IRENKO u Ciebie same mutanty a ten ciemiernik mnie zaskoczył ,że może być taki wielgachny . Pięknie wszystko rośnie pomimo deszczu a azalie rozpoczynają swój pokaz
Witaj Irenko
Niezmiennie zachwycam się świetnymi zdjęciami pięknych , okazałych , zdrowych roślin w Twoim zaczarowanym ogrodzie !
Oglądanie różaneczników i azalii w ich majowej eksplozji to dla mnie zawsze prawdziwa przyjemność (ja też baaardzo je lubię).A Ty masz tyle odmian !
Zdjęcie czworonożnych przyjaciół (kota i jeża podczas zgodnej konsumpcji) jest niesamowite ! Sadziłem ,że jeże są bardzo płochliwe, ale ten widać chciał się zaprzyjaźnić z kicią ...
Napisałaś :
Irena37 pisze: na ostatnim niebieskie kwiatki lecz nie jest to goryczka, nie pamiętam jak się nazywa, ma bardzo intensywny niebieski kolor, aparat tego koloru dokładnie nie przekazuje. Jest to bylina a może ktoś z was ma tę roślinkę i wie jak się nazywa?
Mam i znam - to bylina , NAWROT ROZPIERZCHŁY " Niebiańsko błękitny"(Lithodora Diffusa"Heavenly Blue"). Minionej zimy troszkę przemarzł, ale na szczęście jakoś się pozbierał i zaczyna właśnie kwitnąć .
Twoja działka kipi zielenią i ferią kwiatowych barw, odcieni , kształtów...Teraz potrzeba tylko odrobiny słoneczka , prawda ?
Serdecznie witam moich przemiłych gości, tyle ciepłych słów, nie wiem co powiedzieć, więc po prostu bardzo, bardzo dziękuję. Takie sympatyczne słowa dodają chęci i werwy do dalszej pracy.
Piotrze, te azalie nie są takie wielkie, mają powyżej 1 m ale bardzo obficie kwitną i to każdego roku. U mnie rosną od około 10 lat a dwie mają powyżej 15 lat, wszystkie dobrze zimują, nie ma z nimi problemu. Mam też azalie japońskie, część z nich przemarzła i została usunięta.
Zenku w całej krasie jeszcze nie jest, w tym roku kwitnienie bardzo się opóźnia, pierwszy raz mam taki przypadek przez wszystkie lata. Marzyć o takim ogrodzie nie musisz, bo taki masz, piękny i duży, tylko podziwiać.
Jadziu, tyle deszczu i wilgoci, wszystko rośnie jak na drożdżach. Wiosną rabaty posypałam obornikiem granulowanym i to pewnie daje takiego czadu. Ciemierniki urosły wielkie zwłaszcza te czerwone. Azalie powoli zaczynają kwitnąć, mają bardzo duże kwiaty i wiele zrobiło się pełnych.
Ewelinko jest mi bardzo miło, że mój mały ogród zwrócił twoją uwagę i tak sympatycznie oceniasz go. Lubimy te same kwiaty Rh i azalie, rzeczywiście w maju gdy to wszystko kwitnie jest cudownie i pachnąco. Wspominasz o zwierzakach, mamy ich tu dość dużo, wszystkie lubimy i żyjemy z nimi w zgodzie. Bardzo dziękuję za rozpoznanie roślinki, u mnie bardzo dobrze przezimowała i teraz ładnie kwitnie tylko mój aparat nie oddaje tego niebieskiego koloru, muszę jeszcze próbować, może jakieś zdjęcia będą bardziej udane. Słoneczko przydałoby się i to całkiem dużo.
Ireno każdorazowo spacereując po Twoim ogrodzie zatrzymuję się przy azaliach które kwitną pięknie i obficie, niestety moje w tym roku odpoczywaja po ostrej zimie.
Isiu teraz w kwitnieniu oprócz Rh i azalii jest mały zastój ale niedługo zacznie się i ogrody będą tonęły w kwiatach.
Zenku u mnie też nie jest tak jak w poprzednich latach, zróżnicowane jest kwitnienie a w ogóle wszystko się opóźnia.
Jadziu kolory Rh i azalii są o różnych odcieniach ale aparat lubi kolor pomarańczowy i trochę przekłamuje kolory. Po przekwitnieniu wyłamuję kwiaty wtedy lepiej rozrastają się krzewy, przy azaliach karłowych japońskich po prostu wykruszam gdy się zeschną.
Krysiu dziękuję za miłe słowa a słoneczka dzisiaj było dużo, o ile piękniej wszystko wygląda.
Irena37 pisze:Rozwinęło się znowu trochę kwiatów, będę was zanudzała zdjęciami Rh i azalii.
,
No nie Irenko.Toż to miód na duszę.Chyba masz największą i najpiękniejszą kolekcję RH i azalii.Już to pisałam ale powtórzę-zaglądam do Ciebie codziennie,nieraz po cichutku aby nie spłoszyć cudownej atmosfery rajskiego ogrodu.
Witaj Irenko Twoje azalie i różaneczniki tworzą bajeczny nastrój Nie wiadomo, które kwiaty piękniejsze - po prostu wszystkie
A w cieniu liści funkii jakaś ładna skalnica się wyłania