Ogródek Pszczółki cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Re: Ogródek Pszczółki cz.3

Post »

Wiesiu, coś wygląda na to, że będziesz miała nowe zwierzątko, a właściwie ptaszka - bo ta sroczka chyba Cie wzięła za swoją mamę i po prostu pokochała :?: :roll:
Różyczki masz śliczne, a konsekwencji w doborze kolorów na rabatkach - gratuluję ;:63
U mnie raczej rabatki są po prostu kolorowe, a biała rabata na razie -po przekwitnięciu tulipanów- jest...zielona. Białe kwiaty zbierają się do kwitnienia - najpierw jaśminy, potem piwonie, onętki, liatry, floksy, lilie...
Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu, ten niebieski bodziszek to jest bodziszek okazały Geranium x magnificum zimą niestety znika tak jak większość bylinek.
Ale kwiatki ma dużo większe i bardziej widoczne z daleka niż większość bodziszków.
;:196

Daluś, święte słowa, ja już chyba jestem dla tej sroczki mamą, bo jak drzwi są zamkniete to przysiada na oknie i dziobem łupie w szybę abym
wyszła, a jak drzwi są otwarte to już weszła do salonu i przysiadła przy mnie na kanapie. Chyba już jej nie wytłumaczę że jest ptakiem i ma
żyć na drzewie tak jak inne ptaki. :;230 za to jak się dobrze naje to mi tak słodko grucha i wcale nie chce mnie opuścić ;:224
Wolę jakieś ustalone kolory na rabatkach aby się od siebie odróżniały, ale trudno być zbyt konsekwentną bo zawsze są jakieś niespodzianki ;:108
Białego mam wszędzie po trochu, bardzo nadaje się jako przerywacz do różnych barw, ale samej białej rabatki nie zrobię bo wydaje mi się nudna.
No chyba żeby nadrobić jakimiś różnymi odcieniami zieleni by ją trochę ożywić, albo dodać delikatnej cytrynowej żółci. ;:224
Milutkiego popołudnia ;:196

Dzisiaj na odmianę trochę zdjęć z sąsiedzkich ogródków. Na pierwszy ogień idzie róża 'Pierre de Ronsard' znana i lubiana w Polsce pod nazwą Eden Rose.
W sumie znalazłam dwie u sąsiadów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jeszcze ładna róża zdobiąca łuk ale niestety nie znam nazwy

Obrazek

Niedaleko od nas jest stary młyn. Jest on na terenie starego, wyburzonego przed wojną pałacu. Szkoda że słabo go widać od ulicy.

Obrazek
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiesiu ale masz cudne widoki sąsiedzkie. Ogródki działkowe i domowe u nas zmieniły są zadbane, ciekawe dekoracje, na pewno jest to wynik obecnych możliwości nie tylko finansowych, ale też zmieniła się mentalność ludzi.
Rh, azalie to spotykałam w parkach ale w ogrodach nie pamiętam :oops:pamietam jednak że zakochałam się w różach pnących kiedy miałam chyba 10-11 lat jak byłam wówczas w Czechosłowacji, marzyłam o nich ale, że
będą tak cudowne odmiany nawet bym nie śniła.

Kochanie masz rację też u mnie króluje ten bodziszek, szybko się rozrasta, jest fantastyczny.

pozdrawiam serdecznie, zasiedziałam się w Twoim ogródku bo u mnie od wczoraj leje ;:196
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiesiu cudowne te róże.
Kiedy ja się dochowam chociaż podobnych ? :roll:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Taruś, wszystko się zmienia na lepsze poza klimatem. Może klimat też się polepszy ;:108 bo róże chyba są już wszystkie dostepne
w Polsce. Zapraszam na tarasik ;:167

Grażynko, specjalnie dla Ciebie Sharifa Asma. W tym roku jest dużo zdrowsza to i lepiej kwitnie. I ten boski zapach. ;:224
Twoja też już niedługo będzie Cię cieszyła :heja i niech Ci dobrze rośnie

Obrazek

Obrazek
Wątki Pszczółki
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Twoje róże, to ach i ech kochana ;:108
Wilczomlecz zrobił na mnie duże wrażenie :shock: piękna sztuka :uszy
przypuszczam że ta sroczka to chyba już na stałe u Ciebie się zadomowi :wink: :wink: Słyszałam, że to bardzo bystre, ciekawe i szybko się uczące ptaszki. Poza tym, potrafią bardzo się przywiązać do człowieka. Mam pytanie: czym ją karmisz? :roll:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Tym razem się spóźniłam z zapytaniem o bodziszka, ale dzięki temu mam od razu gotową odpowiedź :;230 Cudowny jest :!: To Eden może dorastać do takich rozmiarów :shock: ... a ja go posadziłam z przodu rabaty ;:224
Dziękuję za kolejny kawałeczek pięknej Francji ;:196
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Cudna ta Eden Rose... mam ją posadzoną przed altanką, ale kiedy ona tak urośnie... :roll:
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Wiesiu aż nie chce się wierzyć że już tak pięknie u Was kwitną róże.Sharifa Asma jest po prost urocza.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Grzegorz B

Post »

abeille pisze:
Grzesiu, czemu jesteś obok spektaklu? Za dużo zajęć? Za mało czasu? :cry: [/color]
Bo ogród daleko, i czasu brak aby odwiedzić :( Wiem tylko z opowiadań, ale co mi po tym, jak apetyt rośnie w miarę jedzenia :?

Piękne rabaty, tak mocno nasycone i te barwy, ale to wspaniale wygląda ... a bodziszek rewelacyjny !!!
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Ewciu, moje sroczę karmię trochę świerzym mięsem jak mam ale głównie pokarmem dla kotów. Ono woli pasztet w kawałkach
bo bardziej miękki. No i jak znajdzie się jakiś robak, chrabąszcz albo inne ogrodowe żyjatko to laduje do zgłodniałego gardziołka.
Moze nauczy się połykać ślimaki i bedzie z niej pożytek?

Madziu, Eden z przodu rabaty? To bedziesz tylko jego widziała, ale cóż on jest taki piękny że wszystko mozna dla niego poświęcić. :;230

Gabiś, niedługo będziesz się raczej zastanawiać jak go przycinać by się tak nie rozrastał :;230

Danuśku, zgadam się całkowicie... ;:196

Grzesiu, jak dajesz radę? Mi jest ciężko rozstać się z ogrodem nawet na tydzień, a co dopiero na dłużej :roll:

Na poprawę dzisiejszego humoru kilka ogrodowych barw.

Westerland z Buff Beauty

Obrazek

Harmonijny i bardziej spokojny zestaw kolorów

Obrazek

Wieczornik damski Hesperis matronalis jaki zapach wieczorem :heja

Obrazek
Wątki Pszczółki
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Ach, te kolorki :roll: :D
Wieczornik kiedyś miałam, muszę go znowu zaprosić do ogródka... ;:167

Z piżmowych posadziłam właśnie Buff Beauty, Cornelia i Moonlight ;) Będzie namiastka Francji ;:136
Ile muszę czekać na takie krzewy jak u ciebie? Chyba 3 latka zlecą...? Albo więcej?
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Oj tak, wieczornik koniecznie trzeba zaprosić do ogródka :lol: Wiesiaczku, czy to ta szałwia, której nasionka dostałam :?: Większość sadzonek wymarzła mi w zimie, przez własną głupotę ;:223 , ale widzę, że kilka chyba rośnie :D
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Wiesiu Twoje rabatki z różami i bez oczarowują nieustannie.Penelope miała być w tym roku na moich grządkach ,ale niestety szkółka holenderska się nie spisała...,warto ją mieć...?czytałam o niej ,że jest zdrową różą,kwitnąca bezustannie...mogłabyś to potwierdzić? :)
Wieczornik ...zastanawiałam sie nad nim ,jest wysoki i dosyć szeroki...ale zapach zbliżony do lawendy,to tylko wiedza teoretyczna,a praktycznie...?Sąsiadkowe róże prezentują się równie wspaniale,moja Eden dorosła do 80cm,ale pąki ma...,coś stanowisko jej u mnie nie odpowiada,zimą w tym miejscu składuję śnieg i podejrzewam,że może ma za mokro...ale przesadzać już nie będę ,niech sobie radzi :wink:
Widziałam u gagawi Twoją szałwię ,pięknie jej wyrosła z nasionek,już wiem od kogo wysępię nasiona ,a może i sadzonkę... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Ewciu, u mnie wieczornik sam się zaprosił do ogródka. Miałam go trzy lata temu ale znikł na jesieni. Jakieś ziarenko chyba zostało
i wyszło w tym roku. daleko był więc nie wypieliłam. :;230 Róże piżmowe szybko rosną, ale żeby mieć ładne krzaczki to faktycznie trzeba
poczekać ze trzy latka. Najlepiej ich nie przycinać na wiosnę albo bardzo lekko końcówki pędów. Nigdy nie przycinaj krótko, bo one nie
wypuszczą nowych pędów od bazy. Buff Beauty bardziej się rozrasta niż Penelope, przynajmniej u mnie. Niech Ci dobrze rosną ;:108 :D

Magduś, to właśnie ta szałwia której nasionka Ci wysłałam. Jeśli sadzonki nie przeszły zimy wysiej teraz jeśli zostało Ci jeszcze trochę nasion
to będą kwitły jeszcze tego lata. :heja

Neluś, Penelope warto mieć, ładniej kwitnie niż Cornelia i obficiej. Krzaczek jest mniejszy i bardziej gęsty i jest prawie całkowicie zdrowa.
Moja jak do tej pory miała tylko kilka czarnych plam na kilku liściach co oberwałam, ale nigdy nie zgubiła liści. żresztą liście są piękne duże i błyszczące
nie choruje na chloriozę, w ogóle na nic innego mi nie chorowała. Mszyce ją lubią średniowolą inne róże, i do tego pachnie słodko.
Naprawdę warto ;:108 Zimą na Edenka zwalasz śnieg? Oj ty niedobra, czy Ty jej nie lubisz?
Nasionka szałwi możesz spokojnie sępić u mnie ;:138 chyba nawet mi jeszcze zostało, a ona ładnie wschodzi i na pewniaka ;:108
Wątki Pszczółki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”