Nasionnica trześniówka

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasionnica trześniówka

Post »

Bogumiła pisze:...Wyczytałam, że muszę mieć:Decis,Mopsilan,Calypso. Jeden nie wystarczy :?:
W zasadzie wystarczy jeden. Możesz jednym preparatem dla pewności powtórzyć zabieg. Idealnie (jak napisał Czarodziej) zastosować przemiennie Mospilan i Calypso (choć to oczywiście nie przemienność w dosłownym słowa tego znaczeniu :D - substancją aktywną obu środków są nikotynoidy ;) ). Pyretroidy (Decis, Karate etc.) omijaj z daleka o tej porze (bilans zysków i strat jest niewspółmierny).
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
cortyzol
100p
100p
Od: 14 wrz 2008, o 21:06

Trześniówka

Post »

Nawiązując do poprzednich wątków o zwalczaniu tego owada i terminach oprysku,dodam tylko ,że akacja jeśli chodzi o kwitnienie u mnie na Kujawach jest w powijakach a trześniówka już grasuje.Widać to na żółtych rozwieszonych taśmach lepiących.Szkoda tylko ,że śpią w http://piorin.gov.pl/sygn/php/rpowiat.php?kod=BYWL
Bogdan
Juzef
50p
50p
Od: 15 kwie 2007, o 10:59

Post »

Też mam od kilku lat przejścia z tym robalem. Starałem się co roku najpierw robić na oko oprysk, potem zgodnie z sygnalizacją. Teraz miałem zamiar łapnąć tabliczki lepowe, ale przez 2 tygodnie szukałem po mieście z marnym skutkiem. Potem lało non stop i tak doszedłem do chwili obecnej.
Pozostaję więc przy sygnalizacji, ale tam coś nic nie wspominają nadal. Jestem z Wrocławia, a najbliżej podają info z Trzebnicy i tam ciągle nic. Czyżby w tym roku robal się opóźnił, czy może to oni zaspali z komunikatem?
W minione lata różnie to bywało ze skutecznością. Nigdy nie było pełnego sukcesu, ale po jednym oprysku miałem chociaż poniżej połowy robaczywych owoców zamiast 100% bez oprysku...
'u' to tak specjalnie.
Awatar użytkownika
cortyzol
100p
100p

Post »

Za czym Ty czekasz.Nawet robinia akacjowa już kwitnie.
Bogdan
Juzef
50p
50p

Post »

Czekałem za sygnalizacją :roll: W sumie powinienem był kupić tabliczki, ale przez tydzień w znanych mi sklepach nie udało mi się zastać, a potem uznałem, że już i tak za późno. Pryskałem w sumie na wyczucie dwa razy - 5.06 oraz 10.06 Decisem.
Efekt jest lepszy, niż się spodziewałem! W zeszłym roku było 90% robali i sporadycznie dobre owoce, w tym roku proporcje się odwróciły. Ilość robaczywych owoców nie przekracza 10% w próbie losowej. Na ślepo zjeść się nie da, ale przynajmniej w końcu jest co podjeść ;:138
Trzeba mi tylko będzie zmienić Decis na coś układowego, bo widzę prawidłowość, że w trudniej dostępnych miejscach, gdzie zapewne mniej dokładnie opryskałem, robali jest więcej, a na czubku łatwodostępnym nie ma ich wcale.
'u' to tak specjalnie.
Awatar użytkownika
cortyzol
100p
100p

Post »

Nie zapomnij o obwiązaniu czereśni tektura falistą itd.
Bogdan
Elżunia 1187
200p
200p
Od: 29 cze 2009, o 00:32

Post »

Bogdan a możesz mi powiedzieć po co mam obwiązać konar tekturą falistą i kiedy to się robi ?
Miłośniczka wszystkich kwiatów
Awatar użytkownika
cortyzol
100p
100p

Post »

Mój sąsiad obwiązuje pień w trakcie dojrzewania owoców twierdząc ,że do fałd tektury schodzą różne gąsienice .Tak samo robi na śliwach i jabłoniach.Po zbiorze wybiera ziemię spod czereśni ze spadłymi owocami tak na 5cm i zakopuje głęboko w innym miejscu.Ale i tak trochę czereśni jest robaczywych.
Bogdan
Juzef
50p
50p

Post »

Kolejny rok walki z nasionnicą. Tym razem jestem przygotowany - zdobyłem tabliczki lepowe, 10.05 zawiesiłem i 16.05 (przedwczoraj) pojawiły się pierwsze muchy. Na dziś mam 4-6 szt. na pułapkę.

Co teraz? Na pewno potrzebny oprysk, ale w różnych źródłach podają różny czas od stwierdzenia lotu much do oprysku: 2-3 albo 7-8 dni. Jest jakaś różnica, którą wersję zastosuję?

Jeszcze kwestia środka. W tutejszych postach sprzed roku widzę jakieś problemy jeśli chodzi o Decis. Zawsze nim pryskałem (po omacku, jednak skuteczność 70% osatnio), ale w czym problem z tym opryskiem, że nie warto/nie można go teraz używać?
'u' to tak specjalnie.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51

Post »

UWAGA DOLNOŚLĄZACY! W okolicach Wrocławia robinia powoli rozpoczyna kwitnienie, dzisiaj także wyszedł komunikat WIORiNU odnośnie nasionnicy trześniówki. Także w sobotę - oczy szeroko otwarte na pułapki ;)
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Inni niech znajdą się tu : http://piorin.gov.pl/sygn/start.php i sprawdzą też powiaty sąsiednie.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wszyscy piszą o liczbie robaczywych owoców, że np. 10% miało robaka. Jak to rozpoznajecie? Przekrawacie każdy owoc przed zjedzeniem?
Tomek
Juzef
50p
50p

Post »

Wyobraź sobie, że tak ;:223
Ja bym się nie odważył zjeść bez sprawdzenia, nawet ostatnio gdy robaczywych miałem relatywnie mało. Pamiętam, że 10 lat temu wciągałem z tego drzewa czereśnie jak leci, o żadnych robalach nie było mowy. Ale potem się wpakowały i odtąd kontrola przed spożyciem być musi. Chociaż dodatek białkowy zawsze smaczny (?) i zdrowy.
'u' to tak specjalnie.
borysj5
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 lip 2007, o 11:22

Post »

A jak postąpić w moim przypadku?
Mam wczesna czeresnie na której 50% owoców jest juz zjedzona a pozostałe dojrzewają. 3 dni temu przypadkiem zauważyłem
muche - 1 szt. I nie wiem czy prysnąć czymś na jej larwy czy nie bo owoce są prawie dojrzałe?
Na owocach pojawiły sie DOŁKI takie jakby mikro punkciki ale robali nie ma .
Juzef
50p
50p

Post »

W różnych komunikatach i ulotkach napisane bywa często, że pryska się tylko późne odmiany czereśni. Wczesnych nie.
Żeby cokolwiek stwierdzić na temat ilości much, musiałbyś powiesić tabliczki lepowe. A zresztą nie znam się i nie wiem, czy nasionnica interesuje się dojrzałymi owocami. Skoro nie zalecają pryskania wczesnych odmian, to musi to mieć sens. Główny jak myślę jest taki, że każdy oprysk ma min. tydzień karencji, a skoro owoce są już prawie dojrzałe, to w tydzień czy więcej zdążą się zepsuć nim karencja minie.
'u' to tak specjalnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”