Błędy w uprawie różaneczników
- rose_marek
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 wrz 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Błędy w uprawie różaneczników
Kaajo, obetnij tą gałąź jak najniżej możesz i na wszelki wypadek spal ją.
Nie wiemy co było przyczyną - mogła to być infekcja, a może tylko uszkodzenie mechaniczne.
Nie wiemy co było przyczyną - mogła to być infekcja, a może tylko uszkodzenie mechaniczne.
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
rose_marek_malinki
Tak zrobię, dodam tylko, że jest to nowa roślina zakupiona niedawno i przy kupnie nie miała takich objawów, dopiero u mnie się to pojawiło tuż przed posadzeniem jak moczyłam bryłę korzeniową.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 maja 2010, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam serdecznie, właśnie się zalogowałam i chętnie skorzystam z rad doświadczonych ogrodników
. W ub roku posadziłam różanecznik, niestety cała roślina (gałązki, liście, pąki) wyschła...
.
Czy jest jakaś szansa na uratowanie tej rośliny?

Czy jest jakaś szansa na uratowanie tej rośliny?
- rose_marek
- -Moderator Forum-.
To zależy jak bardzo wyschła.
Dwa lata temu dwóch rhododendronów nie mogłem zmieścić w ogrodzie,
i posadziłem je na "bezpanskim" terenie przy strumyku który mam z tyłu domu
i zapomniałem o tych rhododendronach. Latem mieliśmy dwa miesiące bez
kropli deszczu, strumyk wysechł i te dwa rhododendrony też wyschły na pieprz
(wszystkie liście im opadły). Jeden z tych rhododendronów wytaraskał się a drugi nie.
A może był to efekt niewłaściwego wsadzenia. Zobacz ten post i video: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 77#p804477
Dwa lata temu dwóch rhododendronów nie mogłem zmieścić w ogrodzie,
i posadziłem je na "bezpanskim" terenie przy strumyku który mam z tyłu domu
i zapomniałem o tych rhododendronach. Latem mieliśmy dwa miesiące bez
kropli deszczu, strumyk wysechł i te dwa rhododendrony też wyschły na pieprz
(wszystkie liście im opadły). Jeden z tych rhododendronów wytaraskał się a drugi nie.
A może był to efekt niewłaściwego wsadzenia. Zobacz ten post i video: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 77#p804477
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
rose_marek_malinki
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 maja 2010, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo dziękuję, Marku. Zobaczę jak wygląda korzeń, czy coś si e uda z tym zrobić. Wsadziłam go zgodnie z zaleceniami p. sprzedawczyni. Pod bryłę korzeniową wsypałam odpowiednią ziemię i sporo podlewałam przed zimą. Myślę, że mógł mu przeszkodzić silny mróz jaki tej zimy do nas zawitał.
Pozdrawiam:)
Pozdrawiam:)
cieszę się że trafiłam na to forum, i od razu mam taki problem z moimi rododendronami otóż : wczoraj zbadałam pH pod moimi roślinkami i się załamałam wynosi od 6-7 , liście mają też objawy chlorozy , na wiosnę podsypałam nawozem osmocote do rododendronów, jak mogę pomóc teraz moim rh? wczoraj kupiłam siarczan amonu oraz magiczną siłę substrala do oprysku, ale zastanawiam się czy teraz mam coś robić ponieważ pąki zaczynają już rozkwitać, byłabym bardzo wdzięczna za pomoc, bo bardzo kocham moje rośliny
Ja ze swej strony na chlorozę mogę polecić chelat żelaza (kupiłem na alledrogo) - moje rododendrony po kilkukrotnych opryskach są o wiele lepsze. Odnośnie złego pH - powiem szczerze nie sypałbym za dużo nawozu (uwaga na zasolenie gleby), jedynie siarczan amonu + torf + kora na wierzch (a może uda Ci się zmienić ziemię wokół roślinki?).
Jednakże poczekajmy na Marka - ja jestem dość początkującym ogrodnikiem z kilkoma żyjącymi RH ( no trzeba doliczyć jeszcze ze 3 padłe
).
Pozdrówka,
Grzegorz
Jednakże poczekajmy na Marka - ja jestem dość początkującym ogrodnikiem z kilkoma żyjącymi RH ( no trzeba doliczyć jeszcze ze 3 padłe

Pozdrówka,
Grzegorz
dzięki za poradę Grzegorzu, dużo wczoraj przeczytałam i wywnioskowałam że siarczan amonu powinnam dać od razu na wiosnę, bo on lekko zakwasza i nawozi, a ja dałam ten osmocote już no i to pH za duże jest -mogę zasolić teraz, chyba dam torf kwaśny tylko , a odnośnie chlorozy to ktoś napisał że chloroza na starych liściach to to brak magnezu, a na młodych- żelaza, poczekam i po kwitnieniu zrobię oprysk siarczanem magnezu jestem ciekawa co to wyjdzie, mam nadzieję że moje rh nie zginą 

- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
Wiecie co? Ja kupiłam torf kwaśny jednej firmy pod nowe nasadzenie i po założeniu rabaty zbadałam pH było za wysokie. Z ciekawości zbadałam pH poszczególnych składników i krew mnie zalała, bo torf okazał się lekko zasadowy.
Ten co miał być obojętny też był zasadowy. Jak oni mogą tak oszukiwać ludzi? Już teraz tego nie przerobię
bo za dużo roboty.

pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
- reniazt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 wrz 2007, o 20:42
Mam pytanie:
Czy ściółkowanie pod rodendronami i azaliami świeżą skoszoną trawą jest możliwe, czy raczej jednak nie nadaje się?
Czy ściółkowanie pod rodendronami i azaliami świeżą skoszoną trawą jest możliwe, czy raczej jednak nie nadaje się?
- rose_marek
- -Moderator Forum-.
Świeża trawa nie jest dobra na ściólkowanie pod rośliny kwasolubne. Świeża
trawa jest rozkładana głównie przez bakterię które podnoszą pH. Najlepszą materią
na ściółkowanie pod rhododendrony jest stara butwiejąca materia, ta jest rozkładana
z przewagą grzybów które obniżają pH (zwiększają kwasowość).
trawa jest rozkładana głównie przez bakterię które podnoszą pH. Najlepszą materią
na ściółkowanie pod rhododendrony jest stara butwiejąca materia, ta jest rozkładana
z przewagą grzybów które obniżają pH (zwiększają kwasowość).
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
rose_marek_malinki
- rose_marek
- -Moderator Forum-.
Koreno, jak dużo ma takich czerwonych liści Twój rhododendron?
Jeśli jest ich tylko kilka to nie ma obawy.
Jeśli jest ich tylko kilka to nie ma obawy.
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
rose_marek_malinki
- reniazt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 wrz 2007, o 20:42
Marku dziękuję za odpowiedź.rose_marek pisze:Świeża trawa nie jest dobra na ściólkowanie pod rośliny kwasolubne.