Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Post »

Witaj Izo, w końcu i ja znalazłam Twój wątek /bo gdzieś mi się zagubił :oops: /
Wierzę, że uda Ci się zmienić miejsce dla altanki. Iza pięknie juz masz na działce, roślin co nie miara :shock:
a Z KAMIENIAMI ja też tak mam :;230 nawet jak jadę autem i widzę leżący kamień to go zabieram ;:224 :;230 a co tam się przyda ;:224
W Elblągu będę w sobotę 5 czerwca odwiedzić grób mojej siostry. Potem w Jegłowniku. Miałam cichą nadzieję, że Targi w Starym Polu będą właśnie w tym samym terminie, kiedy przypada rocznica śmierci mojej siostry ale nie.Trudno.

pozdrawiam i zapraszam
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Izuniu na pewno będzie to Stare Pole? :shock: bo szukałam w necie to Lubań był ostatni. Ale wlałaś nadzieję w moje serce ;:138 Przy okazji rzuciłam okiem na Twój ogródek bo dawno nie zaglądałam. Myślę że miałybyśmy się czym powymieniać? Ale słyszałam że bywasz w naszych stronach?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To już teraz wiem skąd biorą się takie śliczne skalniaki........ :;230
Ja też kiedyś zwoziłam kamole na ścieżki i murki.
Rozumiem was moje drogie zbieraczki....... :;230 ;:167
Z altanką na pewno coś wymyślisz i będzie super. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witam miłych gości! ;:7

izaziem - cieszę się, że zaglądasz do mnie. Oczywiście, że będą te targi. Ja obowiązkowo też tam będę - w sobotę. Jakby co to możemy się spotkać. Jestem otwarte na wszelkie wymiany :D - rzeknij tylko słówko. W Gdańsku mam sporo rodziny i bywam tam dość regularnie :wink:
Witaj Ewuniu! Miło Cię znów "widzieć". Forum szybko się rozrasta i można się pogubić. Mi też to się zdarza, szczególnie gdy powstają nowe części. Dobrze wiedzieć, że "kamieniarzy" jest więcej na tym świecie. Targi w Starym Polu są zawsze w drugiej połowie czerwca. Piszesz, że będziesz w Elblągu...Fajna okazja do spotkania i poznania się. Szkoda, że tym razem nic z tego nie wyjdzie - my planujemy wypad do Gdańska na weekend. Może częściej bywasz w Elblągu? Jak będziesz się wybierała daj znać - może uda nam się spotkać.
Aniu-kubanki - dziękuję! Trzeba przyznać, że powojnik się udał. O tym wymarzaniu to dotyczy powojnika montana - tego co chciałam mieć. Masz rację, że na początku człowiek nawet nie zdaje sobie sprawy, że porywa się z motyką na słońce. I może dobrze....Gdyby wiedział, to wielu ogrodów by nie było i nie tylko ogrodów :wink: Wy przecież też mnóstwo pracy, serca i pieniędzy włożyliście w swój leśny zaczarowany ogród.
Krysiu - mnie informacja o skalnicy też mocno zaskoczyła. Teraz będę swoje mocno podlewała skoro już rosną na słońcu. Poza tym myślę, że rośliny bardziej potrafią się przystosować do panujących warunków niż to się wydaje fachowcom.
Maryniu - witaj w klubie! U mnie na osiedlu nie ma już "bezpańskich" kamieni - wszystkie już "zaadoptowałam" :roll:
No tak...Same klubowiczki ;:224 Miiriam czuj się zapisana do klubu. U mnie skalnice rosną w kilku miejscach, ale bez rewelacji. Chyba za mało wody mają...
Aniu - fachowcy radzą by w środek gdy podsycha dać trochę ziemi i podlewać. Roślina powinna odbić tworząc nowe rozetki. No cóż ja fioletową trójsklepkę dzieliłam i rozdawałam aż zostałam bez...Mam nadzieję, że ta żółta zakwitnie. Sama jestem ciekawa jej kwiatów.
Grażynko - z tym słoneczkiem wszędzie problem. U mnie też go nie widać. Czyżby zrobiło sobie wakacje?! Życzę Ci mnóstwo słonka by Kogrobusz mógł się odrodzić albo przynajmniej zdecydowanie mniej deszczu!
Aga - jesteś szczęściarą - Ty już znalazłaś "swoje" rośliny. Ja wciąż jestem na etapie poszukiwań i zbieractwa różności. U mnie delosperma zimowała już 2 razy. Jednak ta zima była wyjątkowa. Poza tym na skalniaku nie miała warunków by się porządnie ukorzenić, a to jest podstawą dobrego zimowania. Spróbuje raz jeszcze. Te kwiaty są tego warte.
Obrazek

Janeczko - kamienie nie tylko na skalniak są mi potrzebne. Używam je też jako obrzeża rabat i element dekoracyjny. Niestety nie mam możliwości posadzić skalnicy od północnej strony skalniaka :( Ci co znają historię mojej działki wiedzą, że mój skalniak powstał na bunkrze i ma tylko wystawę południową. Z trzech pozostałych stro jest na razie tylko betonowa ściana. Mam plany obsadzić je roślinami, ale na to trzeba czasu i pieniędzy :roll:

Ten rok jest co najmniej dziwny. Zaczął się zimą stulecia, potem powódź. Mimo ostrej zimy istne inwazje szkodników. Jakby plagi egipskie. W kwietniu miałam inwazję jakiejś dziwnej mszycy na brzozie i rabacie pod nią. Wyglądało to koszmarnie. Teraz coś oblazło mój srebrny świerk. to ponoć też jakaś mszyca. Wygląda to tak:

Obrazek
Obrazek

Na "nornicowym straszaku" ( puszka na metalowym pręcie wbita w ziemię :wink: ) rozmnożyły się jakieś pajączki. Dziwnie to wygląda.
Obrazek
Obrazek

Nimółki lub inne szkarady wcinają moje róże :(

Są jednak też miłe zdarzenia. Mimo kiepskiej pogody rośliny zabierają się do kwitnienia. Ruszyły irysy, liliowce, anemony wyjątkowo w tym roku kwitną grupowo. Nawet posłonek otworzył pierwsze kwiatki. Goździki alpejskie zaróżowiły skalniak. Jeden z nich miał być czerwony, ale jest ciemnoróżowy :( Inkarwilla też rozpoczęła swój pokaz. Na balkonie ku mojej ogromnej radości w najlepsze zakwitł biedronkowy rododendron. Zastanawiam się jednak czy to na pewno "Nova Zembla".
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chyba zapatrzyłam się na Anię-Raczek, bo mój ogród robi się coraz bardziej różowy ;:224
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Jak będziesz w trójmieście daj znać to może nam się uda jakieś spotkanie a targi wpisuję do kalendarza ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Iza! Twoje kwiatki mimo kiepskiej pogody kwitną z wyprzedzeniem - dalia, inkarwilla :shock:
Posłonek i delosperma też śliczne :!:
Ja z moimi skalnicami też ciągle wędruję po ogrodzie, bo jedno stanowisko się sprawdza a inne nie, choć teoretycznie powinno :roll:
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Haha. Izunia sponsoruje Pajęczakom mieszkanko modne w stylu "lux - inox"...
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Iza :D mocno kwitnąco u Ciebie ;:108 ,ale przez te deszcze to kwiaty szybko marnieją :(
Na forum wyczytałam, że na mszyce dobre jest mydło potasowe czosnkowe...
Ja też mam najwięcej różowych kwiatków :lol:
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Ja miałam 3 inkarwille ... już nie mam .. ale bedę mieć - bo bardzo je lubię. :)

Za to kupiłam w tym roku białą - słabiutko wschodzi w tym zimnie .. ale jest :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

jolami pisze:Iza :D mocno kwitnąco u Ciebie ;:108 ,ale przez te deszcze to kwiaty szybko marnieją :(
Na forum wyczytałam, że na mszyce dobre jest mydło potasowe czosnkowe...
Ja też mam najwięcej różowych kwiatków :lol:
Zastosowałam mydło potasowe z dodatkiem czosnku na próbę w ub roku - słaby rezultat.
Lepszy efekt ma wyciąg z pokrzywy i tym robię oprysk przy normalnej ilości mszyc. Przy inwazji - chemia.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Naprawdę ten rok zaczął się mroźną zimą ,deszczową wiosną i straszne powodzie , u mnie oprócz plagi komarów pokazały się już muszki , zawsze wyłaziły gdy kwitły akacje ale nie w takich ilościach ,, mrówki pod każdym kamieniem robią mrowiska i wszystko paskudztwo siedzi na drzewach , czepia się ubrań gdy się coś robi pod drzewami ,nawet czerwone mrówki wlazły na drzewa , myślę że wszystko włazi wyżej aby się nie potopić ...
u mnie tez kwitną krzewuszki , inkareilla i posłonki ,, ładny Rh. i azalia ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
markussch01
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lis 2007, o 22:40

Post »

Czesc Iza !!

Nie bylbym pewny czy Rh ktory pokazalas to "Nova Zembla"
Kwiaty powinny byc purpurwo-czerwone,w kazdym razie czerwone.

Pozdrawiam Markus
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

Izo dziękuje za troskę u nie wszystko w porządku, tylko mam trochę kryzys ogrodowy. Wszystko zarośnięte, brzydkie, gnijące, a ja nie mogę nic zrobić...
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Izuniu, pięknie wszystko kwitnie mimo niesprzyjającej pogody :D
Rh jest nieco za różowy na Novą Zemblę...Niemniej krzew wygląda bardzo ładnie, dobrze, że go kupiłaś!!
Udanego weekendu Ci życzę ;:196
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

No, ja też Ci życzę na weekend pięknej pogdy i aby się udało porobić na działce!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”