Mój ogród przy lesie cz.2
- Tajka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój ogród przy lesie cz.2
Marcinku jeśli nie masz tego czosnku, to mogę Ci podesłać cebulki po zaschnięci liści, gdyż będę się go pozbywała z pierwiosnków, gdzie go wcale nie widać 

Tajeczko, jeżeli i tak będziesz się go pozbywała to jestem chętny
Ale co chcesz w zamian ? Już i tak wysłałaś mi piekne rośliny, a ja Tobie jeszcze nic.

Pięknie,Tajko ,pięknie.
Powiew optymizmu w tę smutną pogodę.
Powiew optymizmu w tę smutną pogodę.
Słonecznie pozdrawiam.Lucyna
Ogród ciągle błądzących właścicieli zaprasza:)
Ogród ciągle błądzących właścicieli zaprasza:)
-
- 1000p
- Od: 20 kwie 2010, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tajeczko... a jak już mowa o czosnkach, wiesz może jak rozdzielić takiego Czosnka olbrzymiego wysokiego fioletowego gdyż kupiłem ze 3 lata temu 2 cebulki i co roku tylko jeden kwiat ma chyba, że ja coś nie tak z nim robie??
Może ty posiadasz w swoujej kolekcji takie czosnki i wiesz jak z nimi postępować ...
Po dwóch, trzech sezonach rozdziela się przybyszowe cebulki latem i następnie wysadza do gruntu jesienią. W zależności od gatunku, nowo uzyskane cebulki wydadzą kwiaty w następnym sezonie lub po 2?3 latach (czosnek olbrzymi i okazały).
Takie informację dostałem, ale jak patrzę na to co się dzieję u mnie w ziemi to jakoś mi to się nie sprawdza...
Czy masz może z tym jakieś doczynienie,
pozdrawiam Michał...
Może ty posiadasz w swoujej kolekcji takie czosnki i wiesz jak z nimi postępować ...
Po dwóch, trzech sezonach rozdziela się przybyszowe cebulki latem i następnie wysadza do gruntu jesienią. W zależności od gatunku, nowo uzyskane cebulki wydadzą kwiaty w następnym sezonie lub po 2?3 latach (czosnek olbrzymi i okazały).
Takie informację dostałem, ale jak patrzę na to co się dzieję u mnie w ziemi to jakoś mi to się nie sprawdza...
Czy masz może z tym jakieś doczynienie,
pozdrawiam Michał...
A oto mój azyl (link poniżej)
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=33670
-
- 1000p
- Od: 20 kwie 2010, o 11:21
Tajeczkę... trudno zadowolić czym kolwiek, gdyż ona posiada chyba wszystko co tylko można mieć, a ten czosnek to się z nim wcześniej nie spotkałem. Bardzo fajnie wygląda...
Poszukam gdzieś i może też sobię zakupię troszkę jego cebulek...
Tajko jesteś czarodziejką swojego ogrodu ...
pogody życzę ( bez żadnej chmurki)...
Poszukam gdzieś i może też sobię zakupię troszkę jego cebulek...
Tajko jesteś czarodziejką swojego ogrodu ...

A oto mój azyl (link poniżej)
-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
Tajko jak zwykle wpadam w zachwyt jak oglądam Twoje zdjęcia. A te truskawki to z foli? Bo u mnie jeszcze malutkie i zielone
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
- kocica
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Tajko, jak długo masz tę odmianę kolkwicji? Ja też taką mam, ale jest jeszcze niewielka i mam nadzieję, że dość szybko podrośnie.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- Tajka
Marcinku ja Ci wysłałam takie pospolite rośliny, a Ty masz same rarytasy i nie będę sępić.
Zapisałam Cię w zeszycie.
Lucillo dziękuję
Michałku chciałabym Ci pomóc, ale ja roślin cebulowych nigdy nie wykopuję, także nie wiem, jakie są ich dalsze losy pod ziemią. Myślę, że ta druga cebulka jest za mała, żeby zakwitnąć, podsyp jej nawozu i na drugi rok zakwitnie.
Dziękuję za tak miłe słowa, na które nie zasłużyłam. Ja Tobie także życzę dobrej pogody, gdyż ciągle realizujesz swoje ogrodowe plany i jesteś bardzo ambitny w tym , co robisz.
Zapisałam Cię w zeszycie.

Lucillo dziękuję

Michałku chciałabym Ci pomóc, ale ja roślin cebulowych nigdy nie wykopuję, także nie wiem, jakie są ich dalsze losy pod ziemią. Myślę, że ta druga cebulka jest za mała, żeby zakwitnąć, podsyp jej nawozu i na drugi rok zakwitnie.
Dziękuję za tak miłe słowa, na które nie zasłużyłam. Ja Tobie także życzę dobrej pogody, gdyż ciągle realizujesz swoje ogrodowe plany i jesteś bardzo ambitny w tym , co robisz.

- Tajka
Moniczko witaj
Truskawki są zgruntu, u nas na piaskach ziemia się szybko nagrzewa, może dlatego wcześniej ,a także to jest wczesna odmiana deserowa, ale nie znam nazwy, gdyż są sadzonki od sąsiadki.
Mam odmianę Sengę, przerobową, która jest jeszcze także nie dojrzała.
Ewuniu kolkwicja u mnie rośnie 8 lat, ale jest ciągle przecinana, gdyż wcisnęłam ją pomiędzy cisa , a kalinę i muszę ciągle ograniczać jej wzrost, a rośnie bardzo szybko, roczne przyrosty są półmetrowe.

Truskawki są zgruntu, u nas na piaskach ziemia się szybko nagrzewa, może dlatego wcześniej ,a także to jest wczesna odmiana deserowa, ale nie znam nazwy, gdyż są sadzonki od sąsiadki.
Mam odmianę Sengę, przerobową, która jest jeszcze także nie dojrzała.

Ewuniu kolkwicja u mnie rośnie 8 lat, ale jest ciągle przecinana, gdyż wcisnęłam ją pomiędzy cisa , a kalinę i muszę ciągle ograniczać jej wzrost, a rośnie bardzo szybko, roczne przyrosty są półmetrowe.

- kocica
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Kontakt:
Tajko, to cieszę się bardzo bo to piękna roślina i efektowna dopiero jak jest już pokaźnych rozmiarów.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- majka300
- 1000p
- Od: 21 sty 2010, o 21:15
Tajeczko u ciebie jak zawsze pięknie a Dzwonek Dalmatyński cudowny

"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat
cz.1, cz. 2
Zapraszam
Mój mały świat

Zapraszam

-
- 1000p
- Od: 17 mar 2010, o 12:18
- Kontakt:
Zdjęcia jak zwykle super
mnie jednak zdumiewa nieustannie to, że choć mieszkam w rejonie powszechnie uznawanym za cieplejszy od Twojego to wegetacja jest u mnie opóźniona co najmniej o dwa tygodnie.

- Tajka
Ewuniu jeśli u Ciebie kolkwicja będzie miała dużo miejsca, to dopiero będzie się efektownie prezentować.
Majeczko dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.
Krzysiu witaj
Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.
Myślę, ze powodem tego, że rośliny u mnie dość wcześnie zakwitają jest specyficzny mikroklimat ogrodu, pomiędzy lasami, teren bezwietrzny.
Ale zato zimą są bardzo duże mrozy i wiosenne przymrozki także niebezpieczne.
Robi się taka zastoina mrozowa.
Pozdrawiam serdecznie.

Majeczko dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.

Krzysiu witaj

Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.
Myślę, ze powodem tego, że rośliny u mnie dość wcześnie zakwitają jest specyficzny mikroklimat ogrodu, pomiędzy lasami, teren bezwietrzny.
Ale zato zimą są bardzo duże mrozy i wiosenne przymrozki także niebezpieczne.
Robi się taka zastoina mrozowa.
Pozdrawiam serdecznie.

Piękne masz parzydło. Ja też je kupiłam w tym roku, ale jest jeszcze małe i jeszcze nie kwitnie.
- Tajka
Izuniu Parzydło Leśne szybko Ci się rozrośnie i będzie coraz szersza kępa, tylko powinnaś posadzić je przynajmniej w półcieniu.
Pozdrawiam serdecznie.

Pozdrawiam serdecznie.