Keikowca zauważyłam coś takiego:
Obrazek
Kiepsko widać bo ciężko tam wepchnąć komórkę, spróbuję jeszcze raz:
Obrazek

na co Wam to wygląda??
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p

Post »

Basiu, niesamowicie się u Ciebie dzieje ;:63
A jeśli chodzi o nakapanie, to też mi się parę razy to zdarzyło ale od razu dorwałam chusteczkę i nawet nie myślę, że mogłoby się coś stać ;:223
Odbierzesz priva :?: :?:
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Oczywiście, że na pędzik ;:138
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków